Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Şener, koronavirüsü (Covid-19) salgınına ilişkin genel duruma ilişkin istatistik ve grafiklerle değerlendirmelerde bulundu.
ÇOMÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doc. Dr. Alper Şener ‘Covid 19 Günlükleri’ adı altında yaptığı paylaşımlara geçtiğimiz gün bir yenisini ekledi. Şener genel bakış adı altında grafik görsellerini paylaşarak bazı yorumlarda bulundu. Şener açıklamaların şunları kaydetti, “Toplam iyileşen sayısı hızla artmaya devam ediyor. Toplam vaka sayısı plato çizmiş. Vaka artış oranı iki yerde kırılmış; 31 Mart’ta yüzde25’den yüzde 15’e, 11 Nisan’da yüzde 10’dan yüzde 9’a. İkinci kırılma da farkın az olması doğal, kırılma noktasından sonra hep azalma olması önemli. Test pozitiflik oranı; burada kırılmalar dengesiz ve dağınık. Bu da yapılan test sayısının farklı olmasından ve sahada filyasyon nedeniyle oluyor. Şöyle; filyasyonun yoğunlaştığı günlerde oran artıyor, test sayısı da artıyor. Düzenli azalması iyi… Ölüm artış oranı ciddi oranda Nisan başından beri azalıyor, istikrarlı. Bu sağlık sisteminin, çalışanlarının başarısı. Günlük vaka sayısı, pik hasta sayısı 5138 ile 11 Nisan. Pik hasta sayısından sonra ilk 14 günlük dönemde 5138’den (11 Nisan), 2861’e indi (25 Nisan. İkinci 14 günlük dönemde 2861’den (25 Nisan), 1546’ya (9 Mayıs) indi. İki azalmada nerdeyse yarı yarıya. Dalgalanmaları kuluçka dönemine göre bakmak lazım, ara artışlara takılmayın. 9 Mayıs’tan sonra 23 Mayıs’a bakmak lazım. Üç haneli rakama düşersek bundan sonraki hazırlığımız artık sentinel sendromik sürveyans (SSS) olmalı. Alt solunum yolu enfeksiyonu takibi ile erken uyarı oluşturulmalı”
GÜNDEM
Yayınlanma: 15 Mayıs 2020 - 14:25
Doc. Dr. Şener'den koronavirüse genel bakış
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç
GÜNDEM
15 Mayıs 2020 - 14:25