Ara tatilin gelmesiyle birlikte öğrenciler tatilin tadını çıkarırken, beslenme durumları da değişkenlik gösteriyor.
Okula giderken kahvaltı yapmayan çocukların okul ve öğrenme başarısının düştüğü bilinen bir gerçektir. Kahvaltıda mutlaka süt, yumurta, peynir gibi protein grubu bulunmalıdır ve alışkanlık tatil süresince de devam etmelidir.
D vitamini, kalsiyum, demir, iyot mineralleri yetersizliği okul çağı çocuklarında en yaygın görülen beslenme sorunlarındandır. Büyümenin hız kazandığı bu dönemde kalsiyum gereksiniminin karşılanması kemik yapımının yeterli olması açısından çok önemlidir.
Okul çocuklarında sık demir eksikliği anemisine rastlanmasının en önemli nedeni demirden zengin yiyeceklerden yeterli tüketilmemesidir. Bunu erkeklerde hızlı gelişen kas dokusu, kan hacminde artış ve kızlarda mensturasyonla olan kayıplar izlemektedir.
Anemi, çocuklarda bilişsel gelişimi bozabilir, psikolojiyi olumsuz etkileyebilir, dokuların çalışmasında kapasite düşüklüğüne sebep olabilir ve en önemlisi enfeksiyonlara yatkınlığı arttırır. Tüm bu olumsuzluklar hızlı büyümeye adapte olan çocuğun gelişimini geriletir. Bu nedenle okul çocuğunun bir öğününde mutlaka yumurta, kırmızı et, tavuk, hindi eti ve yoğurt bulundurulmalı. Ayrıca demirin vücutta emilimini arttırmak için fındık, badem, pekmez, tam buğday ekmeği, kuru kayısı ve domates gibi yiyecekler de tüketilmeli.
Okula giden çocukların büyük bir kısmında diş çürükleri mevcut. Kesme şeker, kek, çikolata, bisküvi, gofret ve meşrubatlar diş sağlığına büyük tehdit olan seçimlerdir. Bu yiyecekler yerine beslenme çantasında ve hatta kantinlerde elma, havuç, süt, ayran, badem, ceviz, fındık, kefir ve taze meyve ile hazırlanan ev yapımı yoğurt yer almalıdır. Tatil bu alışkanlıkları oluşturmak için bir fırsat olmalıdır.
Çok sevdikleri Beyaz ekmek, patates, beyaz makarna ve beyaz pirincin yerine tam taneli buğday unundan yapılan ekmek, çavdar ekmeği, kepekli pirinç, kepekli makarna tüketimi sağlanmalıdır.
Çocuklarınıza et tüketirken yağı görünmeyecek kadar kırmızı et, derisi ayrılmış tavuk veya hindi eti, süt ve süt ürünlerinde ise yağı azaltılmış veya yağsız olanını tercih etmelerini öğretin. Beslenmelerinde bitkisel sıvı yağlara ağırlık verin. Özellikle zeytinyağı ve fındık yağı en sağlıklı yağ çeşitleridir. Vücudumuza vazgeçilmez yağ asitlerini sağlamak için haftada iki kere somon, sardalya, uskumru ve ton balığı gibi derin, soğuk suda yaşayan yağlı balıkları ızgara, buğulama veya konserve olarak tüketebilirsiniz.
Özellikle ambalajlı besinlerden uzak durmaları için ev yapımı ürünler servis edin, hatta tatil süresince birlikte mutfakta yapın.
YAZARLAR
Yayınlanma: 27 Ocak 2022 - 09:06
Doğru beslenmek okul başarısını arttırır
Ara tatilin gelmesiyle birlikte öğrenciler tatilin tadını çıkarırken, beslenme durumları da değişkenlik gösteriyor
YAZARLAR
27 Ocak 2022 - 09:06
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir