2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı 11 Eylül Pazartesi günü başladı. Eğitim Sen Çanakkale Şube Başkanı Yasin Hacımusalar Çanakkale’de Eğitim Öğretim Yılı’nın geçtiğimiz yıllara göre sorunların daha da derinleşerek başladığını belirterek, merkez ve ilçelerdeki sorun ve aksaklıklar hakkında açıklamalarda bulundu.
Hacımusalar açıklamasında, merkez ve ilçelerdeki okulların durumu ile ilgili bilgi verirken şu bilgileri paylaştı;
“2023/’24 eğitim öğretim yılı, Bütün Türkiye’de olduğu gibi Çanakkale İlimizde de geçtiğimiz yıllar içinde birikerek büyüyen sorunların gölgesinde açılmıştır. Özellikle son birkaç yıldır derinleşen ekonomik kriz soncunda artan fiyatlar okul masraflarını ciddi oranda arttırmış, çocuk okutan ailelerin bütçelerini derinden sarsmaya başlamıştır. Ayrıca okul binaları, taşımalı sistem, yardımcı personel, kalabalık sınıflar, okul servisleri ve servis ücretleri, kantinler, pansiyonlar, taşımalı okulların yemek problemi, seçmeli dereler vb. gibi.
KEPEZ:
Kepez de bulunan Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesinin güçlendirilmesi çalışmaları 4 yıl oldu hala bitmedi. Taşıma ve yemek ihaleleri geç yapılıyor öğrenciler mağdur oluyor. Bazı okullarda kantin yok. Öğle yemeği sadece taşımalı gelen öğrencilere veriliyor. Bazen gelen yemekler kalitesiz ve yetersiz oluyor. Ana sınıflardan kayıt için para isteniyor. Sınıflar çok kalabalık, Merkez Kepez Terzioğlu İlkokulunda şu anda sınıflar 49, Ortaokulda ise 52 kişiye dayandı. Bunun yanında bazı okulların ise boş olduğunu biliyoruz. İlkokullarda hizmetli yetersiz olduğu için okul açılmadan önce veliler temizliğe çağrılıyor. Bazı okullarda daha yeni tamirat yapılmış, bazı sınıflarda veliler çağrıldı, inşaat pisliği temizletildi. İlkokulda veli çağrılıp sıralar taşındı. TOKİ Anadolu lisesinde okulun ilk günü su borusu patladı, öğrenciler suyun içinde okula girdiler.
GÖKÇEADA:
Anadolu Lisesi, Mesleki ve Teknik Lise, Ortaokul ve İmam Hatip Eğitiminin verildiği kampüs projesi itibari ile ödül almıştı. Bu konuda TRT’de yayınlanmıştı. Ancak gerçekte başlangıçtaki projenin büyük kısmına uyulmamıştır. Drenaj sorunu yaşanılmakta, sel basmakta, derslikler soğuk hava şartlarında cam pencerelerinin büyüklüğü nedeni ile yeterince ısınamamaktadır. Tarihi bir misyonu ve geçmişi olan Anadolu Öğretmen Lisesi kapatılmış bu süreçte Fen Lisesine çevrilememiştir. Bu durum dışardan Gökçeada’ya gelen başarılı öğrenci akışını durdurmuştur. Eğitim kampüsü yapıldığında proje kapsamında öğretmen lojmanları yaptırılmamıştır. Gökçeada da son dönemde birçok yerde olduğu gibi artan kira artışları nedeni ile gelen öğretmenler ekonomik açıdan daha fazla zorlanmaktadır. Atıl durumda olan bu lojmanlar tahsis edilen öğretmen tarafından yaptırılarak yaşanabilir hale gelmektedir. Okul servislerinin adada sınırlı olması nedeni ile servis yönetmeliğine uygun olmayan şartlarda ulaşım hizmeti vermektedir.
BAYRAMİÇ:
Bayramiç’te Milli zafer İlkokulu yıkılalı 3 yıl oldu, hala yenisi yapılmadı. Yıkılan okulların yeniden yapılmaması yüzünden ikili eğitim yapılan okullardaki zaman sorunu yaşıyor. Sabahçılar saat 7:30’da derse başlıyor. Öğlenci grupların çıkışı akşam saat 19:00’ı buluyor. Özellikle küçük sınıflarda çıkış saati sıkıntı oluyor.
LAPSEKİ:
Bir okulda Okullar açıldığında okulumuzda hiç hizmetli yoktu ve gerçekten çok kötü durumdaydı okul. Bugün ilk ve ortaokul bir aradayız ve sadece bir hizmetli görevlendirildi. Taşımalı öğrencilerin servisi öğrencileri ders saatinden 50 dakika önce bırakıyor, öğretmen nöbeti 30 dakika önce başlıyor. Bu da öğrenciler için ciddi bir güvenlik sorunu yaratıyor.
BİGA:
Bilindiği üzere 2020 yılında Biga ilçesinde depremle dayanıksız olduğu gerekçesiyle birçok okul yıkıldı. Geçen süre zarfında ise okul inşaatları maalesef tamamlanamadı. Bundan dolayı Biga'daki çoğu okul ikili öğretim yapıyor. Bu mağduriyeti yaşayan okullardan biri de Biga Ortaokulu'dur. Biga Ortaokulu 1000'den fazla mevcudu bulunan, Çanakkale ilinin en kalabalık okullarından biridir. Dört eğitim öğretim yılından beri Ayşe Doğan Kız Meslek Lisesi ve İÇDAŞ Fen Lisesi binalarını ikili eğitim yaparak kullanmaktadır. 2023-2024 eğitim öğretim yılında açıklanan giriş çıkış saatlerine göre Biga Ortaokulu öğrencileri saat 14:10'da girip 19:35'te çıkacaklar. Toplamda yaklaşık bin 600 öğrenciyi etkileyen bu durum birçok sorunda beraberinde getirmektedir. Hem öğrencilerin eğitim öğretim hayatı hem de Veli ve öğretmenlerin aile hayatını üzerinde ciddi etkileri olmaktadır. Velilerin ve Biga Ortaokulu Okul Aile Birliğinin uyarılarına rağmen ilgili makamlarca bu duruma herhangi bir çözüm bulunamamıştır.”
GENEL SORUNLAR:
Eğitim Sen Çanakkale Şube Başkanı Yasin Hacımusalar genel sorunları ise şöyle sıraladı;
“Seçmeli derslerde, başlangıçta öğrencilerin ilgi ve yeteneklerini geliştirmek, eğitimi uygulamalı hale getirmek ve demokrasi kültürünü geliştirmek amacı ile başlatılmış bir çalışma gibi görünse de zamanla okul idarecileri öğretmen yetersizliği, derslik sorunu gibi nedenler ile bu dersleri kendileri seçmiştir. Bu yıl gruplandırılarak din dersleri 2 saat zorunlu dersler haline getirilmiştir.
Öğrencilere Yemek verilmesi konusuna gelince, geçen yıl deprem süreci ve sonrasında başlatılan kısmı çalışmadan geri dönüldüğü görülmekte. Bu konuda eğitimde fırsat eşitliği ilkesi bozularak imam hatip okullarına din eğitimi genel müdürlüğünden farklı ödenekler gönderilerek öğrenci servis ve yemeklerine destek sunulmakta. Aynı düzeydeki diğer devlet okullarında bu destek yapılmamaktadır.
Son olarak belirtecek olursak, Eğitim Öğretim başlangıcına bırakılan gecikmeli işler temizlik personeli tahsisinin geç yapılması, okul yakıtlarının (odun, kömür) geç verilmesi, ders kitabı dağıtımının son haftaya bırakılması yaz tatili sürecinin verimsiz geçirildiğini göstermektedir.”
EROL UÇAR