“Amacımız olası bir felakette anında müdahale etmek”
Eski SSK Hastanesi’nin bahçesi Maraş merkezli büyük depremin ardından Çanakkale’de UMKE ekiplerinin organize ve koordineli bir biçimde 24 saat bir arada olabileceği, tedarik ve depolamanın sağlanacağı merkeze dönüştürülecek.
Bir süredir eski SSK Bahçesi’nde süren çalışmalara ve Çanakkale genelindeki sağlık yatırımları ile deprem sonrası alınan tedbir ve önlemleri Kalem Gazetesi’ne açıklayan İl Sağlık Müdürü Dr. Gökhan Baştürk, “Eski SSK Hastanesi’nin bahçesi şu an şehrin merkezinde ve nefes alan bir yer, bunun farkındayız. Biz özellikle depremden sonra Çanakkale özelinde ne yapmamız gerekir diye düşündük. Sayın Valimizin önderliğinde, ilgili bakanlığımızın bilgisinde amacımız şu, biz 24 saat nöbette olan UMKE ekibiyiz, bu ne demek? Kötü bir şey olduğu zaman deprem, yangın ya da başka bir felaket, UMKE Ekiplerimizi çok hızlı toplanıp müdahale ediyor, bu toplanmada dakikalık bile kayıp olmasın diye UMKE Ekiplerimizden kurulu nöbetçi bir ekip kuracağız. 7-24 bu ekibimiz normal zamanlarda 112 gibi, hizmet verecek. ATT Parametik Birimi ve doktorlarımızdan oluşacak. Yani normal vatandaşa ve hastaya gidecek ama önemli bir durum olduğu zaman, kaybolan vatandaşımızı aramada, büyük bir yangında, depremde bulunduğu yerden anında intikal edecek, amaç bu. Bir diğer amacımız da UMKE Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi’nden oluşan eğitimli personellerinin ileride enkazdan da vatandaşlarımızı ya da başka bir ülkede olursa hafif kurtarma eğitimi alarak çalışması, elbette bizim asıl işimiz enkazdan kurtarılan vatandaşlarımızın sağlık hizmeti. Onları hızlı bir şekilde hayati tehlikelerden korumak. Bizim amacımız basit bir mantıkla nöbetçi personelleri kötü bir şey yaşanırsa depomuzdan ilimizin kendi kendine yetecek tüm tıbbi cihazlarımızı, malzemelerimizi, hatta yiyeceklerimizi depolamak. Böyle bir zamanda başka bir yerden yardım gelmesini beklemeden, tüm sahaya yetecek kadar depo yapmak ve depomuz ve cihazlarımız bize minimum üç gün, bir hafta, on gün yetecek kadar yetmek, hatta araçlarını oraya almak” dedi. “Eski binayı canlandıracağız”
Baştürk konuşmasının devamında da, “O bölgedeki binaların, eski SSK binasının deprem, analiz tahkikatını istedik. Eski binayı canlandıracağız. Merkezde iki büyük hastanemiz var. Onsekiz Mart Üniversitemiz ve Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanemiz. İkisi de Kepez’de, bu bölgede de hastalarımızın gerekirse Pandemi, deprem, başka bir durumda muayene olabileceği yerleri sağlamak. Buraya ne yapmak istiyoruz? Toplum Ruh Sağlığı Merkezi yapmak istiyoruz. Projesi onaylandı, çok güzel bir hizmet, psikolojik sorunları olan vatandaşlarımızın yatarak olmasa bile hızlı bir şekilde muayene olabildiği bir alan. Oraya taşıyacağız. Ama UMKE Binası bizim önceliğimiz, şu anda oraya sadece prefabrik konuldu, ama daha yerleştirilmedi. Sayın Valimiz sağ olsun, yap boz gibi, bu prefabrikleri köprüden, firmadan, bedelsiz aldık. Devletimiz hiç para vermedi, altındaki beton zemini oluşturmak için de destek alıyoruz, oraya 3tane kuracağız, diğer 2 tanesini de devlet hastanesine kuracağız. Bunları hem depo olarak, hem düzayak vatandaşımızın girebileceği, hastane hengamesine girmeden kullanıma açacağız, yer kazanmak istiyoruz” ifadelerini kullandı. “Çalışmalar yapılırken ağaç kesmedik”
Prefabrikler kurulurken ve eski SSK Hastanesi’nin bahçesinde çalışmalar yapılırken, hiçbir ağacı kesmeden yapıyoruz. Bu konuda vatandaşlarımızın kafasında endişe olmasın, biz ağaçların değerini biliyoruz. Çanakkale’de bu konudaki hassasiyeti de anlıyoruz, planlama yaparken zaten Orman Müdürlüğü’ne yazı yazıyoruz. ‘Bu ağaçlarımızın durumu nedir, nereye taşıyabiliriz?’ diye soruyoruz. Taşınanları da o bölgeye koyacağız, ama belki birkaç ağaç istisna olabilir, görünen ormanlık alandaki ağaçları ellemiyoruz” dedi. “Bir yaşam bile önemli bizim için”
“Niyetimiz kuracağımız prefabriklerle tüm Çanakkale’ye yetecek malzemeyi depolayıp, hızlı bir şekilde eğitimli bir ekiple müdahale etmek” diyen Baştürk, “Bu proje sadece Çanakkale için geçerli, Maraş depremine ilk giden ekiplerden biri bizim ekibimiz. Ama şimdi personelleri evden almayacağız, daha çabuk organize olunacak. Zaten benim nöbette arkadaşlarım olacak, onlar kaza yapan, hasta olanlara müdahale etmenin yanında, olası bir felakette hemen organize olacaklar. Telsizden talimat alıp sahaya çıkacaklar, bir yaşam bile önemli bizim için. Bu proje ile değer katacak, gönüllülük esası ile başlayacak, nöbet sistemi olacak” ifadelerini kullandı. “UMKE Projesi 6 ayda biter”
Eski SSK Binası için depreme güvenli olup olmadığı konusunda tahkikat istediklerini kaydeden Baştürk, “Bazen tadilat çok maliyetli oluyor, o durumda tadilat yerine yenisini yapmanın daha mantıklı olduğu düşünülüyor. Belli projeleri bakanlıktan geçirdik, orayı canlandıracağız, en azından vatandaşımızın muayene olabileceği, merkezden de gelinebilecek bir yer haline getireceğiz. UMKE projesi 6 ay içinde biter, ağaç kesilmesi diye bir şey yok, altını çiziyorum, ama bir iki ağacın, maksimum beş olsun taşınması yönünde Orman Müdürlüğü ile görüşeceğiz” dedi.
“Eski devlet hastanesi binası ile ilgili de deprem tahkikatı istedik”
Kamu Kampüsü Projesi olursa müdürlük olarak projede yer alıp almayacakları konusunda da bilgi veren Baştürk, “O proje Sayın Valimizin önderliğinde bir proje. Eski hastanedeki durum şu. Depremden sonra hiç risk almamız ve hızlı olmamız lazım. O bina ile ilgili de deprem tahkikat talebimizi ilettik, tahkikat aşamasında, orası ile ilgili oturulamaz veya çalışılamaz raporu çıkarsa ben hiçbir vatandaşımın ve personelimin hayatını riske atacak şekilde çalışmasını istemem. O rapor da yakın zamanda gelecek. Öte yandan 2000 öncesi yapılan tüm binalar için istedik bu tahkikatı, hem belediye üzerinden istedik, hem belediye yetişemezse özel firmalara yaptıracağız. Benim personelim 24 saat çalışıyor, dinleniyor, yemek yiyor, uyuyor, rahat olması lazım, bu noktadan hareketle 2000 öncesi tüm kamu binalarımız için tahkikat istedik. Bu yaz bitmeden öğreneceğiz” dedi. “UMKE ilimiz için kalıcı olacak, belki başka illere de örnek olacak”
Depremin ders niteliğinde olduğunu vurgulayan Baştürk, “Orada şunu gördük, depremin tatbikatlarla birbirini tutmadığını gördük. Sakarya depremini de gördüm, Hatay depreminden sonra ise toparlandık, UMKE ilimiz için kalıcı olacak. Belki örnek olacak. İstasyonu kurarsak, eminim daha planlı ve programlı, 7-24 ekibimiz olacak. İnşallah kötü bir şey yaşanmaz, gerek kalmaz, ama ülkemizin gerçeklerini de geri plana atamayız. Biz eğitimleri, depoyu, malzemeleri, gıdayı tek bir yerde koordine edeceğiz. Depremin boyutu büyük olursa Çanakkale olarak bir yerden yardım gelmesini beklemeden, en azından sahada çalışacak personelimize yetecek malzemeyi depolayacağız, bunlar prefabrik olacak, prefabrikleri getirdik, altına beton yapacağız ve ağaçlar da yaşına göre taşınıyor, ölmeyecek olanlar taşınıyor. Taşırız, her fidan önemli, sonuç olarak bitki bile önemli. Toplu ağaçlara asla dokunmayacağız” dedi. “İlk adımda aile hekimimize gidelim”
Çanakkale genelindeki sağlık yatırımlarındaki son durumu da aktaran Baştürk, “Bayramiç ve Gelibolu’ya yeni hastanemiz yapılacak, proje aşamasında, seneye başlanacak. Barbaros’taki ASM’mizi yenileneceğiz, bahçesini. Ezine’ye yatırımlarımız devam ediyor. Biga’da yeni 112 ASM olacak. Gökçeada’da sağlık konusunda iyiyiz, yeni bir 112 yaptık. Gerçekten liyakat sahibi, çalışkan bir ekip atandı oraya. Yoğun bakım da kurduk oraya, Bozcaada’ya uzman ekip desteği veriyoruz. Eceabat nüfusu az gözken, ama ecdat yadigarı, hekim ataması yaptık, çocuk doktoru var, muayene için çocuklar karşıya geçmek zorunda kalmayacak. Biz merkezi güçlü tutacağız, Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi çok güçlü, ama ilçeleri de güçlü tutmak zorundayız. Biga’ya ve Çan’a son zamanlarda büyük yatırımlar yaptık. Biga Diş Hastanesi’ni açtık. Pandemi zamanında zordu ama şu anda randevu alma sorunumuz da yok, bir tek plastik cerrahi olabilir. Vatandaşlar aynı gün randevu istiyor, ama bu pek mümkün olmuyor. Benim ricam vatandaşlarımız Aile Hekimlerimizden faydalansın, onlar hem bilgili, hem tecrübeli ve hastayı tanıyor, daha kolay halledilecek” dedi.
Eski SSK Hastanesi’nin bahçesi Maraş merkezli büyük depremin ardından Çanakkale’de UMKE ekiplerinin organize ve koordineli bir biçimde 24 saat bir arada olabileceği, tedarik ve depolamanın sağlanacağı merkeze dönüştürülecek.
Bir süredir eski SSK Bahçesi’nde süren çalışmalara ve Çanakkale genelindeki sağlık yatırımları ile deprem sonrası alınan tedbir ve önlemleri Kalem Gazetesi’ne açıklayan İl Sağlık Müdürü Dr. Gökhan Baştürk, “Eski SSK Hastanesi’nin bahçesi şu an şehrin merkezinde ve nefes alan bir yer, bunun farkındayız. Biz özellikle depremden sonra Çanakkale özelinde ne yapmamız gerekir diye düşündük. Sayın Valimizin önderliğinde, ilgili bakanlığımızın bilgisinde amacımız şu, biz 24 saat nöbette olan UMKE ekibiyiz, bu ne demek? Kötü bir şey olduğu zaman deprem, yangın ya da başka bir felaket, UMKE Ekiplerimizi çok hızlı toplanıp müdahale ediyor, bu toplanmada dakikalık bile kayıp olmasın diye UMKE Ekiplerimizden kurulu nöbetçi bir ekip kuracağız. 7-24 bu ekibimiz normal zamanlarda 112 gibi, hizmet verecek. ATT Parametik Birimi ve doktorlarımızdan oluşacak. Yani normal vatandaşa ve hastaya gidecek ama önemli bir durum olduğu zaman, kaybolan vatandaşımızı aramada, büyük bir yangında, depremde bulunduğu yerden anında intikal edecek, amaç bu. Bir diğer amacımız da UMKE Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi’nden oluşan eğitimli personellerinin ileride enkazdan da vatandaşlarımızı ya da başka bir ülkede olursa hafif kurtarma eğitimi alarak çalışması, elbette bizim asıl işimiz enkazdan kurtarılan vatandaşlarımızın sağlık hizmeti. Onları hızlı bir şekilde hayati tehlikelerden korumak. Bizim amacımız basit bir mantıkla nöbetçi personelleri kötü bir şey yaşanırsa depomuzdan ilimizin kendi kendine yetecek tüm tıbbi cihazlarımızı, malzemelerimizi, hatta yiyeceklerimizi depolamak. Böyle bir zamanda başka bir yerden yardım gelmesini beklemeden, tüm sahaya yetecek kadar depo yapmak ve depomuz ve cihazlarımız bize minimum üç gün, bir hafta, on gün yetecek kadar yetmek, hatta araçlarını oraya almak” dedi. “Eski binayı canlandıracağız”
Baştürk konuşmasının devamında da, “O bölgedeki binaların, eski SSK binasının deprem, analiz tahkikatını istedik. Eski binayı canlandıracağız. Merkezde iki büyük hastanemiz var. Onsekiz Mart Üniversitemiz ve Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanemiz. İkisi de Kepez’de, bu bölgede de hastalarımızın gerekirse Pandemi, deprem, başka bir durumda muayene olabileceği yerleri sağlamak. Buraya ne yapmak istiyoruz? Toplum Ruh Sağlığı Merkezi yapmak istiyoruz. Projesi onaylandı, çok güzel bir hizmet, psikolojik sorunları olan vatandaşlarımızın yatarak olmasa bile hızlı bir şekilde muayene olabildiği bir alan. Oraya taşıyacağız. Ama UMKE Binası bizim önceliğimiz, şu anda oraya sadece prefabrik konuldu, ama daha yerleştirilmedi. Sayın Valimiz sağ olsun, yap boz gibi, bu prefabrikleri köprüden, firmadan, bedelsiz aldık. Devletimiz hiç para vermedi, altındaki beton zemini oluşturmak için de destek alıyoruz, oraya 3tane kuracağız, diğer 2 tanesini de devlet hastanesine kuracağız. Bunları hem depo olarak, hem düzayak vatandaşımızın girebileceği, hastane hengamesine girmeden kullanıma açacağız, yer kazanmak istiyoruz” ifadelerini kullandı. “Çalışmalar yapılırken ağaç kesmedik”
Prefabrikler kurulurken ve eski SSK Hastanesi’nin bahçesinde çalışmalar yapılırken, hiçbir ağacı kesmeden yapıyoruz. Bu konuda vatandaşlarımızın kafasında endişe olmasın, biz ağaçların değerini biliyoruz. Çanakkale’de bu konudaki hassasiyeti de anlıyoruz, planlama yaparken zaten Orman Müdürlüğü’ne yazı yazıyoruz. ‘Bu ağaçlarımızın durumu nedir, nereye taşıyabiliriz?’ diye soruyoruz. Taşınanları da o bölgeye koyacağız, ama belki birkaç ağaç istisna olabilir, görünen ormanlık alandaki ağaçları ellemiyoruz” dedi. “Bir yaşam bile önemli bizim için”
“Niyetimiz kuracağımız prefabriklerle tüm Çanakkale’ye yetecek malzemeyi depolayıp, hızlı bir şekilde eğitimli bir ekiple müdahale etmek” diyen Baştürk, “Bu proje sadece Çanakkale için geçerli, Maraş depremine ilk giden ekiplerden biri bizim ekibimiz. Ama şimdi personelleri evden almayacağız, daha çabuk organize olunacak. Zaten benim nöbette arkadaşlarım olacak, onlar kaza yapan, hasta olanlara müdahale etmenin yanında, olası bir felakette hemen organize olacaklar. Telsizden talimat alıp sahaya çıkacaklar, bir yaşam bile önemli bizim için. Bu proje ile değer katacak, gönüllülük esası ile başlayacak, nöbet sistemi olacak” ifadelerini kullandı. “UMKE Projesi 6 ayda biter”
Eski SSK Binası için depreme güvenli olup olmadığı konusunda tahkikat istediklerini kaydeden Baştürk, “Bazen tadilat çok maliyetli oluyor, o durumda tadilat yerine yenisini yapmanın daha mantıklı olduğu düşünülüyor. Belli projeleri bakanlıktan geçirdik, orayı canlandıracağız, en azından vatandaşımızın muayene olabileceği, merkezden de gelinebilecek bir yer haline getireceğiz. UMKE projesi 6 ay içinde biter, ağaç kesilmesi diye bir şey yok, altını çiziyorum, ama bir iki ağacın, maksimum beş olsun taşınması yönünde Orman Müdürlüğü ile görüşeceğiz” dedi.
“Eski devlet hastanesi binası ile ilgili de deprem tahkikatı istedik”
Kamu Kampüsü Projesi olursa müdürlük olarak projede yer alıp almayacakları konusunda da bilgi veren Baştürk, “O proje Sayın Valimizin önderliğinde bir proje. Eski hastanedeki durum şu. Depremden sonra hiç risk almamız ve hızlı olmamız lazım. O bina ile ilgili de deprem tahkikat talebimizi ilettik, tahkikat aşamasında, orası ile ilgili oturulamaz veya çalışılamaz raporu çıkarsa ben hiçbir vatandaşımın ve personelimin hayatını riske atacak şekilde çalışmasını istemem. O rapor da yakın zamanda gelecek. Öte yandan 2000 öncesi yapılan tüm binalar için istedik bu tahkikatı, hem belediye üzerinden istedik, hem belediye yetişemezse özel firmalara yaptıracağız. Benim personelim 24 saat çalışıyor, dinleniyor, yemek yiyor, uyuyor, rahat olması lazım, bu noktadan hareketle 2000 öncesi tüm kamu binalarımız için tahkikat istedik. Bu yaz bitmeden öğreneceğiz” dedi. “UMKE ilimiz için kalıcı olacak, belki başka illere de örnek olacak”
Depremin ders niteliğinde olduğunu vurgulayan Baştürk, “Orada şunu gördük, depremin tatbikatlarla birbirini tutmadığını gördük. Sakarya depremini de gördüm, Hatay depreminden sonra ise toparlandık, UMKE ilimiz için kalıcı olacak. Belki örnek olacak. İstasyonu kurarsak, eminim daha planlı ve programlı, 7-24 ekibimiz olacak. İnşallah kötü bir şey yaşanmaz, gerek kalmaz, ama ülkemizin gerçeklerini de geri plana atamayız. Biz eğitimleri, depoyu, malzemeleri, gıdayı tek bir yerde koordine edeceğiz. Depremin boyutu büyük olursa Çanakkale olarak bir yerden yardım gelmesini beklemeden, en azından sahada çalışacak personelimize yetecek malzemeyi depolayacağız, bunlar prefabrik olacak, prefabrikleri getirdik, altına beton yapacağız ve ağaçlar da yaşına göre taşınıyor, ölmeyecek olanlar taşınıyor. Taşırız, her fidan önemli, sonuç olarak bitki bile önemli. Toplu ağaçlara asla dokunmayacağız” dedi. “İlk adımda aile hekimimize gidelim”
Çanakkale genelindeki sağlık yatırımlarındaki son durumu da aktaran Baştürk, “Bayramiç ve Gelibolu’ya yeni hastanemiz yapılacak, proje aşamasında, seneye başlanacak. Barbaros’taki ASM’mizi yenileneceğiz, bahçesini. Ezine’ye yatırımlarımız devam ediyor. Biga’da yeni 112 ASM olacak. Gökçeada’da sağlık konusunda iyiyiz, yeni bir 112 yaptık. Gerçekten liyakat sahibi, çalışkan bir ekip atandı oraya. Yoğun bakım da kurduk oraya, Bozcaada’ya uzman ekip desteği veriyoruz. Eceabat nüfusu az gözken, ama ecdat yadigarı, hekim ataması yaptık, çocuk doktoru var, muayene için çocuklar karşıya geçmek zorunda kalmayacak. Biz merkezi güçlü tutacağız, Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi çok güçlü, ama ilçeleri de güçlü tutmak zorundayız. Biga’ya ve Çan’a son zamanlarda büyük yatırımlar yaptık. Biga Diş Hastanesi’ni açtık. Pandemi zamanında zordu ama şu anda randevu alma sorunumuz da yok, bir tek plastik cerrahi olabilir. Vatandaşlar aynı gün randevu istiyor, ama bu pek mümkün olmuyor. Benim ricam vatandaşlarımız Aile Hekimlerimizden faydalansın, onlar hem bilgili, hem tecrübeli ve hastayı tanıyor, daha kolay halledilecek” dedi.