Vize nedir önce onu anlatalım. Avrupa ülkeleri veya diğer ülkelere seyahat etmek isteyenler, o ülkenin veya AB’nin iznini almak zorunda. Yalnız vizenizi alsanız bile o ülkeye girişinizi garanti etmez; ancak yolun yüzde 90’ınn kat etmiş olursunuz.
Vizeleri ülkelerin büyükelçilikleri veya konsoloslukları verir. Bazı durumlarda kapıda vize de alınabilmekte. Bunun da nasıl yapıldığını anlatacağız; hatta kapıda vizenin çok büyük avantaj sağladığını da anlatacağız.
Vize için istenen evraklar
Her ülke farklı evrak listesi isteyebilir ama genellikle birbirine benzer şeylerdir. Sizi anlatan, tanımlayan her şeyi istiyorlar ki; karar öncesi sizinle ilgili her şeye hakim olmak istiyorlar.
PASAPORT: Geçerlilik süresi en az 6 aylık olmalı dense de bu tuzak bir açıklamadır. Pasaportunuz mutlaka birkaç yıllık olsun. Mümkünse 5 veya 10 yıllık olsun.
BİYOMETRİK FOTOĞRAF: Yüzü açık bir şekilde gösterecek, üzerinde rötuş yapılmamış, arka fonu beyaz belirlenmiş ölçülerde fotoğraf isteniyor. Bazen bir bazen iki fotoğraf istenebiliyor ama genellikle bir fotoğraf yeterli oluyor.
SEYAHAT SİGORTASI: Seyahat sigortası önemli bir detay. Seyahat edeceğiniz tarihleri kapsayan seyahat sigortası hem sizin için hem gideceğiniz ülke için önemli bir detay. Tabi vize verecek ülke yetkilisi için de çok önemli. Bu sigorta genellikle 30 bin euroluk yapılıyor ve sizin olası rahatsızlıkta kurtarıcınız oluyor.
VİZE BAŞVURU FORUMU: Bu forumu doldurmak her zaman zor olmuştur. İlgili ülkenin büyükelçiliğinden veya konsolosluklarından alınabileceği gibi ilgili elçiliklerin internet sitesinden de temin edilebilir. Bu evrakı doldururken mutlaka işi bilen birinden yardım alın. Eksiksiz doldurulmazsa evraklarınız kontrol edilmeden eksik evrak nedeniyle geri çevrilirsiniz. Forum genellikle sizin seyahat amacınızı, kişisel bilgilerinizi, seyahat tarihlerini ve konaklama detaylarınızı ister.
UÇAK BİLETİ VE REZERVASYON: Uçak bileti, otel rezervasyonu gibi ayrıntılar internet üzerinden yapılabilir. Bunları daha sonra iptal etmek mümkün olduğu için çok etkisi yoktur ama yine de istenir. Vize memuru bu ayrıntıyı prosedür gereği görmek ister.
DAVET MEKTUBU: Davet mektubu bazen olumsuz etki yaratabiliyor. Sizin gidip dönmeme ihtimalinizi artıran bir etken olmakla birlikte kimi zaman da olumlu katkısı oluyor çünkü siz gideceğiniz yerde bir garantör göstermiş oluyorsunuz. Kefillik müeessesi olumlu etki yaratabiliyor.
FİNNANSAL DURUM: Pek çok kimse finansal duruma çok takılıyor. Evet önemli ama ikna edici bir durum yaratabilmişseniz önemli. Hesap özeteniz son bir ayda kabarmışsa bir önemi yok. Önemli olan aylara yayılan bir hesabın rakamları daha önemli. Finansal belgelerin yanı sıra mülk tapuları, işveren mektubu (işvereniniz mektup yazıp kefilim, her türlü gideri tarafımızdan karşılanacak diye bir mektup veriyorsa işverenin bunu sağlayacak finansal bilgilerinin ikna edici olması gerekir, aksi halde önemli bir etkisi olmaz. Sadece evet bizimle çalışıyor ve yurt dışına çıkmasına izin veriyorum gibi bir algı yaratır ) maaş bordroları, yan gelirler, sponsorluk mektubu gibi evraklar sizin ikna gücünüzü artırıyor.
VİZE GÖRÜŞMESİ: Vize başvurusu sırasında sakin olun, yetkilinin sadece sorularına yanıt verin, gereksiz konuşmayın. Eksik veya fazla konuşmayın, bu karşı tarafta güvensizlik ve gereksiz konuşma algısı yaratır. Unutmayın ki; hepsi insan psikolojisi üzerine eğitilmiş insanlar.
Belgeleriniz eksik olmasın; mutlaka istenen her şeyi eksiksiz olarak evrak dosyanızda bulunsun. Başvuru sırasında çalışmıyorsanız, dikkat edin ve asla yalan söyleyip laf kalabalığı yapmayın.
Şöyle özetleyelim; siz belki 3 ay sonra çalışmaya başlayacak olabilirsiniz ama bunu söylemenizin hiçbir anlamı, katkısı yok. Vize memuru elindeki belgelere göre konuşur. Mışla muşla ilgilenmez.
Bazı ülkeler vize ücretinin yanı sıra işlem ücreti de alabiliyor. Bunu ülkelerin elçiliklerinden veya konsolosluklarından öğrenebilirsiniz. Keza, aracı kurumlardan da detaylı bilgi alabileceğiniz gibi hizmet de alabilirsiniz. Eğer pasaportunuzda hiç vize yoksa, o zaman parmak izi vermeniz gerekecek. Daha önceden vize aydıysanız parmak iziniz 5 yıl geçerli olabiliyor.
2020 yılından itibaren; pandemi vize başvurularını ülkelerin resmi web sitleri üzerinden online olarak da yapmamıza olanak sağladı ama çok fazla ret gelmeye başladı. Online başvuru güvenli ancak elinizi yüzde 20’ye yakın zayıflatan bir durum. Her zaman fiziki durum biraz daha etkili oluyor.
SCHENGEN VİZESİ NEDİR CE HANGİ ÜLKELERİ KAPSAR
Schengen bölgesinde seyahat etmek istiyorsanız; yani 27 ülkeden oluşan AB, başta Almanya, Fransa, Avusturya, Belçika, Danimarka, Çekya, Finlandiya, Estonya, Hollanda, İsveç, İspanya, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan, İzlanda, Norveç, İsviçre, Licechteinstein, Bulgaristan, Romanya ve Andaro gibi ülkelere tek bir vize ile seyahat edebiliyorsunuz.
SCHENGEN VİZESİ İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR
Başvuru forumu, biyometrik fotoğraf (arka fonu mutlak beyaz ve rötuşlanmamış olacak) pasaport ve fotokopisi, uçak bileti ve otel rezervasyonu (bunlar seyaht sitelerinden online olarak yapılabiliyor; sonra iptal de edebiliyorsunuz), yurt dışı seyahat sigortası, banka hesap dökümü (genellikle üç ay veya altı ay geriye dönük olarak), ikametgah, nüfus cüzdanı kopisi ve aslı, işcveren mektubu, işe giriş bildirgesi, 4A hizmet dökümü, maaş bordrosu (imzalı ve kaşe ile onaylanmış olmalı) imza sirküleri (kopyası kabul edilmez), vergi levhası, çalışmayanlar için masraflarını karşılayacağına kefil olan sponsor (mutlaka sponsorun banka hesap dökümleri olmalı ve bu seyahati karşılayacak miktar da hesabında olmalı) gibi evrak listesi önemli.
SCHENGEN VİZESİ HAKKINDA BUNLARI BİLİN
Diyelim ki; Schengen vizenizi aldınız ilk yapacağınız iş vizeniz tek girişlik mi çoklu girişli mi kontrol etmek olmalı. Tabi yurt dışında ne kadar kalabileceğinizi de vize üzerinde kontrol edin. Vizenizi aldınız, artık AB ülkelerinin hepsine seyahat edebilirsiniz. Bu noktadan sonra kimse size uçak veya otel rezervasyonu sormaz. Sağlık sigortası sormaz. Bunları yapmak veya yaptırmak sizin keyfinize kalmıştır.
Her ne kadar bazı kişiler vizenizi hangi ülkeden aldıysanız ilk önce o ülkenin topraklarına girmek zorundasınız dese de böyle bir zorunluluk yok. Siz AB ülkelerine istediğiniz yerden giriş yapabilirsiniz. Schengen vizenin anlamı da budur zaten. AB tek ülke toprağı gibidir.
İlk olarak vizenizi aldığınız ülkeye seyahat ederseniz şöyle bir avantajınız olur. Tekrar vize almak istediğinizde yüzde 50 avantaja sahip olursunuz.
VİZE ALMANIN PÜF NOKTALARI
Vize almanın en kolay yolu kapıda vizedir. Ne demek kapıda vize. Diyelim ki siz Yunan adalarına seyahat edeceksiniz. Evraklarınızı seyahat edeceğiniz turizm firmasına iki hafta önce veriyorsunuz ve genellikle size tek girişlik vize alıyor. Bu sizin için başlangıç noktası. Artık vizeye ulaşmak daha kolay olacak; hatta ne görüşmeye gideceksiniz ne de konsolosluğa. Belgelerinizi bir turizm firmasına verdiğinizde ücreti karşılığında sizin vizeniz kargo ile adresinize gelecek.
İNGİLTERE VİZESİNİ NASIL ALABİLİRİM ?
Zor vizelerden biridir. Vize kişilerin amacına uygun olarak verilir ama en yaygın olanı C tipi vizedir. Genellikle turistik seyahatler için kullanılır. Üstelik de en pahalı vizedir; her babayiğit İngiltere vizesine başvuramaz. Vizeniz onaylansın onaylanmasın ücret iadesi yapmaz. Mesela 5 yıllık vizenin ücreti 905 dolar; ayrıca bu miktara 120 dolar da hizmet bedeli istiyor. 10 yıllık vize isterseniz fiyat mini bir servete çıkıyor ve 1.135 dolar ve 120 dolar hizmet bedeli olarak toplamda 1.255 dolar isteniyor. Karı koca vize için servet ödemek zorunda kalıyorsunuz. Bir de çocuk eklerseniz vay anam vay.
GEREKLİ BELGELER:
Pasaport, varsa eski tarihli pasaportların asılları, İngiltere vize başvuru formu, 2 adet biyometrik fotoğraf, nüfus cüzdanı fotokopisi, vukuatlı nüfus kayıt örneği, seyahat sağlık sigortası poliçesi, İngilizce vize talep dilekçesi, banka hesap cüzdanı, SGK işe giriş belgesi, son 3 aya ait maaş bordrosu, görev belgesi ya da varsa meslek görev kaydı, güncel iş yeri faaliyet belgesi ya da ticaret sicil kaydı, konaklama ve uçuş bilgileri, varsa tapu ve kira geliri belgeleri ile araç ruhsatı ve kredi kartı ekstreleri, erkekler için askerlik durumunu gösteren İngilizce belge (noter tasdikli tercüme gereklidir), varsa belediyeden alınan davetiye mektubu, vize sponsor dilekçesi (aktif olarak çalışmayanlar ya da maddi durumu yetersiz olanlar için).
İngiltere vizesine başvuru yapmadan önce olası değişiklikler için mutlaka resmi internet sitesini ziyaret edin çünkü İngiltere her an her şeyi farklılaştırabiliyor.
ABD VİZESİ NASIL ALINIR ?
Zor gibi görünen ABD vizesi en kolay ve en verimli vizeler arasında yer alıyor. ABD vizesi için en önemli kriter online olarak DS-160 başvuru forumunu doldurmak. Gerçekçi, ispatlayabileceğiniz bilgiler girmeniz çok önemli.
Önce hangi vizeye başvuracağınızı belirleyin. Seyahat amacınıza uygun vizeyi belirledikten sonra, yani turistik vize mi, B-2 turist vizesi verilirken eğer çalışmak amacıyla gidiyorsanız H-1B vizesine başvurmalısınız. Size tavsiyemiz, turist vizesini tercih edin. Eğer orada kalmak gibi bir derdiniz de varsa orada farklı vizelere başvuru yaparak kalış sürenizi uzun zamana yayabilirsiniz.
DS-160 VİZE FORUMU: ABD Büyükelçiliği veya Konsolosluk web sitesinden DS-160 başvuru forumunu doldurmalısınız. Bu forum çok önemli; hatta her şeyden önemli. Doldurduğunuz forum sizinle ilgili her şeyi kapsıyor. Gelirinizden tutun da işinize, yaşadığınız şehre ve kim olduğunuza kadar. Sizin vizenizi aslında bu DS-160 forumu belirliyor.
Sizin doldurduğunuz forum inceleniyor, Pentagona gidiyor (bu benim yorumum) ve olumlu veya olumsuz listesine alınıyor. Bu konuya dönüş yapacağız; forumu doldurduktan sonra randevunuzu oluşturuyorsunuz.
Bilindiği üzere ABD vizeyi 10 yıllık veriyor ama asıl vize Amerikaya indiğinizde pasaportunuza basılan süre ile başlıyor. Kalmak istediğiniz süreye göre çıkış tarihiniz pasaportunuza basılıyor ve o tarihte çıkış yapmaz iseniz kaçak duruma düşüyorsunuz ama korkmayın; Amerika’da herkese yer var. Tamam çıkacağım diyorsunuz, beyanınız itibar görüyor ve kabul ediliyor.
VİZE İÇİN GEREKLİ BELGELER
Amerika DS-160 başvuru forumu, biyometrik fotoğraf, göçmen olmayan vize talep dilekçesi, banka hesap cüzdanı, mesleki durumunu belgeleyen evraklar, seyahat rezervasyonları
Amerika vizesi için İstanbul konsolosluk veya Ankara Büyükelçiliğe gitmeniz gerekiyor. Girişte cep telefonunuzu kapalı olarak görevliye veriyorsunuz. İçeriye çanta gibi şeylerle giremiyorsunuz. Görüşmenizi hangi dilde yapacağınızı söylüyorsunuz ve sıra numaranızı alıp bekliyorsunuz.
Numaranız yandığında vize görevlisiyle görüşüyorsunuz. Zaten sizin vize alıp alamayacağınız belli ama yine de size görevli seyahat detaylarınızı soruyor. Yanınızda seyahat özetinizi gösteren bir yazı götürürseniz, direk görevliye verebilirsiniz. Görevli sizden doldurduğunuz DS-160 başvuru forumundaki evrakların aslını isteyebilir o nedenle onlar da mutlaka yanınızda olsun. Görüşmeniz bir dakika bile sürmüyor. Görevli “vizenizi onaylıyorum veya vizenizi onaylamıyorum” diyor ve iş bitiyor.
E- VİZE HAKKINDA BİLGİ
E vize genel olarak kolay vize veren ülkeler için geçerli. Örneğin Türkiye’ye gelen yabancılar E Vize alabiliyor. Gerekli belgeler ülkelere göre değişiklik gösteriyor. Mutlaka E Vize talebi için ilgili ülkenin resmi sitesini ziyaret edin.
Bu vizeler genellikle birkaç gün içinde veriliyor. Vize ödemesini de kredi kartı ile yapabiliyorsunuz.
PASAPORT ÇEŞİTLERİ
Ülkemizde 4 çeşit pasaport var. Bordro Pasaport (umuma mahsus olup vize istemeyen ülkeler dışındaki yerlere seyahat edebilmek için vize alması gerekir), Yeşil Pasaport (Hususi Pasaport, AB ülkelerine vizesiz seyahat edebilir. Devlet Memuriyetinde 3’ün birine düşmüş olan kıdemli memurlara ve emekli memurlara verilir) Gri Pasaport (Hizmet Pasaportudur, Yeşil Pasaportun gidebildiği ülkelere vizesiz girebilir. Avukatlara, Gazetecilere ve yurt dışı görevlendirmelerde kullanılır) Siyah (Diplomatik Pasaporttur ve görevlendirme olduğu için vize istemez)
DİP NOT: Özellikle vize ücretlerini yazmadım çünkü onlar değişebiliyor. Yanıltıcı bilgi olmamasına dikkat ettim. Bunları ülkelerin resmi sitelerinden öğrenebilirsiniz.
SEMA ELMAS
SEYAHAT
Yayınlanma: 11 Ekim 2023 - 17:15
Güncelleme: 13 Ekim 2023 - 13:08
Garantili Schengen vizesi nasıl alınır ?
Yurtdışı seyahati yapacaksınız ama vizeniz yok. Nasıl daha kolay vize alabilirsiniz, vize almanın püf noktası nedir. Nelere dikkat etmelisiniz, doğru adımlar ve hamleler yapmak için işinizi kolaylaştırıyoruz. Bu yazıda sizin yolunuzu aydınlatacağız ve ne yapmanız gerektiğini en ince detayına kadar anlatacağız. Haydi başlayalım.
SEYAHAT
11 Ekim 2023 - 17:15
Güncelleme: 13 Ekim 2023 - 13:08
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir