Ege Denizi’nin kuzeyinde, Saros Körezi’nin girişinde bulunan Çanakkale ilçesi Gökçeada, Türkiye’nin en büyük adasıdır. 91 kilometrelik kıyı şeridine sahip olan adanın batısında bulunan İncirburnu, Türkiye’nin en batı noktasıdır ve Türkiye için güneşin en son battığı yer olarak bilinir. Türkiye’deki 11 Sakin Kentten (Cittaslow) biri olan Gökçeada, sakin ve sessiz tatilin adreslerinden biridir. Financial Times gazetesi, Gökçeada’yı; mükemmel bir yaz tatili için gidilebilecek Akdeniz’in 5 adasından biri olarak yazmıştır. Yazları sıcak ve ılık bir iklime sahip olan adada, poyrazın ve düşük nem oranının sayesinde sıcaklık kaç derece olursa olsun bunaltıcı etki yaratmamaktadır.
Rüzgârlı Ada
Gökçeada, rüzgârın neredeyse hiç durmadığı bir adadır. Yılın ortalama 300 günü rüzgârlı geçer. Ancak rüzgâr ne kadar sert eserse essin, Gökçeada’da her zaman denize girebilecek sakin bir koy bulunabilmektedir. Rüzgâr kuzeyden esiyorsa güneydeki, güneyden esiyorsa kuzeydeki koylar denize girmek için idealdir. Yaz aylarının çok sıcak günlerinde adada esen rüzgâr, tatilcilere bunaltıcı sıcaklıkları hissettirmeden tatil yapmalarına imkân veriyor. Ayrıca Gökçeada, rüzgârıyla, sörf tutkunları için özel bir yer haline gelmiştir. Dünyanın her yerinden sörfçüler, keyifli vakit geçirmek için adaya akın etmektedirler.
GÖKÇEADA’YA NASIL GİDİLİR?
Gökçeada Feribot
Yaz döneminde, İstanbul – Gökçeada arasında iki otobüs şirketi sefer yapmaktadır. Her gün sabah ve gece yapılan seferlerin kalkış ve varış noktaları adanın içindedir. Kış döneminde ise adaya otobüs seferleri yapılmamaktadır. Bu durumda Çanakkale otobüslerinden Eceabat’ta inilerek Kabatepe minibüsleri kullanılmaktadır.
Ankara, Bursa yönünden gelen otobüslerin son durağı Çanakkale’dir. Çanakkale – Gökçeada arasında düzenlenen deniz otobüsü sefer saatlerine denk gelinirse 1 saatlik bir yolculuğun ardından adaya ulaşılabilir. Deniz otobüsü saatleri uygun değilse önce boğazı geçerek Kabatepe’ye giden minibüslere binilebilir ve Kabatepe’den kalkan feribotlarla adaya geçilebilir. İzmir yönünden gelen ziyaretçiler de Eceabat’ta inerek Kabatepe limanına giden minibüslerini kullanabilir.
Araba yoluyla İstanbul’dan gelirken TEM otoyolundan Tekirdağ, Keşan, Gelibolu, Eceabat rotası takip edilerek Kabatepe İskelesi’ne ulaşılabilir. Ankara, Bursa, İzmir istikametinden ise Çanakkale Boğazı’nı geçerek Kabatepe’ye ulaşılabiliyor. Çanakkale Boğazı; GESTAŞ feribotlarıyla Gelibolu- Lapseki, Eceabat- Çanakkale ve Kilitbahir- Çanakkale hatlarından geçilebilmektedir. Kabatepe- Gökçeada feribot ve deniz otobüsü seferlerinin saatleri ve ücretleri hakkında detaylı bilgiyi www.gdu.com.tr ve online.gdu.com.tr adreslerinden alabilir; online rezervasyon ve satın alma işlemlerinizi gerçekleştirebilir; sıra beklemeden ve vakit kaybetmeden Gökçeada'ya geçiş sağlayabilirsiniz. Aktarma kampanyası hakkında bilgi için lütfen www.gdu.com.tr adresini ziyaret ediniz.
GÖKÇEADA’DA ULAŞIM
Gökçeada, 10 adet köyü bulunan bir adadır. Köylerin içinde yürüyerek ulaşım sağlanabilmekle birlikte, köyler arasında seyahat etmek için bir araca ihtiyaç vardır. Bunun için merkezden kalkan minibüsler kullanılmaktadır. Ayrıca adanın merkezinde 10 aracı olan bir taksi durağı da bulunmaktadır. Taksilerle uygun bir fiyatta anlaşılarak, günlük ada turu yapma imkânı değerlendirilebilir. Adayı keşfetmek için şahsi araç ise en uygun yol olacaktır. Bu sayede adanın farklı noktalarını gezebilir, saklı güzellikleri görebilirsiniz. Ancak adada tek bir benzin istasyonu olduğu unutulmamalıdır. İstasyon, iskeleden ada merkezi istikametinde, 5.km’de bulunmaktadır. Ada içinde bisiklet, motosiklet ve araba kiralama firmaları da hizmet vermektedir. Ayrıca adadaki Kaleköy limanından tekne turlarına katılabilirsiniz.
Gökçeada’da bir adet havalimanı da bulunuyor ancak havalimanı sürekli kullanılır halde olmadığından dolayı uçak yolculuğunu tercih etmek isteyenler için en uygun varış limanı Çanakkale Havalimanı’dır. Buradan araç kiralanarak Kabatepe Limanı’ndan GESTAŞ arabalı feribotuna binilebilir ya da otobüsle Eceabat’a gidilerek buradan Kabatepe Limanı’na minibüslerle ulaşım sağlanabilir.
GÖKÇEADA PLAJLARI
Gökçeada Plajları
Gökçeada, yaz tatili için tercih edilebilecek en ideal yerlerden biridir. Sessizlik ve huzur içinde, yorgun bedenlere ilaç gibi gelecek bir yerdir. Şahane denizi, bakir koyları ile birçok müdavim kazanmaya başlayan Gökçeada’da denize girilebilecek birçok koy ve plaj bulunmaktadır. Adada rüzgâr çoğunlukla kuzeyden poyraz şeklinde estiği için, genellikle rüzgârsız ve sakin olan kısım adanın güney hattıdır. Rüzgâr güneyden esip lodosa döndüğünde ise kuzey kıyıları deniz keyfi için ideal hale gelmektedir. Adada kıyı boyunca ilerlerken bu koy ve plajları rahatlıkla görebilirsiniz.
Aydıncık (Kefalos) Plajı
Gökçeada plajları arasında en fazla tercih edilen plaj, altın sarı kumsalı ile Aydıncık Plajı’dır. Adanın güneyinde yer alan plajda bulunana tesislerde, sabahtan akşama kadar yemek servisi yapılıyor. Yılın 300 günü rüzgâr alan plaj en çok sörfçülerin ilgisini çekiyor. Koyun doğal yapısı, kuzeyden esen rüzgârların içeri rahatlıkla girmesini ancak dalga yaratmamasını sağlıyor. Bu da koyu sörf için ideal bir yer haline getiriyor. Plajdaki tesislerde özel sörf dersleri alabilir, sörf malzemeleri satın alabilir ya da kiralayabilir, malzemelerinizi yıl boyunca buradaki tesislerde saklayabilirsiniz. Merkez - plaj arası düzenlenen minibüs seferleriyle kolaylıkla Aydıncık’a ulaşabilirsiniz.
Yuvalı (Pirgos)
Adanın güneyinde bulunan Yuvalı’da; Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın resmi tesisleri bulunmaktadır. İlgili bakanlıklarda çalışanlar bu tesislerde tatil yapmaktadır. Tesisler, doluluk oranına göre dışarıdan da misafir kabul edebilmektedir. Ayrıca Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı tesislerinin plajlarından, kafe ve restoranlarından faydalanılabilmektedir.
Laz Koyu
Yuvalı Adalet Bakanlığı tesislerinin az ilerisinde yer alan Laz Koyu’na, toprak yola saparak yaklaşık 500 metre sonra ulaşılmaktadır. Doğal yapısı ve kuvvetli rüzgârlara rağmen dümdüz denizi ile Laz Koyu bütün güzelliğiyle ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Koyda bulunan tesislerde şezlong ve şemsiye kiralanabilmektedir.
Gizli Liman
Adanın güneyinde bulunan ve Uğurlu Köyü yakınlarında bulunan liman, adanın batı ucundaki son nokta konumundadır. 750 metrelik sahili, ince kumlardan oluşan kumsalı ve tertemiz deniziyle muhteşem bir koy olan Gizli Liman’da; yemek, tuvalet ve duş ihtiyaçlarının karşılanabildiği yerler de mevcuttur.
Yıldızkoy
Yıldızkoy, Gökçeada’nın kuzeyinde denize girilebilecek ender yerlerden biridir. Adada kuzey rüzgârları hâkim olduğu için Yıldızkoy genellikle rüzgârlı olmaktadır. Ancak rüzgârın güneyden estiği günlerde koyda durgun bir denizin keyfi çıkarılabilir. Gökçeada Sualtı Milli Parkı'nın içinde yer alan koy, parkın karadan ulaşılabilen tek koyudur. Deniz florasının koruma altında olduğu koyda, deniz altını keşfetmek keyifli bir deneyim olacaktır. Koyun sağ tarafından yukarı çıkan patika takip edilerek park içinde bulunan farklı koylar da görülebilir. Koyda bulunan beach clubta; duş ve tuvalet hizmeti verilmektedir. Ayrıca muhtarlığa ait olan kahvehanede yiyecek ve içecek ihtiyaçları karşılanabilmektedir. Konaklama için yürüyerek koya 10 dk. içinde ulaşılabilen Kaleköy ve Yenibademli Köyü tercih edilebilir.
Gökçeada Kaleköy
Marmaros
Taşlı sahili ve masmavi denizi ile Gökçeada’nın kuzeyinde denize girilebilecek bir koy da Marmaros’tur. Doğal güzelliğiyle keyifli saatler geçirebileceğiniz Marmaros Plajı’na ulaşmadan sağa ayrılan toprak yoldan ilerlendiğinde, Marmaros Şelale’sine varılıyor. Özellikle kış ve bahar aylarında suyu artan şelale görülmeye değer…
Kuzulimanı
Gestaş feribotlarının yanaştığı Kuzulimanı, limana yürüme mesafesinde bulunmaktadır. Cafe, duş, tuvalet ve kabinlerin mevcut olduğu plaj, hem günübirlik geziler hem de çadır konaklaması için uygundur.
NERELER GEZİLİR, NELER GÖRÜLÜR?
Gökçeada Sualtı Milli Parkı
Gökçeada Sualtı Milli Parkı, Türkiye’nin ilk ve tek sualtı milli parkıdır. Kaleköy ve Kuzulimanı arasında yer alan park; kıyıdan 1 mil uzunluğunda, denizden de 200 metre açıklıktaki alanı kapsamaktadır. İçinde su altı mağaralarına girişler de bulunan parkta birçok türden deniz canlısı yaşamaktadır. Bu canlılardan; Akdeniz Foku, İspermeçet Balinası, Deniz Kaplumbağası, Deniz Çayırları, Yunus Balıkları, Tritonlar ve Pinalar gibi türler koruma altına alınmış durumdadır. Sualtı milli parkında avcılık yasaklanmıştır. Şnorkelle dalış ve serbest dalış gerçekleştirilebilmekle birlikte, profesyonel dalış izin gerektirmektedir. Türkiye Deniz Araştırmaları Vakfı’nın deniz parkında dalıcılar için belirlediği kurallara uyulmalıdır.
Gökçeada Tuz Gölü
Aydıncık’ta bulunan Tuz Gölü, poyraz ve lodos rüzgârlarının oluşturduğu bir kum seddinin ortasında yer almaktadır. Göl tamamen yağmur ve deniz sularından oluşmuştur ve yazın suların buharlaşmasıyla gölün üzeri beyaz tuz tabakasıyla kaplanmaktadır. 80 kadar kuş türüne ev sahipliği eden gölden çıkan siyah çamurun, içerisindeki yoğun kükürt sayesinde yöre halkı ve ziyaretçiler tarafından birçok hastalığa iyi geldiği düşünülmektedir.
Gökçeada Peynir Kayalıkları
Üst üste dizilmiş peynir kalıplarını andırdığı için bu isim verilen Peynir Kayalıkları, Kuzulimanı’nın sol tarafında yer alan Kaşkaval Burnu’nda bulunmaktadır. Peynir Kayalıkları’na karadan ulaşım olmamakla birlikte, Kuzulimanı ya da Kaleköy Limanı’ndan teknelerle ulaşım sağlanmaktadır.
NELER YAPILABİLİR?
Gökçeada’da keyifli ve güzel vakit geçirmek için farklı aktiviteler bulunmaktadır. Bunların başında rüzgârıyla meşhur adada rüzgâr sörfü yapmak gelmektedir. Gökçeada, dünyanın birçok yerinden sörfçüleri ağırlamaktadır. Rüzgâr sörfü için yılın 300 günü elverişli olan adada, özellikle Aydıncık Plajı, sörf sporcularının gözdesi olmuş durumdadır. Plajda, özel sörf dersleri verilmekte, malzeme satışı ve kiralaması yapılmaktadır. Rüzgâr sörfü dışında, popülerliği gittikçe artmaya başlayan kitesurf de Gökçeada’da keyifli vakit geçirmek için uygun bir tercih olacaktır. Aydıncık Plajı, rüzgâr sörfünün yanı sıra kitesurf meraklıları için de en ideal yerdir. Plajda kitesurf için de özel dersler verilmektedir.
Gökçeada Kitesurf
Gökçeada ayrıca zengin su altı dünyası ile dalış severlerin ilgi odağı durumundadır. Gökçeada’nın berrak sularında, sualtı görüş mesafesi yer yer 27 metreye kadar çıkabilmekte ve dalıcılara unutulmaz bir seyir keyfi sunmaktadır. Adada bulunan çeşitli dalış okullarında dalış eğitimi alabilir, turlara katılarak farklı koylarda dalış yapabilirsiniz.
GÖKÇEADA KÜLTÜRÜ
Balıkçılık
Akvaryum gibi sulara sahip Gökçeada’da 100’ün üzerinde balık türü yaşamaktadır. Suyun üst kısımlarında bile 76 türe rastlanmaktadır. Balıkçılık, Rumların göçünden sonra biraz yavaşlasa da sonraları yine gerekli önemi kazanmış durumdadır. Adada hobi olarak zıpkın avcılığı da yapılabilmektedir. Balıkçılığın yanı sıra adada 70’li yıllara kadar süngercilik de geçim kaynaklarından biri olmuştur. Ancak sünger hastalığından sonra bu meslek tamamen bırakılmıştır.
Zeytincilik
Zeytin, çok uzun yıllardır Gökçeada kültürünün vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Ada içinde hemen her yerde zeytin ağacına rastlamak mümkündür. Adadaki fabrikaları, yetişen zeytinlerden zeytinyağı üretimini sağlıyorlar.
Hayvancılık
Gökçeada’da serbestçe otlanan ve floradaki kekiklerle beslenen birçok koyun ve keçi görmeniz mümkündür. Adadaki hayvanların doğal beslenmesi, etlerine ayrı bir lezzet katmaktadır. Sadece Gökçeada’da yetişen İmbros Koyunu, tüm yerli türlere göre daha üstün bir verimliliktedir. Gitgide azalmakta olan türün 200 adedi koruma altına alınmıştır.
Gökçeada Mutfağı
Gökçeada mutfağı, ağırlıklı olarak Ege Mutfağının özelliklerini taşımaktadır. Zeytinyağı, otlar, kırmızı et ve deniz ürünleri çokça tüketilmektedir. Adanın doğal florası ve özelliğiyle dağ kekiğiyle beslenen hayvanlarının etlerinin farklı güzellikte bir lezzeti vardır. Adada kuzu ve keçi etlerinden çeşitli et yemekleri yapılmaktadır. Ayrıca arıların da çokça tükettiği kekikle, kekik balı üretimi de gerçekleşmektedir. Adada Rum halkının da varlığıyla Rum mutfağından çeşitli yemeklere de rastlanmaktadır. Kuşburnu kurabiyesi, Cicirya adındaki bir çeşit pizza ve Vişinada, adaya özgü eski lezzetlerdendir.
GÖKÇEADA MERYEM ANA PANAYIRI
Gökçeada’da, her yıl 14 – 24 Ağustos tarihleri arasında Rumlar tarafından Meryem Ana’nın göğe yükselişini kutlamak için gerçekleşen Meryem Ana Panayırı; ada halkının, ada ve yurt dışından gelen birçok Rum’un adaya akın ettiği görülmeye değer bir panayırdır. Meryem Ana’nın ölüm yıl dönümü günü olan 15 Ağustos’un kutlandığı panayıra Tepeköy ev sahipliği yapmaktadır. Panayır boyunca kurbanlar kesilir, yemekler ve tatlılar yapılıp dağıtılır, gecenin geç saatlerine kadar müzik ve danslar eşliğinde eğlenilir. Panayır tarihlerinde adadaki Rum nüfusunda büyük bir artış görülür. Panayıra katılmak için bir süre önceden rezervasyon yaptırmak uygun olacaktır.
FAYDALI BİLGİLER
Adaya ulaşım sadece deniz yoluyla yapılmaktadır. Sadece Ziraat Bankası, İş Bankası ve Garanti Bankası şubeleri bulunmaktadır. Gökçeada’da 1 devlet hastanesi ve 2 adet eczane vardır. 1 adet benzin istasyonu bulunmaktadır. Toplu taşıma merkezden belirli saatlerde kalkan minibüslerle belirli güzergâhlara yapılmaktadır. Bisiklet, motosiklet ve araç kiralama şirketleri bulunmaktadır. Yaz aylarında bazı firmalar tekne ve dalış turları düzenlemektedir.
TURİZM
Yayınlanma: 07 Haziran 2019 - 14:17
Gökçeada'yı yakından tanımaya ne dersiniz?
Ege Denizi’nin kuzeyinde, Saros Körezi’nin girişinde bulunan Çanakkale ilçesi Gökçeada, Türkiye’nin en büyük adasıdır
TURİZM
07 Haziran 2019 - 14:17