Sağlık Çalışanlarının Sorunlarına Dikkat Çekiliyor
Yapılan açıklamada, sağlık çalışanlarının karşı karşıya olduğu baskılar ve yönetmelikler eleştirildi. Özellikle hekimlerin yazdığı reçetelerin baskı altına alındığı, antibiyotik, ağrı kesici ve mide ilaçlarının yazılmasının kısıtlandığı ifade edildi. Sağlık çalışanları, hastaların tıbbi durumu ve ihtiyaçları doğrultusunda tedavi etmeleri gerektiğini, ancak yönetmeliklerin buna engel olduğunu belirttiler.
Gelir Kesintileri ve İş Yükü Artışı
Ayrıca, sağlık çalışanlarının gelir kayıplarına dikkat çekildi. Özellikle, Aile Sağlığı Merkezlerine (ASM) başvurmayan hastalar üzerinden gelir kaybı yaşandığı, bu durumun adaletsiz bir şekilde sağlık çalışanlarını etkilediği vurgulandı. "Hastalarının sağlığını korudu diye hekimlerin gelirinin düşürülmesi hangi mantığa sığar?" şeklinde bir soru soran sağlık çalışanları, bunun hastalar için de sağlık hizmetinin kalitesizleşmesi anlamına geldiğini belirttiler.
Hastalık Yönetim Platformu ve Veri Toplama Sorunu
Bakanlık tarafından övülen Hastalık Yönetim Platformu (HYP) ise eleştirildi. Sağlık çalışanları, platformun hasta bilgilerini sadece veri toplama amaçlı kullanıldığını, ancak hastaya bir fayda sağlamadığını belirterek, sağlık çalışanlarının bu tür işlemlere zorlanmasını eleştirdiler.
Meslek Onuru ve Gelecek Kaygısı
Açıklamada, sağlık çalışanlarının meslek onuruna sahip çıkarken, aynı zamanda halkın sağlık hakkını savundukları ifade edildi. Yönetmelikler ve uygulamalarla birlikte sağlık çalışanlarının, hastalarına daha iyi hizmet sunma yeteneğini kaybettiği, bunun da halk sağlığını olumsuz etkileyebileceği dile getirildi. Sağlık emekçileri, sözleşmelerinin feshedilme tehdidiyle karşı karşıya olduklarını, meslek bağımsızlıklarının yok sayıldığını belirttiler.
Talepler
Sağlık emekçileri, taleplerinin sadece kendi hakları için değil, halkın daha kaliteli, erişilebilir ve ücretsiz sağlık hizmeti alabilmesi için de önemli olduğunu vurguladılar. Bu talepler şunlardı:
- Aile Sağlığı Merkezlerinin Kamu Tarafından Sağlanması: Aile sağlığı merkezlerinin fiziki ve tıbbi donanımının kamu tarafından karşılanması gerektiği ifade edildi.
- Yeterli Zaman ve Olanak Sağlanması: Sağlık çalışanlarının, halkımıza nitelikli sağlık hizmeti sunabilmesi için yeterli zaman ve olanak sağlanması gerektiği belirtildi.
- Kadrosuz İstihdamın Kaldırılması: Aile Hekimliği'nde güvencesiz ve kadrosuz istihdamın kabul edilemeyeceği, hemşire ve ebelerin maaş ve teşvik ödeme kriterlerinin iyileştirilmesi gerektiği ifade edildi.
- Emeğe Yeterli Maaş ve Güvence: Sağlık çalışanlarının, insanca yaşamaya yetecek düzeyde maaş alması gerektiği ve hastalık, izin gibi durumlarda kesintisiz maaş ödemesi yapılması gerektiği dile getirildi.
- Şiddet Yasasının Çıkartılması: Sağlıkta şiddetin önlenmesi amacıyla etkin ve caydırıcı tedbirlerin alınması gerektiği, sağlık çalışanlarının can güvenliğinin sağlanması gerektiği belirtildi.
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu (ASEF) Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası Birlik Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası Genç Sağlık Sendikası Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Genel Sağlık-İş) Hekim Birliği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası Hürriyet Sağlık ve Sosyal Hizmetler Çalışanları Sendikası (Hürriyet Sağlık Sen) Sağlık Çalışanlarına Hak ve Mücadele Derneği (SAHADER) Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİMSEN) Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Tabip ve Diğer Sağlık Çalışanları Sağlık ve Sosyal Hizmetler Kamu Görevlileri Sendikası (Tabip-Sen) Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER) Türk Tabipleri Birliği (TTB)Sağlık çalışanlarının sesini duyan herkesin desteğiyle, bu mücadelenin kazanılması için birlikte adım atılması gerektiği vurgulandı. HABER MERKEZİ