Hazımsızlık, karnın üst bölgesinde oluşan mide ağrısı, mide ekşimesi ve midede ağırlık hissi gibi semptomları ifade eder.
Gaz, bulantı, yanma hissi, yemeğin mideden ağıza geri gelmesi ve geğirme şeklinde olan belirtiler de hazımsızlık altında toplanan şikayetler arasında.
Genel nüfusun yaklaşık yüzde 20-40 kadarını etkilemekte ve yaşam kalitesini belirgin bir şekilde azaltmaktadır. Hazımsızlığın altta yatan mekanizmaları açık olmamakla beraber oluşumunun duygusal durum veya reflü, ülser, gastrit, irritable bağırsak sendromu gibi hastalıklar ile ilişkili olduğu düşünülmektedir.
Düzensiz uyku, ağrı eşiğini düşürerek hazımsızlığın semptomlarını olumsuz etkilemektedir. Hazımsızlığı olan bireylerde semptomlar genellikle öğün sonrası yaşanmaktadır. Birçok birey stres altında ishal ve karın ağrısı gibi hazımsızlığın getirdiği sorunları yaşamaktadır. Hazımsızlığı olan bireylerde anksiyete ve depresif bozukluklar sıklıkla görülmektedir. Sigara kullanımı ve aşırı kafein tüketimi gibi yaşam tarzı faktörleri hazımsızlık semptomlarının ortaya çıkmasını etkilemekte veya semptomları şiddetlendirmektedir.
Düşük FODMAP diyetinin hazımsızlığı olan bireylerde uygun bir tedavi stratejisi olabileceği düşünülmektedir. Gluten içeren tahıllar aynı zamanda yüksek FODMAP içeriğine sahip olduğundan, bu diyette gluten ve diğer tahıl proteinlerinin alımında da azalma görülmektedir. Laktoz alımını sınırlamak amacıyla diyetten süt ve süt ürünlerinin çıkarılır. Yemeklerinizi az az, tüketmeye ve bir öğünde çok çeşitli besin tüketmemeye özen gösteriniz.
Yağ içeriği yüksek olan besinlerin (margarin, tereyağı, yağlı etler, tam yağlı süt-yoğurt-peynir, kaymak, krema, yağlı soslar) tüketimini azaltınız.
Yağ olarak probiyotik içeriği zengin zeytinyağını tercih ediniz.
Tüm besinleri kavurmak yerine çiğden koyunuz. Kızartılmış ve kavrulmuş yiyecekleri mümkün olduğu kadar tüketmeyiniz.
Fazla tuzlu ve konserve besinlerin hazımsızlık semptomlarını arttırması nedeniyle tüketimini azaltınız.
Yemeklerinizde baharat (acılı veya acısız) kullanımını azaltınız.
Fazla miktarda kırmızı et tüketimi (ayda 3-4 kg) mide yanmalarına ve ekşimesine neden olmaktadır. Et tüketiminin sınırlandırın.
Yemeklerinizde zencefil kullanımını arttırın.
Enginar, içeriğindeki bileşikler ile antioksidatif etkiler gösterir. Hazımsızlığın semptomlarını tedavi etmek için kullanılmaktadır.
İyi pişmiş yiyecekler tüketilmeli, hava yutma ihtimaline karşı yemek yerken fazla konuşulmamalıdır.
YAZARLAR
Yayınlanma: 07 Nisan 2022 - 09:22
Hazımsızlık çekenler mutlaka okumalı
Hazımsızlık, karnın üst bölgesinde oluşan mide ağrısı, mide ekşimesi ve midede ağırlık hissi gibi semptomları ifade eder
YAZARLAR
07 Nisan 2022 - 09:22
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir