Hünnap tıbbi amaçlı tüketilen, Anadolu'nun gizli şifa kaynağıdır. Hünnap bitkisine ilk olarak; İbn-i Sina'nın öksürük kesici, laksatif etkili, tansiyon düzenleyici ve mide ülseri tedavisinde hazırladığı reçetelerde rastlanır.
Hünnap taze veya kuru meyvesi, özü, sirkesi ve çay olarak farklı şekillerde kullanılır. Hünnap bitkisinin yapraklarının kaynatılarak içilmesinin hipoglisemik etkiyi sağladığı keşfedilmiştir. Çalışmalarda hünnap meyvesinden elde edilen bitkisel desteklerin glikozun emilimini azaltarak kan şekerinin yükselmesini engellediği görülmüştür. Diabetikler için tercih edilebilecek öncelikli meyvedir.
Hünnap meyvesinin besin değeri açısından kalorisinin düşük olup yüksek lif içermesi birçok meyveye göre tercih nedenidir. 100 gram hünnap 79 kalori içerirken 10 gram kadar diyet lif içermektedir. Bu diyet lifi miktarı günlük ihtiyacımız olanın yüzde 50 gibi çok büyük bir miktarının vücuda alınması anlamına gelmektedir.
İçerdiği tanin, müsilaj ve yüksek C vitamini sayesinde bağışıklığın çok iyi çalışmasını sağlar. Ayrıca demir, kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor, manganez minerallerinin de iyi kaynağı olan hünnap fenolik bileşiklerden de zengindir. Hünnap yüksek oranda pektin içerir. Ve sadece günde bir avuç hünnap, bağırsakların hızlı çalışması için yeterlidir.
Hünnap bitkisinin gövde ve yapraklarından elde edilen betulinik asit adlı bitkisel kimyasalın HIV enfeksiyonu dahil bir çok enfeksiyonun ilerlemesini yavaşlatır. Hünnap için bir porsiyon taze meyve alternatifi sekiz-10 adet iken kuru meyve yerine yemek isterseniz altı adettir.
HÜNNAP ÇAYI
6 adet hünnap (İkiye bölün)
1 adet rulo tarçın
500ml su
15 dakika kadar kaynatın.
Gün içinde yemeklerden sonra birer su bardağı olarak tüketin.
YAZARLAR
Yayınlanma: 27 Eylül 2021 - 09:00
Hünnap; namı değer Çin hurması
Hünnap tıbbi amaçlı tüketilen, Anadolu'nun gizli şifa kaynağıdır
YAZARLAR
27 Eylül 2021 - 09:00
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir