SORU 1: İcra Taahhüdü Nedir?
İcra taahhüdü 2004 sayılı İcra İflas Kanun’un 111. maddesine dayanan, alacaklı ile borçlu arasında yapılan bir sözleşmedir. Bu sözleşme ile borçlu alacaklıya borcunu taksitlerle belli süreler zarfında ödemeyi taahhüt eder ve sözleşmeye aykırılık halinde borçlunun tazyik hapsi ile karşılaşacağını kabul etmektedir. Sözleşme yapıldığı vakit icra takibi durdurulur.
SORU 2: İcra Taahhüdü Ne Şekilde Verilir? Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
İcra taahhüdünün verilmesinin iki yolu bulunmaktadır.
- Alacaklının muvafakati gerekmeden İcra Dairesi’ne verilen taahhüt
- Alacaklı ile anlaşılarak İcra Dairesi’ne verilen taahhüt
- Taraflar ödemeye ilişkin hususlar hakkında icra müdür huzurunda anlaşmaya varmaları gereklidir.
- Taahhüt alınabilmesi için icra takibinin kesinleşmesi şarttır. İcra takibi kesinleşmeden alınan ve ihtiyatî hacizde alınan taahhütler geçersizdir.
- Borçlunun ödeyeceği miktar açıkça gösterilmelidir. Yapılan hesaplamanın icranın hesabıyla aynı olması gerekir. Bu nedenle icradan hesap çıkartılması gerekir.
- Taahhüt tarihinde işleyen ve işleyecek faizin, vekalet ücretinin, icra harç ve giderinin, varsa diğer masrafların kalem kalem açık bir şekilde yazılmalıdır.
- Faizden feragat söz konusu olacaksa “Faizden feragat ediyorum” şeklinde yazılması gereklidir.
- Borcun ödenmesine ilişkin taksitler ile taksit miktarı, tüm borcu karşılayacak, infazda tereddüt yaratmayacak şekilde olmalı ve herhangi bir kayıt ve şarta bağlanmamalıdır.
- Tebligat sadece borçlu vekiline değil, borçluya da yapılmalıdır. Aksi takdirde taahhüdü ihlâlde beraat söz konusu olabilecektir.