İnmenin, beyne giden kan akımının aniden kesilmesi sonucu ortaya çıktığını ifade eden Dr. Direybatoğulları, "Beyin damarlarındaki tıkanıklık veya yırtılma sonucu oksijen ve glikoz ihtiyacı karşılanamadığında beyin hücreleri ölmeye başlar ve etkilenen bölge işlevini yitirir," dedi.
İnme riskini artıran faktörlere değinen Dr. Direybatoğulları, yaş, cinsiyet, genetik yatkınlık gibi değiştirilemez risk faktörlerinin yanı sıra, hipertansiyon, diyabet, yüksek kolesterol, sigara ve alkol kullanımı, obezite ve fiziksel hareketsizlik gibi değiştirilebilir risk faktörlerine dikkat çekti. Bu risklerin azaltılmasıyla inmeden korunmanın mümkün olduğunu vurguladı.
İnmenin belirtilerini anlatan Dr. Direybatoğulları, yüz, kol veya bacaklarda ani uyuşma, kuvvet kaybı, konuşma bozukluğu, görme kaybı, dengesizlik ve şiddetli baş ağrısının inme habercisi olabileceğini belirterek, "Kişide yüzde kayma, kolunda güçsüzlük veya konuşmada bozukluk gözlemlenirse, bu durum yüzde 72 oranında inme riskini işaret eder" uyarısında bulundu.
MUSTAFA AYDIN GÜL
SAĞLIK
Yayınlanma: 29 Ekim 2024 - 22:38
İnmeye karşı farkındalık çağrısı
29 Ekim İnme Günü kapsamında Biga Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Cem Direybatoğulları, inmeye dair bilinç artırmak amacıyla açıklamalarda bulundu. Dr. Direybatoğulları, her yıl dünya genelinde 17 milyon kişiyi etkileyen inmeye karşı hızlı müdahalenin hayat kurtarıcı olduğunu belirtti.
SAĞLIK
29 Ekim 2024 - 22:38
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir