Çalışma hayatında meydana gelen iş kazaları, küresel ölçekte işyerlerinin en önemli problem alanlarından birini oluşturmaktadır. Uluslararası Çalışma Örgütü’ne (ILO) göre, dünya genelinde her 15 saniyede 1 çalışan iş ile ilgili kaza veya hastalık nedeniyle yaşamını kaybetmektedir. Ülkemizde de çok sayıda çalışan iş kazalarına bağlı olarak yaşamını kaybetmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre, Türkiye’de, Yalnızca 2020 yılında 384.262 iş kazası meydana gelmiş ve bu kazalarda 1.231 çalışan yaşamını kaybetmiştir.
İş kazalarının önlenmesi veya en azından asgari bir düzeye indirilmesi için teknik ve yasal düzeyde birçok düzenleme yapılmıştır. Fakat meydana gelen kazalar; bize, bu düzenlemelerin tek başlarına yeterli olmadığını göstermektedirler. İş kazalarının yaklaşık %90’nının çalışanların güvensiz davranışlarından kaynaklandığı göz önünde tutulduğunda iş kazalarının önlenmesinin yalnızca teknik veya yasal düzeyde ele alınarak mümkün olmadığı, çalışma hayatında “insan” faktörünün çok önemli olduğundan hareketle bir güvenlik kültürü inşasının şart olduğu görülmektedir.
İş kazalarının çoğu öngörülebilir niteliktedir. İş sağlığı ve güvenliği kültürünün toplumumun her kesiminde ve yaşamımızdaki her alanda yaygınlaştırılması kazaların önüne geçebiliriz. Bunun için çalışma hayatında eğitim ve bilginin öneminin vurgulandığı çalışmalara ağırlık verilmelidir. İş güvenliği kültürünün oluşturulması için temel güvenlik bilincinin öncelikle ailede ve okullarda verilmeye başlanması faydalı olacaktır. Çünkü kişinin daha çocukken bu kültür de yetiştirilmesi gelecekte iş kazasına uğrama olasılığını da azaltacaktır.
Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği kültürünün oluşturulması maksadıyla 4-10 Mayıs tarihleri arası “İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası” olarak kutlanmaktadır. Çalışma Bakanlığı geleneksel olarak “İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası” etkinlikleri düzenlemekte ve konunun taraflarını bir araya getirmektedir. Bu sene de 10-12 Mayıs 2022 tarihleri arasında “ Sosyo-Ekonomik Boyutu ile İş Sağlığı ve Güvenliği” temasıyla çevrimiçi olarak bir etkinlik gerçekleştirilecektir.
Çalışma hayatında iş sağlığı ve güvenliğini önceleyen herkesin katılabileceği ve kayıt linkine https://isghaftasi.csgb.gov.tr/adresinden ulaşılabilecek etkinlikler kapsamında, İSG ve hukuk, İSG ve etik , İSG ve iktisat, çalışma hayatında psikososyal risk etmenleri konularının ele alınacağı 4 ana oturumda 17 konuşmacı deneyimlerini paylaşacaktır. Çalışma hayatında iş güvenliği alanında yapılacak düzenlemelerde sosyal diyalog mekanizmasının etkin bir şekilde işletilmesi önem arz etmektedir. Bu nokta da “ Sosyo-Ekonomik Boyutu ile İş Sağlığı ve Güvenliği” temalı etkinliğin kazasız çalışma günlerine katkı sağlamasını diliyorum.
YAZARLAR
Yayınlanma: 11 Mayıs 2022 - 10:05
İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası
Çalışma hayatında meydana gelen iş kazaları, küresel ölçekte işyerlerinin en önemli problem alanlarından birini oluşturmaktadır
YAZARLAR
11 Mayıs 2022 - 10:05
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir