İştahımızı yöneten hormonları harekete geçirerek, İştah kontrolünü sağlamak elimizde. Bazen bir besine karşı aşırı istek duyabilir bazen de canımız hiçbir şey istemiyor olabilir. Bu durumdan beynimizdeki sinir hücreleri, hormonlar, yağ dokudan salgılanan faktörler, stres, ruh hali, sosyal çevre, fiziksel aktivite, yaşam tarzı gibi dış faktörler sorumlu.
Vücudun iç dengesini sağlayan homeostastatik mekanizmalar, besin tüketimi ve iştah kontrolünde büyük önem taşır. Beynin hipotalamus bölgesinde açlık-tokluk merkezleri bulunur ve bu merkezlerde besin alımını artıran ya da azaltan sinir hücreleri yer alır. Sinir hücreleri aracılığı ile oluşturulan sinyal yolu, beyni vücudun mevcut durumu hakkında bilgilendirir.
Kolesistokinin, peptit vegrelin gibi hormonlar besin alımına başladıktan yaklaşık 20-40 dakika sonra doygunluk sağlar. Daha uzun süreli tokluk hissi için ise leptin ve insülin hormonlarının gerekir. İnce bağırsak hücrelerinden salınan kolesistokinin hormonu midenin boşalmasını geciktirir. Sağlıklı yağ asitleri, proteinler ve kalsiyum, kolesistokinin salgılanmasını artıran besin gruplarıdır. Bu içerikte bir öğün tüketmek sizi uzun süre tok tutar.
İnsülin, tokluk hormonu olan leptin sentezinde de görev alır. insülinin salımının dengede olması açlık-tokluk dengesini korur.. Bu nedenle her gün 3 ana öğününüzü mutlaka yapmalı, rafine karbonhidrat kaynaklarından kaçınılmalı. Düşük glisemik indekse sahip, sağlıklı karbonhiratlar yeterli miktarda beslenmenizde yer almalı. Glisemik indeksi düşük besinlerden baklagiller, yulaf, tam buğday ürünler, karabuğday, kinoa ve sebzeler diyet lifinden de zengin içerikleri ile midede gerginlik oluşturarak doygunluk sağlar.
Vücutta yağ dokudan üretilen tokluk hormonu leptin doyduğunuzda yemeyi bıraktırır, metabolizmayı hızlandırır ve yağ yakımını sağlar. Ayrıca leptin daha sağlıklı bir zihin, daha iyi ruh hali ve spor kapasitesi için gereklidir. Leptinin yetersizliği açlığı tetikler ancak kanda çok fazla leptinin birikmesi de vücutta leptinin işini etkili bir şekilde yapmasını önler ve sonuçta kilo alımına neden olabilir.
YAZARLAR
Yayınlanma: 31 Mayıs 2021 - 09:30
İştahını kontrol et; ama nasıl?
İştahımızı yöneten hormonları harekete geçirerek, İştah kontrolünü sağlamak elimizde
YAZARLAR
31 Mayıs 2021 - 09:30
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir