Her canlı doğar büyür yaşlanır ve ölür. Bu yaşam süresine insanoğlunda ömür denir. Milyarlarca insan içinde o kadar çok kötü alışkanlığı olan var ki, akıllara bu insanlar neden hemen ölmüyor? Sorusu gelebilir. Bilim dünyası bu sorunun cevabını buldu. İnsanların organları sürekli kendini yeniliyor. Bazı doku ve organlarımız hariç yedi yılda yenileniyoruz. Tabi bu yenilenme çevre ve sağlıklı beslenme koşullarıyla yakın bir ilişki içinde. Hücre yenilenmesi yavaşladığında ya da durduğunda yaşlanarak ölüyoruz.
Vücudumuzdaki tüm organlar, dokular ve hücreler kendini yeniler ve sürekli güçlenerek yaşamın devam etmesini sağlar. Vücudumuzun yenilenme ve tamir süreci her an devrede olur. Vücudumuzda her gün 200 milyar kadar hücre kendini yeniler ve daha güçlü yoluna devam eder. Her insanın belli bir hücre yenilenme hızı vardır.
Bilim dünyasında yaygın görüşe göre, insan vücudu her 7 yılda bir kendini yeniliyor. Bazı dokularda, deri ve kan bu yenilenmenin kaç yılda bir olduğu biliniyordu. Ancak birkaç yıl öncesine kadar birçok hücre tipinin ne kadar sıklıkla yenilendiği bilinmiyordu
Bilim insanları, vücuttaki organların yaşlanma sürecini aydınlattı. Göz ve beyin dışında kalan tüm organlar kendini yenileyebiliyor ve böylece vücudumuz hayat boyu 10 yaşın altında kalmayı başarabiliyor. Bu durumun nedeni, hücrelerin yenilenmesi yani eski hücrelerin yerini yeni hücrelerin alması olarak açıklanıyor. Ancak bu "kalıcı gençlik" durumundan nasibini alamayan şanssız organlar da yok değil. Beyin, gözler ve sinir sistemi kendini yenileyemiyor.
Beyinde, koku alma ve öğrenme merkezleri haricindeki diğer hücreler, tıpkı tam anlamıyla oluşumunu tamamladıktan sonra yenilenemeyen sinir sistemi ve kornea haricinde yenilenemeyen gözler gibi, yaşlanmaya karşı direnemiyor. Yıllarca kalbi oluşturan hücrelerin doğduktan sonra değişmediği sanıldı. Ancak New York Üniversitesi'nden Dr. Piero Anversa tersini ispatlamayı başardı. Kalbin kendini yenilediğini belirten Anversa bunun en az 20 yıl aldığını kaydetti.
Saçlar kendisini 3 ile 6 yıl arasında yeniliyor. Yaklaşık 100 bin adet olan saçların her bir teli ayda 1.25 santimetre uzuyor. Dolayısıyla saçların kaç yaşında olduğu da saçın uzunluğuna göre değişiyor. Mide duvarı kendisini 3-5 günde yeniliyor. Midedeki asit karşısında hücrelerin dirençli olmadığını belirten bilim insanları hücrelerin 3 ila 5 gün arasında yenilendiğini söylüyor. Ancak nikotin, hücrelerin yenilenmesini ağırlaştırıyor. Midede olduğu gibi bağırsaklarda da hücrelerin zor şartlar altında olduğunu söyleyen bilim insanları, bu hücrelerin hızla yenilendiklerini ve bu sürenin 2 ila 5 gün arasında değiştiğini ifade ediyor.
İskelet de vücudun sürekli kendini yenileyen bölümlerinden biri. Kemiklerin 10 yılda bir tam anlamıyla kendini yenilediği tahmin ediliyor. Tat moleküllerini sinirler yoluyla beyne ileten dilde bulunan 10 bin tomurcuğun her birinde 50 hücre bulunuyor. Bu hücreler her 10 günde bir kendini yeniliyor. Yağ, protein, şeker ve kan yapımı için gerekli olan maddeleri depolayan karaciğer vücudun en güçlü organlarından biri. İngiltere Karaciğer Vakfı tarafından yapılan açıklamaya göre karaciğerin kendini yenileme süresi 6 ay. Akciğerde hücreler farklı periyotlarda yenileniyor. Bu da havanın temizliğine, sigara içilip içilmemesine göre değişiyor. Yenilenme süresi ise altı ayla bir yıl arasında değişiyor.
Gözler yenilenmiyor. Gözler, kornea tabakası haricinde kendini yenileme özelliğine sahip değil. Zaman geçip yaş ilerledikçe gözlerimizde bizimle birlikte yaşlanıyor. Aynı şekilde beyin hücreleri de kendini yenileyemiyor ve yaşlanıyor. Vücudumuz aslında çok karmaşık ve henüz belirli oranda çözülebilmiş durumda. Bu mükemmel mekanizmayı doğru ve sağlıklı kullanmayı başarabilirsek daha uzun ömürlü olacağımız kesin gibi görünüyor. Bunun için stresten uzak sağlıklı beslenmeliyiz.
YAZARLAR
Yayınlanma: 19 Kasım 2021 - 09:18
Kaç yılda yenileniyoruz?
Her canlı doğar büyür yaşlanır ve ölür
YAZARLAR
19 Kasım 2021 - 09:18
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir