İnsan hakları savunucuları olarak, özellikle çatışmalı bölgelerde barışın bir hak olduğunu vurgulayan İHD, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu ve İnsan Hakları Konseyi'nin barış hakkını destekleme kararlarına atıfta bulundu. Barış talebinin medeni ve siyasal haklarla, yaşam hakkı, işkence yasağı, kişi özgürlüğü ve güvenliği, adil yargılanma hakkı, din ve vicdan özgürlüğü, ifade özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü gibi temel haklarla ilişkili olduğunu vurguladı.
Türkiye'de farklı kimliklerin yaşadığı coğrafyada, resmi ideolojinin sadece belirli kimlikleri temel alarak bir siyasi sistem oluşturduğunu dile getiren İHD, bu durumun çatışmalara ve sorunlara yol açtığını belirtti. Özellikle Türkiye'deki Kürt sorunu üzerine diyalog ve müzakere yerine çatışma yönteminin tercih edilmesinin, şiddeti artırdığına ve kadına yönelik şiddetin artmasına neden olduğuna dikkat çekti.
Ayrıca, dünya genelinde devam eden savaşlar ve çatışmaların, BM'nin barışı sağlama görevini yerine getirmediğini gösterdiğini ifade eden İHD, özellikle savaşların en çok kadınlar ve çocuklar üzerinde olumsuz etkileri olduğunu vurguladı.
Kadınların savaş ve çatışma ortamlarında maruz kaldıkları cinsel şiddetin savaş suçu olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan İHD, coğrafyadaki çatışmalı ortamlarda binlerce kadının mağdur olduğunu belirtti.
İHD'nin 16 ve 17 Mart tarihlerinde Amed'de düzenleyeceği Barış Konferansı'nda barış taleplerini dile getireceği ifade edildi. Kadına yönelik şiddetin sona erdirilmesi ve toplumsal sistemlerin sorgulanması için çaba harcanacağı belirtildi.
İnsan Hakları Derneği, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde kadına yönelik şiddetin sona erdirilmesi ve barışın güçlendirilmesi çağrısında bulunuyor.
HABER MERKEZİ
GÜNCEL
Yayınlanma: 01 Mart 2024 - 12:05
"Kadınlar Barış İstiyor" Temalı Etkinlikler İnsan Hakları Derneği Tarafından Gerçekleştirilecek
İnsan Hakları Derneği, "Barış Nöbeti" etkinliklerini, "8 Mart Dünya Kadınlar Günü" dolayısıyla "Kadınlar Barış İstiyor" sloganıyla düzenleyecek.
GÜNCEL
01 Mart 2024 - 12:05