Yapılan açıklamada, kalp krizinin çoğu zaman göğüste hissedilen ağrı ve huzursuzlukla başladığı belirtilerek, bu durumun birkaç dakikadan uzun sürdüğü ve tekrar edebileceği ifade edildi.
Göğüste basınç, sıkışma ya da doluluk hissiyle kendini gösterebilen kalp krizinde; kol, omuz, dirsek, çene ve sırta yayılan ağrılar da görülebiliyor. Ayrıca bulantı, kusma, bitkinlik, solukluk ve soğuk terleme gibi belirtilerin de krizin habercisi olabileceği vurgulandı.
Kadınlarda ise genellikle nefes darlığı, bulantı, kusma, sırt ve çene ağrısı daha sık görülüyor. Özellikle uzun süredir diyabeti olan bireylerde, sinirlerin etkilenmesi nedeniyle ağrı hissedilmeyebileceği uyarısında bulunuldu.
Kalp damarlarında tam değil kısmi tıkanıklık olması durumunda da göğüste rahatsızlık hissi yaşanabileceğine dikkat çekilen açıklamada, bu durumun genellikle kısa sürdüğü ancak ciddi sonuçlara yol açabileceği belirtildi. Aktivite, stres, aşırı sıcak ya da soğuk gibi etkenlerin bu durumu tetikleyebileceği ifade edildi.
Uzun süren, sık tekrarlayan ve ritim bozukluğu ya da nefes darlığı ile birlikte ortaya çıkan belirtilerin ciddiye alınması gerektiğinin altı çizilirken, bu gibi durumlarda istirahat edilmesi, doktorun verdiği ilacın kullanılması ve en kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiği vurgulandı.
HABER MERKEZİ