Sanat nereye doğru gidiyor, sanat ne işe yarar, sanatta gelişme var mıdır, ülkemizde sanat, Türk sanatının dünyadaki yeri gibi branşımla alakalı, akademik, benden beklenen bu konu başlıkları altına yazı yazmanın lüks olduğu günlerde… Tabi bunları söylerken önceden durum çok mu iyiydi diye sormadan edemiyorum. Uzun zamandır yatay ve dikey okumalar yapıp sanatı ve uygarlık tarihindeki yerini serimleyecek grafiksel bir çalışma oluşturmak istiyorum. Uygarlık tarihindeki ve sanattaki sıçramaları, gelişmeleri, etkileşimleri, Türk sanatının bütün bunlarda yerinin neresi olduğunu gösterecek bir çalışma… Bu, bir şeyleri daha iyi algılamamı, “büyük resmi” daha net görmemi sağlayabilir diye düşünüyorum. Bu benim kendime uyguladığım çalışmam, bir bakıma otokontrol yöntemim. Bazı planlarımı, özellikle öğrencilerimin ya da arkadaşlarımın yanında tekrarlarım ki (hani şu senin proje ne oldu) diye sorsunlar ki ihmal etmeyeyim.
Sevgili okur; bu çalışma planımı da sizinle paylaşıyorum ki, hani ne oldu şu çalışma, ne zaman tamamlanacak ki okuyabilelim diye sorup beni tetikleyebilesiniz. Elimizdeki muhteşem bir gereci çok iyi değerlendirebileceğimiz gibi heba da edebiliriz. Bu bize bağlı. Bu herkesçe bilinen aşikar bir durum. Gün içinde, hayatımızda bir çok şey düşünüp, çok azını hayata geçiriyor, bir çoğunu belki de bile bile ıskalayıp unutuyoruz. Her gün biraz daha artan dış uyarıcılar ve günlük hayatın yükledikleri, akıl karışıklığı ve konsantrasyon eksikliği yaratıyor. Bir Japon mühendisin bulup uyguladığı “kanban” adında bir teknik var. “Kanban” Japoncada tabela demek. İş yerinde daha verimli olabilmek, unutmaları ya da ihmalleri en aza indirgemek için bulunmuş bir yöntem. Bu teknik; yapılacak işleri postişlere yazıp tabela ya da panoya asmak suretiyle, uygulama düzeyinin ve aşamasının daha belirgin bir biçimde görülebilmesine yarıyor. Çok basit. Evet basit ama basit olan diğer şeyler gibi bu da önemsiz değil. Kısaca: Pano ya da tabelada üç sütun oluşturuyorsunuz. Yapacaklarınızı kağıtlara yazıp ilk sütuna yerleştiriyorsunuz. Yapmakta olduklarınızı yapıyorum diye ikinci sütuna yerleştiriyorsunuz. En güzeli de son sütun. Oraya yaptıklarınızı yaptım diye yazıyorsunuz. İkinci sütunda aynı anda çok fazla yapı yorumlar olmasın ki, aklımızı dinginleştirmek için uyguladığımız yöntem daha da kafa karışıklığına neden olmasın. En sonunda yaptım diye yazdıklarınızın verdiği rahatlık eşsiz. Zihni ve yapılacak isleri organize etmenin basit ve pratik bir yolu. Herkese tavsiye ediyorum. Ha! Bu arada benim bulduğum metot nasıl? Hani şu yazımın başında bahsettiğim arkadaş ve öğrencilerimin beni tetiklemesini planladığım yöntem. Şimdilik bir adı yok. Buna birlikte bir ad bulalım. Önerilere açığım. Hoşçakalın.
YAZARLAR
Yayınlanma: 25 Mayıs 2019 - 12:43
Katalizör Yöntemler
Sanat nereye doğru gidiyor, sanat ne işe yarar, sanatta gelişme var mıdır, ülkemizde sanat, Türk sanatının dünyadaki yeri gibi branşımla alakalı, akademik, benden beklenen bu konu başlıkları altına ya
YAZARLAR
25 Mayıs 2019 - 12:43
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir