2023 yılı faaliyetleri, kullanılan bütçenin hesabının verilmesi ve Kent Konseyi’ne “Katılım Karnesi”nin de paylaşıldığı Genel Kurulda, “Otizm ve Engelliler Danışma ve Yaşam Merkezi” başlıklı raporu, çalışma grubu kolaylaştırıcısı Sevimay Çanlıoğlu sundu.
Çanlıoğlu, raporun içeriğini şöyle açıkladı: “Çanakkale’de yaşayan, öğrenim süreci ve bu sürecin dışında kalmış ağır otizm tanısı konulmuş bireylerin yaşam boyu öğrenime devam etmesi ve sosyal becerilerinin güçlendirilmesine yönelik olarak hem Çanakkale merkezli eğitim kurumlarındaki otizmli öğrenciler ve okulların mevcut durumları tespit edilmiş hem de engelliler ve ailelerini de kapsayacak bir dayanışma ve yaşam merkezinin gerekçeleri ve yararları paylaşılmıştır.”
Bir Damla Otizm Spor Kulübü, Çanakkale Otizm Derneği, Çanakkale Özgün bireyler Otizm Derneği, Spastik Özürlü Çocuklar Vakfı ve Rehberlik Araştırma Merkezi’nin de içinde yer aldığı çalışmada Üniversite ve belediyeden de katılımlarla raporun hazırlandığı belirtildi.
Sunuşunu Levent Bingöl’un yaptığı “Seçmen Çalışma Grubu”, Yerel yönetim seçimlerinde kent yönetimine talip olan belediye başkanı, belediye meclis üyeleri ile il genel meclisi üyeleri ve onların partilerine sunulmak üzere seçmenlerin “Kent Bildirgesi”ni hazırlamış ve bildirge genel kurulda görüşülerek oybirliğiyle kabul edildi.
Başta Kent ve Kentli Hakkını Savunanların Derneği, İnsan Hakları Derneği ile Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ile Arkeologlar Derneği’nin yer aldığı grupta farklı uzmanlıklardan gönüllülerin de yer aldığı raporun “kentleşmeyi iyileştirmek ve kentsel yaşantıyı sürdürülebilir kılmak için eşitlikçi, adil ve çoğulcu bir anlayışla hazırlandığı” vurgulanmış ve sekiz başlıklı eylem plânına da raporda yer verildiği aktarıldı.
Son olarak mevcut durum, sorunlar ve önerileri kapsayan “Yaşlanan Çanakkale” başlıklı raporu, Prof.Dr. Coşkun Bakar sundu; “Çanakkale’nin kentsel ve kırsal alanında 40-60 yaş arası nüfus en yoğun gruptur. Bu insanlar önümüzdeki 20-30 yılda yaşlanacak olan nüfustur. Sorun zamanında ele alınmazsa bu yaş grubundaki insanlar bakıma ihtiyaçları olduğunda yalnız başlarına kalmış olacaklardır. Artan nüfusun giderek artacak olan ihtiyaçlarının karşılanması için acilen akılcı çözümler bulunmalıdır. Yaşlılık dönemine ait sorunlarla mücadelenin en akılcı yönü, öncesinde müdahale etmektir. Önemli olan bu durumun farkına varılması, bireysel ve toplumsal müdahalelerin zamanında uygulanabilmesidir.’’
Genel kurulda, eğitim alanında çalışma yapacak olan “Kalem Çalışma Grubu” ile sektörel sorunları ve önerileri içeren bir rapor hazırlamak üzere “Kent ve Emlâk Çalışma Grupları’nın kuruluşları da onaylandı.
HABER MERKEZİ
GÜNCEL
Yayınlanma: 02 Şubat 2024 - 17:02
Kent Konseyi toplandı
Çanakkale Kent Konseyi Genel Kurulu toplanarak, gündemde yer alan Otizm Çalışma Grubu Raporu, Seçmen Çalışma Grubu Bildirgesi ve Yaşlanan Çanakkale Çalışma Grubu raporunu görüştü ve raporlar oybirliğiyle kabul edildi.
GÜNCEL
02 Şubat 2024 - 17:02