Kilo verme çabası ve isteğinde olan bazı bireyler gerçekleri bir kenara bırakarak mucizeler arar ve bunlara inanmak ister.
Hiçbir besin tek başına kilo verdirmez ve hiçbir besinde kilo almanın tek suçlusu olamaz.
Teff tohumu da buğday, arpa, çavdar gibi tahıl grubundadır. Tahılların vücutta ki sindirimi diğer besin gruplarına göre daha kolaydır. Yüksek besinsel lif yönünden, B ve E vitamini, antioksidanlar, kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum gibi minerallerden zengindir. Tam tahıllı gıdalar elde edilirken besin değeri kaybı rafine edilmiş unlara göre azdır. Tam tahıl grubunun içerisinde çözünür ve çözünmeyen lifler bulunmaktadır. Çözünür lifler kan kolesterolünü dengeler ve yemeklerden sonra glisemik tepkiyi düşürebilir. Yani kabaca besinlerin kan şekerini yükseltmek için verdiği tepkiyi azaltabilir diyebiliriz. Çözünmeyen liflerse bağırsaktaki geçiş hızını azaltarak, kanserojenik maddelerin bağırsak hücreleriyle temasını azalttığı ve emilimini engellediğini söyleyebiliriz. Teff tohumunu buğday, arpa, çavdardan ayıran en önemli özelliği gluten içermemesidir. Gluten intoleransına sahip bireyler veya çölyak hastalığı bulunan kişilerin tüketebileceği bir tahıldır. Teffin glisemik indeksini (kan şekerini yükseltme hızı) inceleyecek olursan buğdaydan oldukça düşük fakat çavdar ile benzer olduğunu görmekteyiz.
Teff, lif, aminoasit ve protein içerir, gluten içermez karabuğday ve kinoadan çok da farklı değildir.
Teff tahıl ve un olarak daha yoğun kullanılıyor ve zor şartlara daha dayanıklı.
Dünyada khaksir veya taf olarak da bilinen teff tohumu Etiopya'da üretilen, haşhaş tohumuna benzeyen bir tahıldır. Etiyopya'da özellikle, Etiyopya'ya özgü bir ekmek olan injera yapımında kullanılan bir tahıldır. Etiyopyalılar bu ekmeği sebze, et, yumurta vs. altına tabak gibi kullanmak suretiyle tüketmektedirler. Teff tohumu senede bir defa kez ekilir fakat tohumları çok küçük olduğundan tek elle geniş bir alana ekilebilir. Biz adını yeni yeni duysak da dünyada ilk ekilen tohumlardan biri olma özelliğini taşır. Avrupa ve Amerika'da birkaç yıldır yeni keşfedilen ve yetiştirilmeye başlayan bu tohum bizim ülkemizde de yeni yeni duyulmaya başlamıştır.
Teff’in dışarıdan geliyor olması, ekosistem ve sürdürülebilir beslenme adına dünyamıza zarar veriyor.
Teff çayı mucize gibi düşünülmesin, teff bir tahıl tanesi ve kullanımı bu yönde, çay olarak reklamı çok yapılsa da bahsedilen çayın içeriğine baktığımızda teff dışında pek çok ilave var.
Teff tohumu dışında kiraz sapı, aspir tohumu, kitre zamkı, mate yaprağı, barut ağacı kabuğu gibi birçok bitkinin bulunduğu ve içeriği karışık olan bir çay için satış sitesinde sağlık sorunları olan bireylerle ilgili de herhangi bir uyarı yapılmamış.
Teffin diğer tahıllara göre demir içeriği daha yüksektir. Ancak teff tohumu çayından bahsediyorsak böyle bir durum söz konusu değildir.
Eğer glutene karşı bir hassasiyetiniz yoksa bizim bulgurumuz hepimiz için ideal.
Biz diyetisyenlerin her zaman söylediği şey karışım bitkilerden uzak durmanız. Bu tarz bitkilerin içeriklerini, göstereceği etkileri ayrı ayrı bilsek de birleştiğinde oluşacak etkileri bilemediğimiz için her zaman bu tarz ürünlerden uzak durmakta fayda var.
Teff tohumu besinsel içeriğinin zenginliğinden dolayı tahıl olarak tüketilebilecek bir besindir. Fakat çay formunu tüketmeden önce çok iyi düşünmenizi tavsiye ediyorum.
Sağlık ve ağız tadı ile kalın..
YAZARLAR
Yayınlanma: 15 Ekim 2018 - 14:59
Kilo Vermek İstiyorsanız Teff Tohumu Şart Değil
Kilo verme çabası ve isteğinde olan bazı bireyler gerçekleri bir kenara bırakarak mucizeler arar ve bunlara inanmak ister
YAZARLAR
15 Ekim 2018 - 14:59
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir