Haziran ayına girilmesi ile birlikte Lapseki ve civar köylerinde kiraz hasadı başladı. Kilosu 15 liradan satılan kiraz üreticinin yüzünü güldürüyor.
Çanakkale’nin Lapseki ilçesi ve civar köyleri meyve yetiştiriciliği önemli bir yere sahip. Bölgede en çok kiraz ve şeftali yetiştiriciliği yapılıyor. Yüksek aromasını yetiştiği toprağın özelliğinden alan meyveler iç ve dış piyasaya pazarlanıyor. Lapseki ve köylerinde her yıl yaklaşık 8 ile 10 bin ton arasında kiraz yetiştiriliyor. Yaklaşık 15 gün sürecek olan kiraz hasadının başlamasıyla birlikte, kiraz piyasası da hareketlendi. Kilosunun 12 ile 15 liradan satılması üreticinin de yüzünü güldürüyor. Lapseki’nin Alpagut Köyü’nde kiraz yetiştiriciliği yapan Muharrem Aydın, bu yıl kirazı kırağı vurduğu için verimin biraz düştüğünü ama fiyatların iyi olduğunu belirtiyor. Aydın kiraz hasadının başlamasıyla ilgili yaptığı açıklamada; “Bizim Alpagut bölgesinde kırağı düştüğü için bu yıl ağaçlar çiçekteyken biraz zarar gördü. Bundan dolayı verim az da olsa düştü. Kirazın kilosunun 15 liradan satmamız ise yüzümüzü güldürdü. Kiraz hasadı yaklaşık 15 gün sürüyor. Bu yıl korona virüsü salgınından dolayı işçi bulmakta zorluk çekeceğimizi düşünüyordur ama yasakların kalkmasıyla birlikte civar illerden ve Çanakkale’nin ilçelerinden işçiler gelerek hasada başladı. İşçi yevmiyeleri 100 ile 120 lira arasında değişiyor. Bölgemizde yetişen kirazın çoğu ihracata giderken bir bölümü de iç piyasada tüketiliyor. Kiraz hasadının ardından şeftaliler olmaya başlayacak. Bu sezon çiftçi açısından inşallah verimli bir yıl olur” ifadelerini kullandı.
Kiraz toplayan Merve Aydın ise, 2020 yılının kiraz hasadının başladığını, koronavirüs yüzünden hayat şartlarının zorlaştığı için devletten çiftçilere destek olmasını istedi.
YAŞAM
Yayınlanma: 08 Haziran 2020 - 17:34
Kiraz çiftçinin yüzünü güldürdü
Haziran ayına girilmesi ile birlikte Lapseki ve civar köylerinde kiraz hasadı başladı
YAŞAM
08 Haziran 2020 - 17:34
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir