Merhaba Sevgili Okur,
Geçen hafta üzerine basa basa “çocuk kitapları” dedim. Bazı kişilerden “hocam, iyi hoş söylüyorsunuz da biz bunları nereden, nasıl temin edeceğiz?” şeklinde geri bildirimler aldım. Sonra düşündüm ve bu hafta sizlere, “kitaplarımızı nereden temin ederiz?” kısmına değinmek istedim.
Bu konuda sizlere önereceğim aklımdan geçen bir sürü internet alışveriş sayfası, kitapçı vardı yazmayı hedeflediğim. Bu amaçla, bulunduğum yerde ki kitapçıları da gezip gözden kaçan bir yer olmasın istedim. Hemen ziyaretlerimi yapmaya başladım ve en azından hangi kitapçıda hangi kitaplar bulunabilir konusunu araştırdım. Bu ziyaretlerim sırasında bir kitapçıda şöyle bir diyaloğa denk geldim: “Baba bu seride çok iyi, aslına bakarsan fizik ve bilim kitaplarını çok seviyorum. Özellikle bu dördü benim istediklerim. Baba, diğer kitap rafında başka kitapları incelerken oğlunu dinliyor, o sırada çocuk kitabın arka kapağını çeviriyor ve konuşmasına şöyle devam ediyor: “ama baba bunların hepsini alamayız. Maalesef senin bana ayırdığın bütçeyle ancak birini alabilirim. En merak ettiklerimden birini seçmeye çalışacağım.” Baba, öbür kitap reyonundan oğlunun yanına gelir, birlikte tekrar kitaplar üzerinden tartışır ve karar vermeye çalışırlar.” Bende bu arada elimde uzun zamandır almak isteyip de alamadığım bir kitabı tutmuş, internet fiyatı ile mağaza fiyatı arasında fiyat farkının çok olduğunu görünce alıp almamak arasında gidip geliyorumdur.
Maalesef kitap alımları özellikle kâğıt maliyetleri yüzünden fiyat artışlarından etkilendi. Özellikle okuduğu kitabın, kitaplığında olmasını isteyen kitapseverler için durumlar iyice zorlaştı. Buna rağmen “Okumaktan vazgeçmeyelim sevgili okurlar!” Yaşanan sıkıntılara, alım gücünün zayıflamasına rağmen unutmayalım ücretsiz de kitap edinebileceğimiz seçeneklerimiz var. KÜTÜPHANELERİMİZ. Eskisi gibi çok tercih edilmiyor maalesef. Ama bugün kütüphanelerimiz gidip kitap okumak için konfor alanı ve kitap seçeneği yönünden oldukça zenginleştirilmiş mekânlardır. İnanın, birçok yeni basım kitabın mevcut olduğunu biliyoruz.
Kütüphaneler; okul yıllarımızda daha çok ödev araştırmaya gittiğimiz, ses çıkarmamak için kasıldığımız ve belki de çok rahat edemediğimiz yerler olabilir bazılarımız için. Ama son dönemlerde kütüphanelerimizin ortamları gerçekten rahatça kitap seçip okumak, saatlerce vakit geçirmek için fazlasıyla uygun. Ve ne mutlu ki artık çocuk kütüphaneleri kısmı ayrı bir alanda, sadece çocuk ve gençlik kitapları olarak ayrılarak muhafaza ediliyor. Evimizde sahip olamayacağımız kadar çok kitaba ulaşma imkânımız var. Üye oluğunuz zaman belli süreler dâhilinde istediğiniz en fazla 3 kitabı alarak evimizde okuyup, inceledikten sonra geri götürme haklarımız var. Bunları yetişkinler olarak bilmeli, kendimize uygulamayız ki çocuklarımızda kütüphanelere alışsınlar. Hafta sonu gezilerimizde bir saatimizi kütüphane ziyaretine ayırıp, çocuklarımızın da bizimle beraber bu alışkanlığı devam ettirme rutinini sağlayabiliriz.
Kitap okuma alışkanlığı açısından hiç kitap okumayan çocuklarda da kütüphanelere gitmenin olumlu yönde faydası olduğu bazı akademik çalışmalar kapsamında incelenmiştir. Çocuğun okumasa bile kitap rafları arasında gezip, herhangi birini alıp içine bakması dahi kitap okumaya atılan bir adımdır.
Kitabı alabilme seçeneğimiz yok ise okuyamama seçeneği yaratmayalım. Kütüphanelerimiz ile bu soruna çözüm bulalım. Lisa Papp’in Hep Kitap yayınevinden çıkan “Madeline Finn ile Kütüphane Köpeği” kitabını özellikle kütüphaneden alıp çocuğunuz ile birlikte okumanızı tavsiye ederim.
Görmesini bilirsek kitaplar her yerdedir. Bol kitap okumalı günlerimiz olsun.
Sevgilerimle,
Çocuk Kitabı yazarı Işık SARAÇ
YAZARLAR
Yayınlanma: 10 Şubat 2022 - 09:47
Kitaplar nerede mi?
Merhaba Sevgili Okur, Geçen hafta üzerine basa basa “çocuk kitapları” dedim
YAZARLAR
10 Şubat 2022 - 09:47
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir