Günümüzde yaşanmaya devam eden ve apartman dairesi kiralayan kiracıların yaptıkları gürültü, içtikleri sigaranın kokusu ve izmariti, peçete, ıslak mendil gibi şeyleri atmaları, yüksek sesle müzik dinlemeleri, çöpleri uzun süre bekletmeleri nedeniyle kötü koku yaymaları, halı silkmeleri vb. gibi nedenlerle komşularına rahatsızlık verebilmektedir. Bu duruma bazen kiracının ev sahibi de müdahale etmeyebilmektedir.
SORU : Peki, kiracının bu rahatsızlık veren eylemleri devam ediyorsa hukuki olarak neler yapmak gerekir? Bu hususu düzenleyen kanunlar nelerdir?
CEVAP 1:
a- Kat Mülkiyeti Yasası'nın 18. maddesi hükmüne göre kat malikleri gerek bağımsız bölümlerini gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kurallarına uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla karşılıklı olarak yükümlüdürler. Aynı maddenin ikinci fıkrası hükmü uyarınca da kat maliklerinin borç ve yükümlerine ilişkin olan hükümler bağımsız bölümlerdeki kiracılara ve oturma hakkı sahiplerine veya bu bölümlerden herhangi bir biçimde sürekli olarak yararlananlara da uygulanır denmektedir.
b- Medeni Kanunun 737. Maddesinde “Herkes, taşınmaz mülkiyetinden doğan yetkileri kullanırken ve özellikle işletme faaliyetini sürdürürken, komşularını olumsuz şekilde etkileyecek taşkınlıktan kaçınmakla yükümlüdür. Özellikle, taşınmazın durumuna, niteliğine ve yerel âdete göre komşular arasında hoş görülebilecek dereceyi aşan duman, buğu, kurum, toz, koku çıkartarak, gürültü veya sarsıntı yaparak rahatsızlık vermek yasaktır. Yerel âdete uygun ve kaçınılmaz taşkınlıklardan doğan denkleştirmeye ilişkin haklar saklıdır. Denmektedir.
c- Kabahatler Kanunun 36. Maddesinde “Başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde gürültüye neden olan kişiye, elli Türk Lirası idari para cezası verilir.
Bu fiilin bir ticari işletmenin faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde işletme sahibi gerçek veya tüzel kişiye bin Türk Lirasından beşbin Türk Lirasına kadar idari para cezası verilir. Bu kabahat dolayısıyla idari para cezasına kolluk veya belediye zabıta görevlileri karar verir” denmektedir.
d- Ceza Kanunu’nun 123. Maddesinde “Sırf huzur ve sükûnunu bozmak maksadıyla bir kimseye ısrarla; telefon edilmesi, gürültü yapılması ya da aynı maksatla hukuka aykırı başka bir davranışta bulunulması halinde, mağdurun şikayeti üzerine faile üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.” Denmektedir.
e- Ceza Kanunu’nun 183. Maddesinde “İlgili Kanunlarla belirlenen yükümlülüklere aykırı olarak, başka bir kimsenin sağlığının zarar görmesine elverişli bir şekilde gürültüye neden olan kişi, iki aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.” Denmektedir.
CEVAP 2 : Komşunuzun sizlere ve apartman sakinlerine verdiği rahatsızlığa engel olmak için aşağıda belirtilen hukuki yollara başvurabilirsiniz.
a- “Komşuluk hukuku” çerçevesinde ilk olarak nezaketle uyarmanız barışçıl bir çözüm yolu açısından faydalı olabilir.
b- Apartman yöneticinizle iletişime geçerek sorunun apartman kuralları çerçevesinde çözmesini talep edebilirsiniz. Yönetim, Kat mülkiyeti kanunundan doğan kurallara uymayan komşuya “yazılı ihtarname” gönderebilir.
c- Sizi rahatsız eden komşunuz kiracı ise ev sahibi ile iletişime geçebilir ve sorunu çözmesini talep edebilirsiniz.
d- Yapılan uyarılar işe yaramazsa, kolluğa şikâyet edebilirsiniz. Bu durumda Kabahatler Kanunu’na göre gürültü yapan ve rahatsız eden komşuya bu yıl için 187 TL idari para cezası verilmekte ve bu ceza katlamalı olarak uygulanmaktadır.
e- Para cezası da çözüm olmazsa, kat maliklerinin oy birliğiyle karar almasından sonra oturduğunuz yer sulh hukuk mahkemesine başvurabilirsiniz. Ev sahibi kiracısına karşı dava açmak istemese bile bina sakinleri çoğunluk imzasıyla bu davayı açabilir. Konuyla ilgili Yargıtay 18. Hukuk Dairesinin 21.12.2004 tarihinde aldığı E. 2004/7789 ve K. 2004/9967 nolu bir kararı bulunuyor. Bilirkişi incelemesiyle o komşunun verdiği rahatsızlık kanıtlanırsa, tedbir kararı verilir. Davayı bireysel ya da avukatınız kanalıyla harç ve masrafları ödeyerek açabilirsiniz.
f- Tedbir kararına rağmen komşunuzun verdiği rahatsızlık sürerse, savcılığa gidebilirsiniz. TCK’nın 123. maddesindeki, “huzur ve sukûnu bozmak suçu” işlendiği iddiasıyla şikâyetçi olabilirsiniz. Bu suçun cezası üç aydan 1 yıla kadar hapis cezasıdır. Delil durumuna göre dava açılıp komşunuz ceza alabilir.
g- Tüm bunlar çare olmazsa tüm daire sakinleri birleşerek şikayete konu olan komşunun dairesini satın alarak onu apartmandan çıkarma hakkına sahiptir.
Av. Ezgi Engin
YAZARLAR
Yayınlanma: 26 Nisan 2023 - 08:00
KÖTÜ KOMŞU İLE HUKUKİ MÜCADALE YOLLARI
Günümüzde yaşanmaya devam eden ve apartman dairesi kiralayan kiracıların yaptıkları gürültü, içtikleri sigaranın kokusu ve izmariti, peçete, ıslak mendil gibi şeyleri atmaları, yüksek sesle müzik dinl
YAZARLAR
26 Nisan 2023 - 08:00
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir