Menopoz; diyabet, kalp-damar hastalıkları ve kanserin de sık görüldüğü riskli bir dönemdir. Araştırmalar, hayatında bu değişiklikleri yapan kadınların meme kanserinden korunduğu, kanda kolesterol düzeylerinin yükselmediği ve insüline bağlı olmayan şeker hastalığına yakalanmadığını açıklamaktadır.
Menopoz döneminde oluşabilecek şişmanlık, kalp-damar hastalıkları ve osteoporozu önleyici şekilde diyetlerin hazırlanması gereklidir.
1- Ana öğünlerde dört besin grubundaki besinlerden (süt ve süt ürünleri, et ve benzeri besinler, taze sebze ve meyveler, ekmek ve tahıl grubu besinler) üç çeşidi ile besin çeşitliliği sağlanmalıdır.
2- Süt-yoğurt grubundan üç-dört porsiyon tüketilmelidir. Süt, peynir ve yoğurdun az yağlı ya da yağsız olmasına dikkat etmek gerekir.
3- Et ve et grubundan toplam üç porsiyon tüketilmesi gerekir. Bir porsiyon et; 100-150 gram tavuk, balık, yağsız kırmızı et veya bir tabak kuru baklagil yemeği veya bir adet yumurta anlamına gelir.
4- Bitkisel özlü sıvı yağlar, özellikle fındık yağı, soya yağı ve erken hasat zeytinyağı; menopozdaki kadınlar için hayat kurtarıcıdır.
5- Taze sebze ve meyvelerin kronik hastalıklara karşı koruyucu etkisinin olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle çiğ sebze ve kabuklu meyveler; fitoöstrojen özelliği nedeniyle beslenmede yer almalıdır.
6- Omega 3 yağ asitlerinden zengin besinlerin tüketilmesi önerilmektedir. Yani ceviz, balık, ayçiçeği yağı, soya yağı, ayçekirdeği, badem gibi besinlerin; güvenli miktarlarda beslenmede bulunması gerekmektedir.
7- Basit şekerlerin yerine kompleks karbonhidratlar tercih edilmelidir.
8- Posa tüketimi artırılmalıdır. Diyetle yeterli miktarda posa alınmasının kronik hastalıklardan koruyucu özelliği vardır. Ayrıca posa, bağırsak faaliyetlerinin düzenlenmesini sağlar.
9- Aşırı protein tüketiminden kaçınılmalıdır. Proteinin sağlandığı kaynaklar özellikle osteoporoz ve kalp damar hastalıkları açısından önem taşır. Diyet hayvansal proteinden zengin, sebzelerden fakirse; diyetsel asit yüklemesi pH'ı düşürür, osteoklastları uyarır ve bu durum kalsiyum dengesinde negatif etki oluşturur. Kemikler süngerimsi yapı alarak ileriki yaşlarda tuzla buz olacak şekilde dağılabilir.
10- Diyetin mineral ve vitamin içeriği yeterli olmalıdır. Özellikle kalsiyumun yeterli miktarda tüketilmesi önem taşır.
11- Yemeklere aşırı tuz eklenmemeli ve tuzlanmış besinler fazla tüketilmemelidir. Çünkü aşırı tuz, idrarda kalsiyum atımını artırır, hipertansiyon ve kalp-damar hastalıklarına zemin hazırlar.
12- Alkol, bazı vitamin ve minerallerin vücutta kullanılmasını olumsuz etkiler. Kemik oluşum hücrelerini harap eder ve kalsiyum emilimini bozar. Şişmanlığa zemin hazırlar.
13- Sigara içilmemelidir. Sigara, kalpdamar hastalıkları riskini artıracağı gibi, D vitaminin aktif şekline dönüşümünü azaltır.
14- Aşırı kafein tüketilmemelidir. Kafein içeren çay, kahve türlerinin ve en önemlisi kemiklerin erimesini sağlayabilecek kolalı-asitli içeceklerin tüketimi sınırlandırılmalıdır.
15- Her gün bol sıvı alınmalı ve sulu yiyecekler tüketilmelidir.
YAZARLAR
Yayınlanma: 18 Ağustos 2022 - 09:13
Menopozda kilo almayın
Menopoz; diyabet, kalp-damar hastalıkları ve kanserin de sık görüldüğü riskli bir dönemdir
YAZARLAR
18 Ağustos 2022 - 09:13
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir