Trüf mantarının, yalnızca köpeklerin ve dişi yaban domuzlarının koku alma duyularıyla, toprağın 29-50 cm altından özenle çıkarıldığını belirten Öngen, bu doğal yöntemlerin dışında trüf mantarının dünyada ilk kez 1847 yılında bir Fransız tarafından yetiştirme tekniğinin keşfedildiğini ve bu kişiye ödül verildiğini ifade etti. Bugün dünya trüf üretiminin %45’inin Fransa tarafından sağlandığını ve özellikle daha değerli olan Kara Trüf Mantarının 1 kilosunun 1.500 dolara kadar alıcı bulduğunu dile getirdi.
Mehmet Öngen, trüf mantarının öneminin 19. yüzyılda da fark edildiğini belirterek, 1890 yılına gelindiğinde sadece Fransa’da 750 bin dekarlık alanda trüf mantarı için gerekli olan meşe ağaçlarının ekiminin yapıldığını söyledi. Ayrıca, 1800'lü yıllarda Ayvacık ve Ezine bölgelerinden deve kervanlarıyla Assos Limanı’na taşınan binlerce ton meşe palamudunun Fransız yük gemileriyle Fransa’ya ulaştırıldığını ve bu palamutların, trüf mantarının yetiştirilmesinde kullanıldığını vurguladı.
Türkiye’de de trüf mantarı yetiştiriciliğinin Göcek ve Muğla’da başlatıldığını belirten Öngen, bu alandaki çabaların önemini dile getirdi. Öngen, rahmetli Hayrettin Karaca'nın 30 yıl önce başlattığı ve Türkiye’de 10 milyar meşe ağacı dikilmesini hedefleyen projenin, bu bağlamda büyük bir öneme sahip olduğunu belirterek, kendisinin de 25 yıl önce TEMA Vakfı'nın bu kıymetli projesinin etkin bir parçası olduğunu ve bu mutluluğu hala yaşadığını ifade etti. Öngen, yakın dostluğundan onur duyduğu Hayrettin Karaca’yı saygı ve rahmetle andığını belirterek sözlerini tamamladı.
Bu paylaşım, trüf mantarının bölgesel ve küresel önemini bir kez daha gözler önüne sererken, Türkiye’deki trüf mantarı potansiyelinin geliştirilmesine yönelik çalışmaların da önemini vurguluyor.
GÜNCEL
Yayınlanma: 11 Ağustos 2024 - 23:54
Meşe Palamudundan Trüf Mantarına
İş İnsanı Av. Mehmet Öngen, Fransa'nın Province Bölgesi’nde bulunan Grignan Köyü yakınlarındaki Trüf Mantarı Çiftliği'ne gerçekleştirdiği ziyaretin ardından, trüf mantarının bölge ve dünya ekonomisindeki önemine dair dikkat çekici bir paylaşımda bulundu. Öngen, paylaşımında trüf mantarının meşe ağaçlarının köklerindeki minerallerden beslenen, başka yerde yetişmeyen ve oldukça değerli bir ürün olduğunu vurguladı.
GÜNCEL
11 Ağustos 2024 - 23:54