İş Kanunumuz mevsimlik işin tanımlamamıştır. Yargı kararlarına bakıldığında ise çalışmanın sadece yılın belirli bir döneminde yoğunlaştığı işyerlerinde yapılan işlerin mevsimlik iş olarak tanımlandığı görülmektedir. Söz konusu dönemler işin niteliğine göre uzun veya kısa olabilir Esasen bir işyerinde yapılan çalışma yılın belli bir döneminde artıyor ve yılın kalan bölümlerinde de işyerinde yapılan çalışma azalıyor veya tamamen duruyorsa orada mevsimlik işten söz edilebilir. Buna bağlı olarak bir işin mevsimlik iş olarak tanımlanması için önemli olan işyerinde yürütülen işin, işyerinin normal çalışma düzenini oluşturacak şekilde düzenli ve sürekli bir biçimde yılın belli bir döneminde yapılmasıdır. Her zaman aynı miktarda işçi çalıştırmaya elverişli olmayan ve işyerinde yürütülen faaliyetin niteliğine göre işçilerin her yıl belirli sürelerde yoğun olarak çalıştıkları ve fakat yılın diğer döneminde işçilerin iş sözleşmelerinin ertesi yılın faaliyet dönemi başına kadar ara vermeyi gerektiren işler mevsimlik iş olarak değerlendirilir. Bir işyerinde ana iş kolundaki faaliyeti yılın her dönemi yapılıyor, ancak bazı işçiler yılın belirli bir zamanında çalıştırılmakta ise, bu işçilerin aralıklı çalıştıkları kabul edilmektedir. Zira bu durumda yapılan işin mevsimlik iş olarak kabulü mümkün değildir.
Mevsimlik iş ilişkisi, niteliği bakımından diğer iş ilişkilerinden farklılık göstermektedir. Mevsimlik iş sözleşmeleri belirli süreli olacağı gibi belirsiz süreli olarak da yapılabilir. Yıllık ücretli izin yönetmeliğinde “Mevsimlik veya Kampanya İşlerinde Yıllık Ücretli İzin” başlığı altında yapılan düzenlemeye göre; nitelikleri yönünden bir yıldan az süren mevsim veya kampanya işlerinin yürütüldüğü işyerlerinde devamlı olarak çalışan işçiler yıllık ücretli izin kullanabilmektedirler. Yani işyerinde yapılan iş mevsimlik olsa bile burada devamlı olarak çalışan işçiler varsa bu iş görenler hak kaybına uğramazlar.
İş Kanunumuz 53. maddesinde niteliklerinden ötürü bir yıldan az süren mevsimlik işlerde çalışanlara çalışılan süre itibariyle dinlenme ihtiyacının ortaya çıkmamış olması nedeniyle İş Kanunu’nun yıllık ücretli izinlere ilişkin hükümlerinin uygulanmayacağını zikretmiştir. Bu hükme istinaden mevsimlik işçi, İş Kanunu’nun yıllık ücretli izin hükümlerine dayanarak, yıllık ücretli izin kullanma veya buna dayanarak ücret alacağı isteminde bulunamaz. Elbette işçi lehine bireysel iş sözleşmesi ya da toplu iş sözleşmesi ile yıllık ücretli izine ilişkin hükümler düzenlenebilir ve mevsimlik işler için yıllık izin hakkı tanınabilir.
İş Kanunu’nda yapılan işin yılın ne kadarlık bölümünde yapılması halinde mevsimlik iş sayılacağına yönelik herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Yargıtay 9.HD (E:2008/05773-K:2009/28807) 23.10.2019 Tarihli bir kararında işçinin çalışmalarının her yıl 11 ayın altında olması nedeniyle, çalışmaları mevsimlik iş statüsünde kabul etmiş ve yıllık izin ücreti talebini ret etmiştir. Öte yandan Yargıtay 22.HD (E:2012/5997-K:2012/12547) 05.06.2012 Tarihli bir kararında işçinin bir takvim yılı içerisinde 11 ayı (330 gün) aşan bir çalışması var ise o yıl için yıllık izne hak kazandığını söylemiştir. Yargı kararlarından yola çıkarak çalışmanın 11 ayın üzerine çıktığı hallerde mevsimlik iş ilişkisi gerekçesiyle ücretli izin hak edişinin olmayacağından bahsetmemiz yanlış olacaktı.. Buna göre de mevsimlik işçinin bir takvim yılında 11 ayı aşan çalışması için yıllık ücretli izin hakkı doğmaktadır.
YAZARLAR
Yayınlanma: 05 Ekim 2022 - 10:57
Mevsimlik işlerde yıllık ücretli izin olur mu?
İş Kanunumuz mevsimlik işin tanımlamamıştır
YAZARLAR
05 Ekim 2022 - 10:57
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir