Sözlerine Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün "Sanatsız bir toplumun hayat damarlarından biri kopmuş demektir." sözünü hatırlatarak başlayan Güneşhan, kültür ve sanat faaliyetlerinin bir ülkenin gelişmişlik seviyesini belirleyen en önemli unsurlardan biri olduğunu vurguladı. Ancak mevcut iktidarın, kültür ve sanat politikalarını "kimin yaptığına" göre değerlendirdiğini ve muhalefet partilerine ait belediyelerin bu tür faaliyetlerini engellediğini ifade etti.
Bütçe Adaletsizliği
Güneşhan, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2025 yılı bütçesinin 53 milyar TL olduğunu, buna karşılık Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bütçesinin 130 milyar TL olduğunu belirterek, bu farkın kültür ve sanata ayrılan payın yetersiz olduğunu vurguladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesinin Diyanet’in bütçesinden daha fazla olması gerektiğini savundu.
Vize Sorunları ve Sanatçılar
Ülkenin uluslararası prestijinin zedelendiğini söyleyen Güneşhan, sanatçıların Avrupa'ya turneye gitmek için vize almakta zorlandığını, bunun da hem sanatçılar hem de ülke için büyük bir mağduriyet yarattığını dile getirdi.
Sanatçıların Sosyal Güvencesizliği
Güneşhan, kültür ve sanat emekçilerinin sosyal güvencesizliğinden ve emekli olamama sorunlarından bahsederek, sanatçı borçlanması emeklilik yasasının tekrar gündeme getirilmesi gerektiğini belirtti.
Özel Tiyatro Kurumlarına Destek Eksikliği
Özel tiyatro kurumlarına yönelik vergi ve fatura yükünün yüksek olduğunu belirten Güneşhan, devletin özel tiyatrolara teşvik sağlamadığını ve birçok sanat okulunun kapanma riskiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti.
Adaletsiz Destek Dağılımı
Güneşhan, yıllardır saygınlık kazanmış tiyatro kurumlarının politik nedenlerle destek almadığını, buna karşın kısa süredir faaliyet gösteren ve iktidara yakın tiyatro kurumlarına adaletsiz şekilde destek verildiğini belirtti.
Çanakkale Alan Başkanlığı ve Tarihî Eserler
Çanakkale'nin kültürel mirasının korunması adına yapılan çalışmalar için Kültür ve Turizm Bakanı’na teşekkür eden Güneşhan, Çanakkale Savaşları'nın bulunduğu Kumkale-Dardanos bölgesinin de Alan Başkanlığı bünyesine alınmasını talep etti. Ayrıca, opera, bale, klasik müzik ve restorasyon gibi tarihî alanların daha fazla desteklenmesi gerektiğini belirtti.
Güneşhan, konuşmasının sonunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kültür ve sanata daha fazla önem vermesi gerektiğini ve bu alandaki adaletsizliklerin giderilmesi gerektiğini ifade etti.
HABER MERKEZİ
SİYASET
Yayınlanma: 24 Kasım 2024 - 14:35
Milletvekili Güneşhan, Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesini eleştirdi
CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2025 yılı Kültür ve Turizm Bakanlığı Bütçesi üzerine söz alarak, bakanlığın bütçesinin yetersiz olduğunu ve kültür ile sanatın ihmal edildiğini belirtti.
SİYASET
24 Kasım 2024 - 14:35
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir