Çanakkale Madenciler Derneği, 4 Ocak Dünya Madenciler Günü nedeniyle kahvaltı düzenledi. Basın mensuplarının davet edildiği kahvaltıda, madencilik faaliyetlerinden bahsedilerek yerüstü kaynakları ile yeraltı kaynaklarının ekonomiye kazanılması için çalıştıklarına değinildi.
Truva Otelde gerçekleştirilen toplantıya, ÇAMAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Naci Tülek, maden Mühendisleri Odası Çanakkale İl Temsilcisi Umut Yalçın, Madenciler Derneği üyeleri Elif Abacıoğlu,Elif Yücel ve basın mensupları katıldı.
“Yer altı potansiyelimizi harekete geçirmeliyiz”
ÇAMAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Naci Tülek; “Türkiye madenciliği lokomotif sektör olarak kullanacak potansiyele sahiptir. Yıllık 6,5 milyar dolar civarındaki maden ihracatı ortalamamızı 15 milyar dolar düzeyine çekebiliriz. İç ihtiyacın tamamını üretebilecek kapasiteye sahibiz. Sürdürülebilir madencilik ilkelerinin temelini oluşturan iş güvenliği, çevre, kamu ve halkla ilişkiler ile finansal şeffaflık kriterlerine bağlı kalarak sahip olduğumuz bu yer altı potansiyelimizi harekete geçirmeliyiz.
“Bize destek olun ve birlikte geliştirelim”
Madenler sadece madencilerin üretip satarak para kazandığı bir emtia değildir. Madenler biz tükettiğimiz için üretiliyor. Örneğin, kullandığınız bilgisayarlardaki altın ve diğer metaller ağaç dalında yetişmedi. Bir madende üretildi. Sürdürülebilir bir dünya için insanlık olarak kendimize iki soru sormamız lazım: Nasıl israfı azaltırım? Nasıl çevresel etkileri minimize ederek madencilik yapabilirim? Biz madenciler ilk sorunun cevabı konusunda uzman değiliz. Fakat ikinci soru hakkında bugüne kadar edindiğimiz birikimi geliştirmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Eğer doğa ve insan sevgisi konusunda samimiyseniz, bize destek olun ve birlikte geliştirelim.
“Ülkemizin geleceği için bir araya gelmeye bizler hazırız”
Türkiye’de insanların algılarını değiştirmek, demir’ i bükmekten daha zor. Öyle ki, kafalarına kazınmış yargılara sıkı sıkıya bağlı insanlar, bunları tartışmaya bile yanaşmıyor. Konuşmuyor, dinlemiyor. Bizlerde sektör olarak yıllardır bu algıları değiştirmeye çalışıyoruz. Her fırsatta madenciliğin doğayla iç içe nasıl yapıldığını anlatmaya çalışıyoruz. Ülkemizin geleceği için bir araya gelmeye bizler hazırız. Gerçekten çevreci olan, çevreyi ve insanı önceleyen örgüt ve kurumlara çağrıda bulunuyoruz. Madencilik konusunda kaygıları gidermek için, ülkemizin geleceği için bir araya gelmeye bizler hazırız.
“Bir misyon yüklendik”
Çanakkale Madenciler Derneği olarak bir misyon yüklendik. Misyonumuz, Çanakkale’ye değer katmak. Türkiye ve Çanakkale’ye yerüstü kaynakları ile yeraltı kaynaklarının ekonomiye nasıl katılabileceğini anlatmak. Bunların ışığında kamu yararına çalışmak.
“Turizm tesisi yapılmasına kimsenin sesi çıkmaz”
Madencilik yapılacak veya yapılamayacak alanlar bellidir. Milli Parklarda, su havzalarında, sit alanlarında madencilik yapılmaz, ruhsatta verilmez. kazdağları milli parktır ve sınırları bellidir, faaliyetlerin yapıldığı yerler Kazdağının 40-50 km uzağındadır ama Kazdağının göbeğinde zeytin ağaçlarının kesilip konut veya turizm tesisi yapılmasına kimsenin sesi çıkmaz” ifadelerini kullandı.
SEDANUR ARIGÜN
GÜNCEL
Yayınlanma: 09 Aralık 2023 - 14:57
Güncelleme: 09 Aralık 2023 - 15:38
"Misyonumuz, Çanakkale'ye değer katmak" (videolu)
ÇAMAD, Madenciler Günü nedeniyle basın mensupları ile kahvaltıda bir araya geldi. ÇAMAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Naci Tülek, dernek olarak bir misyon yüklendiklerini belirterek, misyonlarının Çanakkale’ye değer katmak olduğunu ifade etti.
GÜNCEL
09 Aralık 2023 - 14:57
Güncelleme: 09 Aralık 2023 - 15:38
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir