Seratonin; yediğimiz yiyeceklerin içerisindeki triptofan aminoasidi tarafından üretilir.. Beyin zarından geçen triptofan miktarı ne kadar artarsa o kadar mutlu oluruz.
Vücudumuzda sentezlenmeyen triptofan aminoasidi istiridye, ahtapot, kalamar gibi deniz ürünlerinde, muz, ananas, erik gibi taze meyvelerde, fındık, kaju fıstığı gibi yağlı tohumlarda, ıspanak, süt, hindi ve yumurtada bulunur. Ancak triptofan içeren besinlerin doğru sindirebilirsek işe yarar.. Bunun için de mikrobiyota-bağırsak-beyin üçgeninin çok iyi çalışması gerekiyor.
MAGNEZYUM
Yapılan araştırmalar, magnezyumun; hem kadınlarda hem de erkeklerde depresyon belirtilerini ortadan kaldırdığını gösteriyor. Magnezyum yönünden fakir bir diyet mikrobiyotadaki bakteriyel çeşitliliği azaltmaktadır. Kuzukulağı, ıspanak, dereotu gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, kinoa, bulgur gibi tahıllar, fındık, kabak çekirdeği, badem gibi yağlı tohumlar, çikolata gibi magnezyum kaynaklarını tüketin.
BULGUR
Buğday, bulgur ve tam buğday ekmeği triptofan açısından zengindir.Yiyeceklerle aldığımız triptofanın sadece yüzde 1'i metabolik olaylarda kullanılırken yüzde 99'u mutluluğumuzun artmasına yardımcı olur. Ayrıca sağlıklı karbonhidrat kaynakları yerine rafine edilmiş şeker oranı yüksek beslenmek bağırsak mikrobiyotasındaki bakteri örüntüsünü bozarak mutlu olmayı da engeller.
PROBİYOTİK ŞART
Probiyotikler; mutlu hissetmeyi sağlayan seratonin ve dopamin üretir. Probiyotiklerin içerdiği yararlı bakteriler ile beyne yardımcı olur, bağırsak duvarını zararlı besin ve toksinlerden korur, sindirime yardımcı olur. Yoğurt, kefir, baklagiller, yulaf, muz, yer elması, kuşkonmaz bağırsak bakterilerinin daha çok etkinlik göstermesini sağlar.
AZ YAĞLI BESLENİN
Diyetin yağ içeriği ne kadar yüksek olursa mikrobiyotanız o kadar bozulur ve triptofanın bağırsaklardaki emilimi de azalır.. Kızartılmış tüm yiyecekler, tereyağı, kuyruk yağı, bisküvi, hamur işi tüketiminin depresyon riskinde artış sağladığı da bilimsel çalışmalarca ortaya konuyor.
DÜŞÜK PROTEİN ALIN
Protein içeren yiyecekler sindirim sisteminde parçalandıktan sonra triptofan gibi farklı aminoasitlere ayrışırlar. Günlük beslenmemizde proteinli yiyecek miktarı aşırıya kaçtığında maalesef ki triptofan dışındaki birçok aminoasit beyin bariyerinden rahat geçer, triptofanın beyindeki konsantrasyonu azalır. Bu da depresif ruh hallerine sebep olur.
YAZARLAR
Yayınlanma: 19 Ağustos 2019 - 11:26
Mutlu Olmanın Sırrı Beslenmenizde Saklı
Seratonin; yediğimiz yiyeceklerin içerisindeki triptofan aminoasidi tarafından üretilir
YAZARLAR
19 Ağustos 2019 - 11:26
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir