Atatürk, “Nutuk”’ isimli eserinde seslenirken iki türlü üslup tercih etmiştir. Devlet görevinde bulunan kesime saygın bir dil tercih ederken geleceği emanet ettiğini düşündüğü gençliğe seslenirken nispeten sert ve kararlı bir tutum göstermiştir. Ele aldığı problemi beş ana başlığa ayırmış, böylelikle zihinde daha kalıcı olmayı hedeflemiştir. Eserinde kimi zaman süslü kimi zaman gösterişten uzak bir üslup tercih etmiştir. Bununla birlikte Atatürk’ün eserin genelinde açık ve anlaşılır bir dil tercih ettiği, Orhun Yazıtları’na benzer biçimde zaman zaman dinleyicilere / okuyuculara sorular yönelttiği görülmüştür (Börekçi, 2008). Nutuk’ta dikkati çeken hususlardan biri de Atatürk’ün olayların ve fikirlerin akışı sırasında seçmiş olduğu söz gruplarıdır. Öyle ki bu üslup eserde ifadeler arası köprü vazifesi görmüş, dinleyicilerde dikkat uyandırmış ve uzun süren konuşmasını sona kadar etkili kılmayı başarmıştır.
MODERN DÜNYAYI OLUŞTURAN 50 KONUŞMA
Tarih boyunca, büyük konuşmalar büyük değişimler getirmiştir. Şiddete teşvik eden ve kontrol sağlamaktan, barışı tesis edip özgürlüğü güvenceye almaya kadar, hiçbir şey doğru yer ve zamanda, doğru içerik ve hitabetle verilen bir konuşmanın, saf, duygusal gücüne sahip değildir. Modern Dünya’yı Oluşturan 50 Konuşma, yaşadığımız dünyayı şekillendiren en etkili ve kışkırtıcı konuşmaları bir araya getiriyor. Geniş kapsamlı ve kronolojik şekilde dünyanın dört bir köşesinden alınan konuşmalar 1908’de Emmeline Pankhurst’un erkeklerin, kadınların hayatını geliştirmekteki başarısızlığını ısrarla sorgulayıp onları haksız bulduğu konuşmadan başlayarak Vladimir Lenin, Albert Einstein, Fidel Castro, Nikita Kruşçev, Ernesto “Che” Guevara, Malcolm X gibi isimlerin nutuklarını içeriyor.
KADINLAR, SİYASET VE HİTABET
Kurtuluş Savaşı yıllarında verilen mücadele her sınıftan kadını etkilemiştir. Ülkemizin yaşadığı sorunlara çözüm bulmak isteyen kadınlar tarafından Darülfünun’da konferanslar verilmiş, hatta İstanbul ve Anadolu’da mitingler yapılmıştır. Başta Halide Edip Hanım olmak üzere pek çok kadın hitabet kürsüsünden halka seslenmiştir. Tüm bunların sonucunda her alanda kadın erkek eşitliğinin sağlanması için ciddi bir çaba sarf edilmiştir. Bugün de anlamlı bir gündür. 1972 yılının bugünkü gününde Türkiye Ulusal Kadınlar Partisi kurulmuştu. Bu, kadınlar tarafından kurulmuş ilk partimizidir.
BU NE GÜZEL SESLENİŞTİR
Bugün Aşık Mahzuni Şerif’in doğum günü. Pir Sultan’dan bugüne ozanlar kuşağının son büyük temsilcisi Aşık Mahzuni Şerif 1940 yılında Kahramanmaraş’ta doğdu. Çok sayıda plak,
kaset ve esere imza atan Mahzuni, bir dönem 'dünyanın yaşayan üç büyük ozanı' içerisinde ilk sırada yer aldı.
O, haksızlıklara direnen, sevgi ve hoşgörüyü yüce tutan bir dünya ozanıydı. Mahzuni’ye göre bir gönüle girmek önemliydi. Ona göre yürekte insanlara karşı sevgi yoksa, herşey bir hiçti. Bir sözünde “Güneşe saygıdandır, Çiçeğin boyun eğmesi. Bütün aşklardan yücedir, insanın insan sevmesi.” der.
Barıştan yana olan Mahzuni Şerif, insanın yaşam hakkının dokunulmazlığını savunurdu. Bunun için de, savaşlara, silahlara, zulme karşıydı. Hem adını hem de türkülerini bırakarak 2002 yılında bizlere veda eden Aşık Mahzuni Şerif, bugün Nevşehir Hacı Bektaş’ta yatıyor.
“KONUŞMA TASARIMI” KİTABI
Yeni yüzyılın yeni bilinç ve yaşam düzeyine eski köhnemiş diyaloglar ve etkisiz konuşmalarla devam edemeyiz. Bu yeni döneme uygun yeni bir konuşma tarzı oluşturuyor, buna 21. Yüzyılın Konuşma Tasarımı diyor ve bu kitapla size sunuyoruz. Konuşma Tasarımı nedir? İnsanın kendi ses imkanıyla eril ve dişil frekanslarını aktive edip gerekli yerlerde sesine yansıtarak ortaya koyduğu konuşma, o insanın konuşma tasarımıdır. Diksiyon eğitimi ile konuşma tasarımının farkı nedir? Diksiyon eğitimi temel konuşma eğitimidir. Konuşma Tasarımı onun üzerine monte edilmelidir. Bu kitap, bu konuyu anlatıyor.
YAZARLAR
Yayınlanma: 18 Kasım 2021 - 09:02
"NUTUK" VE HİTABET ÜZERİNE
Atatürk, “Nutuk”’ isimli eserinde seslenirken iki türlü üslup tercih etmiştir
YAZARLAR
18 Kasım 2021 - 09:02
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir