“Okumak gittikçe zor bir hal alıyor”
Çanakkale Belediyesi Eylül ayı olağan meclis toplantısında ulaşıma zam kararı çıktı. 2 Ekim üniversitelerin açılış tarihinden önce alınan zam kararı öğrencileri üzdü. ÇOMÜ’lü öğrenciler Kalem Gazetesi’ne açıklama yaparak, “Okumak gittikçe zor bir hal alıyor, günlük yemek masrafımızı ve ulaşım giderimizi düşünerek yaşamak istemiyoruz” dediler.
Şehir içi ulaşım Şehiriçi-Güzelyalı-Dardanos-Çınarlı tam yolcu ücreti yüzde 41,67 zamla 12 liradan, 17 liraya, Şehiriçi-Güzelyalı-Dardanos-Çınarlı öğrenci yolcu ücreti yüzde 66,67 zamla 6 liradan, 10 liraya çıkarıldı. Yüzdelik bakımından en yüksek zam ise Kampüs içi yolcu ücretine geldi. Yüzde 75 zamla 2 liradan 3 buçuk liraya yükseldi.
Çanakkale’de öğrenci tarifesinin 10 Liraya yükseltilmesi öğrenciler tarafından tepkiyle karşılandı.
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ EMRE SUYOLCU:
“Yani bu ulaşıma zam konusunda artık hiçbir şey söyleyemiyorum. Nefes almak nasıl normal bir olaysa aynı şekilde Türkiye’de de her şeye sürekli zam yapılması normal bir hale geldi. Öğrenciler burada hayatı zaten en zor şekilde yaşıyor, kira, gıda fiyatları üstüne bir de ulaşıma zam gelince daha da zorlaşıyor. Mesela günlük yemek masrafımı, ulaşım giderimi düşünerek yaşamak istemiyorum. Her gün 20 lira ulaşıma harcayacağım ona göre giderlerimi hesaplamalıyım diye düşünmek üzücü. Çözüm olarak yapacak bir şey yok keşke hayatımızı kolaylaştırsalar.”
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ BERFİN BULUT:
“Valla sadece öğrenciler için değil halk için de 17 lira çok fazla. Evet ama öğrenciler için ayrıca çok zor. Zaten Çanakkale’de ev kiraları aldı başını gidiyor. Ulaşım ücreti de derken yeni dönem öğrencileri kötü bir dönem bekliyor maalesef.”
Üniversite öğrencisi Füsun Aygün:
“Öğrenci tarifesinin 10 Lira olması Çanakkale’de yaşayan ve her gün otobüs kullanan bir öğrenci olarak bana kötü hissettiriyor. Benim yaşıtlarımda sürekli otobüs kullanıyor ve biz arkadaşlarımızla buluştuğumuzda öncelikli olarak Çanakkale’deki ulaşım sorununu tartışıyoruz. Ben bazen 2-3 duraklık mesafe için bu ücreti ödüyorum. Otobüsler genelde kafalarına göre hareket ediyor. Çok erken saatte bitiyor ve çok az otobüs var bazıları da yok, mesela ç4 hattı kalktı ve otobüsler artık gitmek istediğimiz yerlere ulaştırmıyor belirli yerler harici. Örneğin üniversiteye ben yaz, kış gidiyorum Ç1 dışında otobüs kullanamıyorum. Bazı duraklar kullanım dışı kaldırılmamış Güzelyalı durağı gibi bazen otobüsler durakta bile durmuyorlar çok düzensiz çalışıyorlar. Ulaşmamız gereken yere vaktinde ulaşamıyoruz. Kışın ısıtması çalışmıyor, yazın ise kliması, tamam her zaman sorun yaşamıyoruz ama sorun yaşadığımızda çok oluyor, verilen hizmetin her koşulda ve zamanda aynı standartlarda verilmesi gerekir.”
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ DENİZ DOĞAN:
“10 Lira olması öğrencileri etkileyecek. Çünkü sadece KYK kredisi ile geçinmeye çalışan arkadaşlarım var. KYK tek gelir kaynağı olan bir öğrencinin ulaşıma günlük 20 lira harcaması başka ihtiyaçlarını ertelemesine sebep olabilir. Okumak bazı öğrenciler için gün geçtikçe zor bir hal alıyor. Ev kirası, beslenme maliyeti derken bir de ulaşım masrafını düşünmek zorunda olmak insanı ekstra strese sokuyor.”
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ EMRE SEVİM:
“Zam geleceği tahmin edilebilir bir durumdu çünkü akaryakıt fiyatları çok arttı son zamanlarda. Tabii zam yapılması öğrenciyi olumsuz etkiliyor, yaz döneminde okul kapalıyken ben memleketime dönmedim Çanakkale’de kaldım ve otobüs kullandım sıklıkla. Bence en büyük problem yeteri kadar otobüs yok, gelen otobüsler ağzına kadar dolu oluyor, yolculuk eden diğer insanlarla dip dibe seyahat etmek zorunda kalıyorsun. Kış dönemi öğrenci yoğunluğundan yaz dönemi de turist yoğunluğundan otobüs kullanmak eziyete dönüşüyor. Bazı hatlarda da Ç7 ve Ç9 gibi çok eski üretim olan otobüsleri kullanıyorlar. O araçlara 10 lira vermek içimden gelmiyor.”
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ YUSUF KIRMIZITAŞ:
“Ödenen ücretin karşılığında aldığım hizmeti yeterli bulmuyorum. 10 Lira olmasına da şaşırmadım çünkü her şeye zam geliyor, yani bana 20 Lira olduğunu söyleseniz de tepki vermeyecektim muhtemelen çünkü şaşırma yetimi kaybettim. Asıl sorunun tepki veremememiz olduğunu düşünüyorum. Zamları ve kötü koşulları eleştirmiyoruz, kanıksıyoruz, aldığımız kötü hizmete ses çıkarmıyoruz böylece zamlarda ulaşımda yaşanan problemlerde yıllarca devam etmiş oluyor.”
Şehir içi ulaşım Şehiriçi-Güzelyalı-Dardanos-Çınarlı tam yolcu ücreti yüzde 41,67 zamla 12 liradan, 17 liraya, Şehiriçi-Güzelyalı-Dardanos-Çınarlı öğrenci yolcu ücreti yüzde 66,67 zamla 6 liradan, 10 liraya çıkarıldı. Yüzdelik bakımından en yüksek zam ise Kampüs içi yolcu ücretine geldi. Yüzde 75 zamla 2 liradan 3 buçuk liraya yükseldi.
Çanakkale’de öğrenci tarifesinin 10 Liraya yükseltilmesi öğrenciler tarafından tepkiyle karşılandı.




