Eğitim yılı başlarken, bağışıklık, hijyen, covit önlemlerini konuştuk.
Bugün okul çağı çocuklarda özellikle dikkati artırmada, başarıya ulaşmada etkili olan besin öğeleri iyot, demir, çinko, folik asit, B12 vitamini ve omega 3 yağ asitlerinden bahsedelim.
Okul çağındaki çocukların günlük aldıkları enerjinin yüzde 40'ını gofret, çikolata, bisküvi, gazlı ve şekerli içeceklerden karşıladıkları belirtiliyor.
Obezitenin çocukluk dönemde önlenmesi, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının ailede ve okulda kazandırılması büyük önem taşıyor.
Çocuğunuzun okul başarısı için mutlaka doğru kahvaltı yapmasını sağlayın.
*peynirli tost, taze meyve, bir avuç ceviz, salatalık, domates,
*menemen, pekmez, bol yeşillik,
* krep, süt ve bal iyi birer alternatif olabilir.
Çinko eksikliği okul çağındaki çocuklarda sinir sistemindeki yapısal bozulmaya neden olarak bilişsel gelişimi, dikkat, aktivite, nöropsikolojik davranış motor gelişimini olumsuz etkiliyor. Deniz ürünlerinde, kırmızı et, hindi eti, tavuk eti, yoğurt, yumurta, peynir, ceviz, yer fıstığı ve bulgur çinkonun en güzel kaynaklarıdır.
Folik asidin en iyi kaynakları ceviz, kuru fasulye, mercimek, tam buğday ekmeği, ıspanak, karnabahar ve lahanadır. B12 vitamini sadece kırmızı et, tavuk eti, hindi eti, balık, yumurta gibi besinlerde bulunur. B6 vitamini ise; kırmızı et, kuru baklagiller, kuru meyveler, patates, havuç ve yeşil yapraklı sebzelerde bol miktarda bulunmaktadır.
Beynin gelişimi için elzem olan omega 3 yağ asitlerinden zengin kaynaklar çocukların beslenmesinde mutlaka yer almalıdır. Uskumru, sardalye, ringa, somon gibi yağlı balıklar çok zengin omega 3 kaynaklarıdır bunun yanında keten tohumu ve ceviz gibi bitkisel besinler de omega 3 içeriğine sahip değerli besinler arasında yer almaktadır.
Okulda öğle yemeği çıkıyorsa menüleri kontrol edin. Öğleyin yemek verilmiyorsa mutlaka evden çocuğunuzun severek tükettiği uygun porsiyonda sağlıklı besinlerle beslenme çantası hazırlayın.
Yapılan bilimsel çalışmalar kan hemoglobin konsantrasyonları ile hafıza ve okul başarısı arasında özellikle demir eksikliği anemisi bulunan çocuklarda anlamlı ilişkiler olduğunu gösteriyor. Yağsız kırmızı et, tavuk eti, hindi eti, yumurta gibi hayvansal kaynaklarda bulunan demir mineralinin vücut için kullanılabilirliliği yüksektir. Bunun yanında vücutta yararlanımı daha düşük olan bitkisel kaynaklı demir kaynakları olan pekmez, kuru meyveler, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, fındık, fıstık ve susam gibi besinlerle de beslenme desteklenmeli.
YAZARLAR
Yayınlanma: 12 Eylül 2022 - 09:08
Okula geri dönüş ve akılcı beslenme
Eğitim yılı başlarken, bağışıklık, hijyen, covit önlemlerini konuştuk
YAZARLAR
12 Eylül 2022 - 09:08
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir