Sağlıklı bir hayat için özel diyetlere, mucizevi besinlere ihtiyacınız yok. Yapılması gereken doğru mutfak düzeni oluşturmak ve yemek pişirirken detaylara dikkat etmek.
1- SOĞANI KAVURMAYIN: Soğanı suyla kavurup, yağını yemek piştikten sonra ekleyerek , kavurma işlemi sırasında oluşan trans yağın önüne geçmiş olursunuz.
2- ÇOK UZUN SÜRE PİŞİRMEYİN: Rengini kaybetmemesi için sebzeler çok uzun süre pişirilmemeli ve pişirme sırasında birkaç kez kapağı açılmalıdır.
3- ETLERİ MARİNE EDİN: Kırmızı etleri pişirmeden önce sirkeli veya limonlu su gibi asidik ortamda zeytinyağı ve çok az tuz ile marine edin.
4- ZEYTİNYAĞINI KOYU RENKLİ KAPLARA KOYUN: zeytinyağı ısı, ışık ve havaya maruz kalınca oksitlenir ve besleyici değeri azalır. Bu yüzden zeytinyağını serin ortamda saklayın ve kapağını açık bırakmayın.
5- İYOTLU TUZU DOĞRU SAKLAYIN: İyot uçucu bir element olduğu için ısı ve ışığın etkisiyle kayba uğrar. Şeffaf cam tuzluklarda saklanan iyotlu tuzun iyodu uçtuğundan iyotlu tuzları koyu renkli kaplarda ağzı kapalı saklamanız gerekir.
6- YUMURTAYI DOLABA KOYMADAN ÖNCE YIKAMAYIN: Yumurtayı yıkadığınız takdirde yumurtanın dışındaki bakteriler, kabuktaki gözeneklerden içeri giriyor ve sağlığı bozabiliyor. Yumurtayı hiç yıkamadan, karton kutusuyla birlikte buzdolabına koymanızı, yumurtayı kullanmadan hemen önce yıkamanız doğru olanı.
7- DONDURULMUŞ YİYECEKLERİ ÇÖZDÜRDÜKTEN SONRA TEKRAR DONDURMAYIN: Dondurulmuş besinleri, özellikle etleri, buzu çözüldükten sonra yeniden dondurmayın. Çözdürülmüş besinleri bekletmeden pişirin. Çözdürme işlemini oda sıcaklığında, radyatör üzerinde ve altında, hafif ateşte veya güneşli yerde yapmayın.
8- DEMİR EKSİKLİĞİ İÇİN DEMİR DÖKÜM TAVA KULLANIN: Yapılan bir çalışmada demir döküm tencerelerde pişirilen yemeklerin demir miktarının teflon tencerede pişirilenden yüzde 16.2 yüksek olduğu ve dört ay sonunda kişilerin hemoglobin miktarının yüzde 7.9 oranında arttığı tespit edilmiştir.
9- KÜFLENMİŞ YİYECEKLERİ KÜFÜ- NÜ ALSANIZ BİLE TÜKETMEYİN: Yüksek nem oranına sahip tüm yiyeceklerde küf yüzeyden aşağı yayılır. Bu yiyeceklerin kıvamı da küflü bölgelerin tamamen temizlenmesini neredeyse imkansız hale getirir.
10- MAKARNAYI FAZLA SUDA HAŞLAMAYIN: Makarna yapımında kullanılan durum buğdayı ekmeklik buğdaydan farklıdır. Protein ve B vitamini oranı daha fazladır. Yaygın olarak yapılan makarnayı fazla suda haşlayıp suyunu dökerek pişirme yöntemi yanlış bir uygulamadır. Bu besin öğelerinin kaybına engel olmak için makarna az suda suyu çektirerek pişirilmelidir.
11- PİRİNÇ VE BULGURU KAVURMAYIN: Besin öğesi kaybının minimum düzeyde olması için pirinç ve bulgurun makarna gibi kaynayan suya atarak, az suda ve suyu çektirilerek pişirilmesi gerekmektedir.
YAZARLAR
Yayınlanma: 31 Ekim 2022 - 08:48
Önce mutfağınızı gözden geçirin
Sağlıklı bir hayat için özel diyetlere, mucizevi besinlere ihtiyacınız yok
YAZARLAR
31 Ekim 2022 - 08:48
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir