Yavaş Yavaş Cevap Bulan Sorular
Değerli okurlar, geçtiğimiz haftalarda birkaç soru sormuştum. Yüz yüze eğitime ne zaman başlarız? ‘’Acaba 8 Şubatı mı bekleriz?’’, ‘’Yoksa havalar biraz daha ısınsın mı deriz?’’ Diye kendi kendimize sorarken, yetkililer 22 Ocak 2021’e kadar uzaktan eğitime devam edileceğini, ikinci dönemde yapılacak ara tatilin de öne alınarak sömestr tatilinin de 3 hafta olacağını, şu an ufuktaki tarihin de 15 Şubat olduğuna yönelik açıklamalarda bulundular. Ben hala ‘’Seneye görüşür müyüz? ‘’ diye sormaya devam ede durayım, şu an için elimizde ki en net tarih bu. Her türlü senaryoya her zaman hazır olmamız gerektiğini unutmadan, yarınlara umutla bakalım olur mu ?
15 Şubat Sonrası
İlk dönem uzaktan uzağa tamamlanacak gibi duruyor. Birkaç sınıf hariç bir çok sınıf kısa sürede bir süre de olsa, seyreltilmiş de olsa sıraların tozlarını şöyle bir aldılar. Sonrası, sonrası bildiğimiz gibi. Yapılan açıklamalardan sonra ikinci döneme ilişkin muhtemel planlar da yapılmaya başlandı.
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan:
"Milli Eğitim Bakanımız da yılbaşından sonra okulların açılmasının değerlendirilebileceğini söylemişti. Benim kişisel görüşüm şöyle; ara tatili bekleyip, ara tatildeki vakaların yaygınlığına göre değerlendirme yapmak daha doğru olacaktır. Şubat döneminde değerlendirme yapıldıktan sonra, belki sadece vakaların yoğun olduğu illerde bir kısıtlamaya gidilebilir. Vakaların yoğun olmadığı yerlerde okullar yine baştaki sıra ile daha küçüklerden başlayarak, sınavı olanlardan başlayarak açılma yoluna gidilebilir." Şeklinde açıklamalarda bulundu.
Yapılması planlanan aşılamanın salgının seyrini nasıl etkileyeceği, mutasyona uğradığı belirtilen yeni tip virüsün tüm dünyaya ve ülkemize nasıl izler bırakacağı mühim elbette. Ama süreç dilerim ki olumlu yönde ilerler, öyle olsa dahi ‘’Haydaa herkes sınıflara.’’ Şeklinde bir açılma olmayacağını şimdiden kestirmek mümkün.
Bu eğitim-öğretim yılında başlayan kademeli yüz yüze eğitim süreci gibi ya da benzeri bir sistemle belki okullara kavuşabiliriz diye düşünüyorum.
Üniversitelerin Akıbeti
Üniversiteliler sürecin başında uzaktan eğitimden memnun gibi görünmüş olsalarda süreç uzadıkça onlar da hayatlarının geri kalanı üzerinde önemli bir etkiye sahip olan eğitimin yüz yüze devamı yönünde istekli görünüyorlar. Öğrencilerin yanı sıra hani hep bahsettiğimiz öğrenci şehirleri vardır ya Çanakkale’miz gibi, Eskişehir gibi ve daha niceleri de üniversitelerin açılmasını dört gözle bekleyen kişilerle dolu. Özel Öğrenci Yurdu işletmecileri, pansiyoncular, kırtasiyeciler, kantinciler bu isimlerden bazıları. Ancak bu pek de mümkün görünmüyor gibi.
Konuyla ilgili açıklamalar yapan Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan Hocamız;
"Üniversitelerin büyük bölümü uzaktan eğitim yapıyor, üniversitenin kendisine bırakılmış durumda şu anda. Üniversite öğrencileri için de her üniversitenin şubat dönemini değerlendirip, bu dönemdeki vakaların, hastaların gidişatına göre karar verecekleri düşüncesindeyim. Üniversiteler ile okulların açılmasını bir tutmamak gerekiyor. Üniversiteler açıldığı zaman çok fazla insan bir araya gelecek. Gençler farklı illerden gelecekler, bir arada olacaklar, sosyal mekanlarda buluşacaklar."
Diyerek bir sağlıkçı bakış açısıyla bu konuda henüz ışık görülmediğini ifade etmiş oldu.
İlerleyen günler ne gösterir bilinmez ama herkes için güzel yarınlar temenni ediyorum.
Goethe ile veda edelim bu hafta dilerseniz.
‘’Gelecek, umut sahibi olanlar için vaatlerle doludur.’’
Herkese sağlıklı, mutlu, huzurlu bir hafta dilerim.
Kalın sağlıcakla.
YAZARLAR
Yayınlanma: 24 Aralık 2020 - 09:30
Orada Bir Okul Var Uzakta
Yavaş Yavaş Cevap Bulan Sorular Değerli okurlar, geçtiğimiz haftalarda birkaç soru sormuştum
YAZARLAR
24 Aralık 2020 - 09:30
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir