Kanuni Sultan Süleyman döneminde inşa edilen bu tarihi cami, Osmanlı İmparatorluğu'nun Gökçeada'daki izlerini taşıyor. Ancak, 1860’lı yıllarda çıkan büyük bir yangında hasar gören cami, ekonomik ve politik zorluklar nedeniyle onarılamamış ve 1942 yılında tehlike arz ettiği gerekçesiyle tamamen yıkılmıştı.
Bugün, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın iş birliğiyle başlatılan kazılar, Atik Camii'nin geçmişine ışık tutmayı amaçlıyor. Osmanlı döneminde bayram namazlarının kılındığı bir ibadet yeri olan Atik Camii, aynı zamanda Gökçeada'nın en eski Türk camisi olma özelliği taşıyor. Yapılan kazılarda ne gibi tarihi eserlerin ortaya çıkacağı ise merakla bekleniyor.
Bu kazılar, Gökçeada'daki kültürel mirası gün yüzüne çıkarırken, bölgenin Osmanlı dönemine ait tarihi yapılarının korunması açısından da önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Atik Camii'nin kalıntıları, hem Gökçeada'nın tarihini hem de Osmanlı İmparatorluğu’nun bölgedeki etkisini gözler önüne seriyor.
İLKİM ERGENE ÇALIK
GÜNCEL
Yayınlanma: 22 Aralık 2024 - 12:00
''Osmanlı İmparatorluğu'nun Gökçeada'daki mührü'' gün yüzüne çıkmaya hazırlanıyor
Gökçeada, 1500’lü yıllarda inşa edilen ve bölgedeki en eski Osmanlı yapısı olan Atik Camii kalıntıları üzerinde arkeolojik kazı çalışmalarına ev sahipliği yapıyor.
GÜNCEL
22 Aralık 2024 - 12:00
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir