Hibya haber Ajansı’ndan Mehmet Bayer’in haberine göre; Çanakkale’nin Biga ilçesinin Kemer köyü sınırlarında yer alan ve Roma İmparatorluğu’nun önemli liman kentlerinden biri olan Parion Antik Kenti, 2 bin 700 yıllık bir geçmişe sahip. Antik kentte yapılan kazılar ve paleopatolojik (fosil ve kemik kalıntıları üzerinde yapılan hastalık analizi) çalışmalar, Parionluların en çok eklem hastalıkları, travma, tümörler ve enfeksiyonlardan muzdarip olduklarını ortaya koydu.
Paleopatolojik Bulgular
Parion Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Vedat Keleş’in açıklamalarına göre, yapılan çalışmalarda Parion halkının iskelet kalıntıları üzerinde, özellikle burun kemiğinin eğriliği (nasal septum deviasyonu), dış kulak yolu ekzostozları (kulak kanalında kemiksi büyüme), omurlarında osteofitler (kemik çıkıntıları), topuk kemiği üzerindeki calcaneal spur (topuk dikeni) gibi hastalıklar sıkça tespit edilmiştir. Ayrıca, uyluk kemiği (femur) ve kaval kemiğinde (tibia) travmaya bağlı kırıklar ve kemik kanseri (osteosarcoma) gibi patolojiler de dikkat çekmektedir.
Prof. Dr. Keleş, bu hastalıkların antik çağ insanlarında sıkça görülen rahatsızlıklar olduğunu ancak Parion halkının yaşadığı çevresel koşullar ve yaşam biçimlerinin, bu sağlık sorunlarının artmasına neden olduğunu belirtti. Bu sağlık sorunları arasında en dikkat çekeni, kemik kanseri ve dış kulak yolu ekzostozları gibi patolojilerin, çağdaş toplumlarda nadir görülen hastalıklar arasında yer almasıdır.
Ağır İşler ve Çalışma Koşulları
Hitit Üniversitesi Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tolga Çırak, Parion halkının hem denizde hem de karada ağır işlerde çalıştığını ve bu durumun sağlık problemlerine yol açtığını belirtti. Çırak, özellikle kulak yolunda tespit edilen ekzostozlar, parmak kemiklerinde görülen osteoartrit ve omurlarda bulunan patolojik rahatsızlıkların, bireylerin yoğun fiziksel işlerde çalıştığını gösterdiğini ifade etti.
Prof. Dr. Çırak, aynı zamanda bir bireyde tespit edilen osteosarcoma ve tibia kemiğindeki kırıkların, bu kişinin bir savaşçı olabileceğini gösterdiğini düşündü. Parion toplumunda erkek bireylerin kadınlara göre daha fazla dejeneratif hastalıklara sahip olduğunu belirten Çırak, bunun toplumsal iş bölümü ile ilişkilendirilebileceğini vurguladı. Erkeklerin genellikle fiziksel güce dayalı işlerde çalışırken, kadınların daha az fiziksel güç gerektiren görevlerde yer aldığı, bunun da sağlık sorunlarına yansıdığı ifade edildi.
Sosyal Statü ve Sağlık İlişkisi
Çırak, enfeksiyon hastalıklarının da erkeklerde kadınlara göre daha yaygın olduğunu belirterek, bu durumun erkeklerin daha fazla fiziksel risk taşıyan işlerde yer almasının bir sonucu olarak ortaya çıkabileceğini söyledi. Ayrıca, dejeneratif hastalıklarla enfeksiyonların, bireylerin toplum içindeki statü ve görev dağılımı ile doğrudan ilişkili olduğuna dikkat çekti.
Sonuç ve Gelecek Araştırmalar
Parion’daki kazılar ve analizler, antik toplumların sağlık sorunlarını ve yaşam koşullarını daha iyi anlamamıza yardımcı olmaktadır. Ancak, yapılacak daha fazla iskelet incelemesi ile bu hastalıkların toplumsal yapılar üzerindeki etkileri daha net bir şekilde ortaya konulabilecektir.
HABER MERKEZİ
GÜNCEL
Yayınlanma: 05 Şubat 2025 - 14:22
Parion Antik Kenti'nde yapılan araştırmalar, önemli detayları ortaya koydu
Çanakkale'nin Biga ilçesindeki Parion Antik Kenti'nde yapılan paleopatolojik analizler, antik dönemdeki Parion halkının eklem hastalıkları, travmalar, tümörler ve enfeksiyonlardan sıkça muzdarip olduğunu ortaya koydu.
GÜNCEL
05 Şubat 2025 - 14:22