Artan gıda fiyatları vatandaşın alım gücünü düşürürken, vatandaşlar pazardan eli boş dönmeye başladı.
Ülkede yaşanan ekonomik krizin sokaktaki etkileri günbegün artarak devam ederken Kepez’de kurulan semt pazarında artan maliyetlerin etkileri gözle görüldü. Kepez'de pazar esnafına “İşler nasıl?” sorusunu yönelttik. Yapılan zamlar sonrası pazar esnafı ürünlerini taneyle sattığını ifade ederken, vatandaş ise önceki yıllara göre alım gücünün düştüğünü ve pahalılığın her geçen gün arttığını belirtirken, pazar çantasını dolduramadan evlerine döndüğünü söylüyor.
“PAZARLARDA Kİ HAREKET VATANDAŞIN HALİNİ BELLİ EDER”
Cuma pazarında sebze tezgahı bulunan pazarcı, “Pazarlar çöktü, alışveriş tamamen durma noktasına geldi. Devlet cüzi bir oranda vatandaşa zam yaptı, akabinde zamlar geldi. Bu hayat pahalılığın en yakın örneği pazarlardır. Pazarlarda ki hareket vatandaşın halini belli eder” diyerek zamlara karşı tepkisini dile getirdi.
Meyve tezgahı bulunan bir başka pazarcı ise, “Asgari ücrete yapılan zammın 3-4 katı diğer ürünlere zam yapıldı. Millet nasıl geçinsin? Bugün aldığımız malı yarın o fiyata alabilecek miyiz diye düşünüyoruz. Fiyatlar her gün yükseliyor. Müşteride haklı, biz onlara da bir şey diyemiyoruz. Asgari ücretle bir insan geçinemez diye düşünüyorum” dedi.
PAZAR ÇANTASI DOLMUYOR
“Eskiden 100 liraya her şeyi alıyorduk” diyen bir vatandaş da, “Bir top peynir 100 lira. Nasıl geçinelim” diyerek tepkisini dile getirdi.Her şey çok pahalı, böyle olmaz. 200 lira masraf ettim hiçbir şey dolmadı” diyen bir kadın ise boş pazar çantasını gösterdi. “Artık geçinme şansımız yok, hayat pahalı” diyen işsiz bir kişi de şunları söyledi; “Onlar için zam yok çünkü sarayda yaşıyorlar. Gelip vatandaşın halini görsünler. Emekli değilim ben ayakta durmaya çalışıyorum.”
“ZAMLAR BELİMİZİ BÜKTÜ”
Pazarda ekmek satarak geçimini sağlayan pazarcı ise zamlara karşı öfkesini şöyle dillendirdi; “Zamlar belimizi büktü. Bir çuval un 480 lira olmuşsa bu memleket hakikatten yokuşa gidiyor. İki ay önce bir çuval unu 170 liradan alıyordum. Nasıl dayanalım biz? Ülkemiz şimdi çok zor durumda. Ben işin içinde olduğum için çoğu şeyleri geniş bir şekilde öğrendim. Mazot oldu 16 lira. Ben marketleri bıraktım neden bıraktım mazot 16 lira nasıl mazot yetiştireceğim. 4 markete mal bıraktığımda bu maliyeti çıkartmıyor. Ticaretimizi genişletmemiz gerekirken kısalttık.”
"İNSANLAR ÜRÜNLERİ TANEYLE ALIYOR”
Bir başka pazarcı ise, “İnsanların alım gücü düştü. İnsanlar gelip tane tane alıyor. Sabah 7’de gelmişiz buraya iş yapamıyoruz. Zamlardan önce yapılan işlerin yarısını bile yapamadık. Mazot olmuş 16 lira, bir kilo poşet 40 lira, biz kendi masrafımızı çıkaramıyoruz. Doğal gaz, su, elektrik hepsi ayrı, alım gücümüz düştü. Bana 100 lira gelen elektrik şimdi 300 lira geliyor. Bir kilo patlıcan 30 lira, salatalık 30 lira. Biz abartmıyoruz, görüneni söylüyoruz. Onlar için her şey güzel. Asgari ücrete zam yapmasalardı daha iyiydi. Her şeye yüzde 100- 150 zam geldi. Nasıl çıkacağız biz bu işin içinden” dedi.
“HER ŞEY GÜLLÜK GÜLİSTANLIK DEĞİL”
Pazarda sebze tezgahı olan bir başka pazarcı da “Faturaların yüksekliği, hayat şartları bizi zorluyor. Daha önce 200 lira gelen elektrik faturası 500 lira gelmeye başladı. Geçinmek zorlaştı. Biz bundan önce hale 100 liralık mazotla gidiyorduk şimdi 200 liralık mazot yetmiyor. Bu durum pazara da yansıyor. Müşteri geliyor ya pırasa alacak ya kereviz alacak ya da limon alacak üçünü birden alamıyor. Müşteriler bize diyor ‘bir şey almaya geldik alamadan eve gidiyoruz.’ Ürünlerin fiyatına bakın, insanlar nasıl alacak. 20 liranın altında bir şey yok. Asgari ücrete yüzde 50 zam yaptın ama diğer ürünlere yüzde 100-150 zam yaptın. Onu niye söylemiyorlar. Onların dediği gibi her şey güllük gülistanlık değil” diye konuştu.
Ahmet Ertan
EKONOMİ
Yayınlanma: 01 Ekim 2022 - 11:38
Pazar çantası dolmuyor
Artan gıda fiyatları vatandaşın alım gücünü düşürürken, vatandaşlar pazardan eli boş dönmeye başladı
EKONOMİ
01 Ekim 2022 - 11:38
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir