Probiyotikler, sağlıklı sindirimi desteklemeye yardımcı olabilecek ve genel sağlığınıza başka faydalar sağlayabilecek dost bakterilerdir.
Probiyotikler, fermente gıdalar veya takviyeler yoluyla tüketilebilen canlı mikroorganizmalardır. Vücudumuzda faydalı ve zararlı bakteriler olmak üzere iki grup bakteri vardır. Probiyotikler, sağlıklı bir bağırsak için faydalı bakteri sayısını arttırmaya yardımcıdır ve böylece birçok sağlık yararı sağlamaktadır. Peki nedir bu sağlık yararları?
1. Probiyotikler İshalin Önlenmesine ve Tedavisine Yardımcı Olabilir:
İshal, bağırsakta bozulan bakteri dengesi ve çoğalan zararlı bakteriler tarafından oluşabilmektedir ya da antibiyotik kullanımı sonucunda yine bağırsaktaki bakteri dengesinin bozulması sonucu oluşur. Probiyotikler, ishali önleme veya şiddetini azaltma yetenekleriyle yaygın olarak bilinir.
2. Probiyotik Takviyeler Bazı Ruh Sağlığı Durumlarını İyileştirir
Son zamanlarda yapılan bilimsel çalışmalar, bağırsak sağlığını ruh hali ve zihinsel sağlıkla ilişkilendirir. Hem hayvan hem de insan çalışmaları, probiyotik takviyelerinin bazı zihinsel sağlık sorunlarını iyileştirebileceğini bulmuştur.
3. Bazı Probiyotik Suşları Kalbinizi Sağlıklı Tutmaya Yardımcı Olabilir
Probiyotikler, LDL ("kötü") kolesterolü ve kan basıncını düşürerek kalbinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir. Doğal olarak oluşan ve çoğunlukla kolesterolden oluşan bir sıvı olan safra, sindirime yardımcı olmaktadır. Probiyotikler safrayı parçalayarak, kana kolesterol olarak bağırsaktan yeniden emilmesini önleyebilir.
4. Yüksek tansiyon üzerinde etkilidir
Lactobacillus suşları ile fermente edilmiş sütün kan basıncını düşürmeye yardımcı olabileceği bazı çalışmalar tarafından kanıtlanmıştır. Ayrıca, probiyotik tüketmenin kandaki yüksek tansiyonu önlemeye yardımcı olan D vitamini düzeylerinde de artışa yol açabileceği görüldü.
5.Bağışıklık Sistemini Destekleyicidir
Probiyotik almanın en yaygın nedenlerinden biri bağışıklık sistemini desteklemektir. Özellikle Lactobacillus ve Bifidobacterium türleri ile takviye edildikten sonra, bağışıklık hücrelerinin çeşitliliğini ve genel etkinliğini iyileştirmede probiyotik bakterilerin faydalarına ilişkin çok sayıda bilgi vardır.
Daha önce de belirtildiği gibi, bağışıklık sistemi hücrelerimizin yaklaşık yüzde 70'i bağırsağın lenfatik dokusunda yaşar. Tam da bu nedenle, probiyotik açısından zengin bir diyet, bu önemli hücrelerin optimal durumda kalmasına yardımcı olabilir.
Daha önce de belirtildiği gibi, bağışıklık sistemi hücrelerimizin yaklaşık yüzde 70'i bağırsağın lenfatik dokusunda yaşar. Tam da bu nedenle, probiyotik açısından zengin bir diyet, bu önemli hücrelerin optimal durumda kalmasına yardımcı olabilir.