Prof. Dr. Doğan Perinçek yaptığı açıklamada; “Hisarlı, Gürgendere köyleri dolayında son 1 yıl içinde neredeyse hiç deprem olmamış. Bugün 29 deprem oldu. Bölgede ilk defa bu sayıdaki deprem ile beklenmeyen bir görünüm sunuyor. İlginç bu durumu önümüzdeki günlerde de yakından izleyip değerlendireceğim. Daha öncede belirtiğim gibi bu depremler ŞEYTAN ÜÇGENİ olarak tanımladığım alan dışında oldu-oluyor.
Hisarlı, Gürgendere köyleri dolayında olan deprem 21.57 itibarıyla 28 sayısına ulaştı. Büyüklükleri 1.7 ile 2.7 arasında değişiyor. Depremleri sayısı deprem fırtınası oluyor noktasına ulaştı.
Depremlerin olduğu alanda haritalarda aktif fay işaretlenmemiş. GoogleEarth görüntüsünde yaptığım ön değerlendirmede alanda birçok kısa işaretledim. İlk fırsatta arazi kontrollerini yapmaya çalışacağım.
Önemli not; Kemer yakınındaki Parion antik kentini yıkan depremin fayıda MTA'nın aktif fay haritasında işaretli değil.
12 Şubat 14.13 ile 16.28 arasında yaklaşık iki saat içinde üsteki haritada daire içinde gösterilen yerde, Hisarlı, Gürgendere köyleri dolayında 12 (28 oldu) küçük deprem yaşadık. Depremlerin bugün olmasa bile, gelecekte devam edeceğini düşünüyorum. Neden? Zira aynı bölgede 7 Şubat gününde ve daha önceki aylarda da çok sayıda deprem olmuştu.
Deprem olan alan şeytan üçgeni olarak tanımladığım bölgenin hemen sınırında kalıyor. Marmara Denizi batısında olan depremler, bu bölgede biriken enerjiyi, Biga dolayına ilettiği tezini, şeytan üçgeni içinde olan depremlerin dağılımına bakarak desteklemek mümkün.
Ayrıca Gemlik dolayında olan depremlerde batı yönde Biga, Erdek, Bandırma yönünde enerji transfer ettiği düşünülmektedir. Kanımca hem Tekirdağ yönünden hem de Gemlik yönünden Biga dolayına enerji transferi söz konusu.
Şeytan üçgeni, bir yılda ortaya çıkmadı. Son beş yıldır söz konusu alanda her gün depremleri gözlüyor ve analiz ediyorum. Bu çalışma 5 yıl boyunca, şeytan üçgeni içinde komşu bölgelere göre daha fazla deprem olduğunu gösterdi. Bölgede olan tarihsel depremlere baktığımızda onların üzerinden 250 yıldan daha fazla bir zaman geçtiğini görüyoruz.
117 yılında Gemlik ile Bandırma arasında yıkıcı bir deprem kayıtlarda var. Bu deprem ile Kyzikos ve Parion kentleri yerle bir olmuş. Parion antik kentinde arkeologlar ile birlikte yaptığım çalışmada 117 depreminin, daha önce ve sonra olan 2 depremin izlerini de buldum. Parion antik kentinin kuzey yarısı söz konusu deprem sırasında, kentin ortasından geçen bir fay nedeniyle 1,5 metre yükselmiş. Bu fayın deprem sırasında oluştuğunu gösteren çok sayıda verimiz var” ifadelerini kullandı.
SEDANUR ARIGÜN
GÜNCEL
Yayınlanma: 13 Şubat 2024 - 18:12
Güncelleme: 29 Şubat 2024 - 12:39
Prof. Dr. Perinçek, Hisarlı ve Gürgendere köylerinde meydana gelen depremleri yorumladı
Biga’nın Hisarlı ve Gürgendere köylerinde bir günde 29 deprem meydana geldi. Yaşanan depremleri yorumlayan Prof. Dr. Doğan Perinçek, Marmara Denizi batısında olan depremlerin bölgede biriken enerjiyi Biga dolayına ilettiğini ifade etti.
GÜNCEL
13 Şubat 2024 - 18:12
Güncelleme: 29 Şubat 2024 - 12:39