Prof. Dr. Doğan Perinçek tarafından yapılan bilgilendirmede; “Biga Yarımadasında çok sayıda antik kent bulunmaktadır. Verimli kıyı ovaları ve madenleri nedeniyle ilk çağlardan beri yerleşimler kurulmuştur. Abydos, Lampsakos, Dardanos, Neandreia, Troya, Assos, Alexandria Troas en iyi bilen kentlerdir. Bunlar dışında daha birçok antik kent bölgedeki çalışmalardan bilinmektedir.
Bunlardan biri de Kebren (Kebrene) antik kentidir. Bayramiç güneybatısında Çaldağ Köyü yakınında bulunur. MÖ 4. yüzyılda Helenistik dönemde kurulmuş olan kentten geriye sadece fotoğrafta görülen duvarlar ve kayalara oyulmuş yapılar kalmıştır. Antik kent yakınında yaptığımız çalışmalarda bir fay gözlemledik fakat kenti yıkan depremin bu faydan kaynaklandığını düşünmüyorum.
Kebren antik kenti de muhtemelen Assos Antik Kenti dahil bölgedeki birçok kenti yıkan ve 1333 yıl önce olan deprem ile yıkılmış olabilir. Bu yıkıcı depremin izlerini Assos ve Alexandria Troas kentlerinde gözlemledik. Net bir tarih vermek için Jeolog ve Arkeologların birlikte çalışması ve net bilgi derlemesi gerekir” ifadeleri yer aldı.
HABER MERKEZİ
GÜNCEL
Yayınlanma: 14 Mart 2024 - 16:04
Güncelleme: 14 Mart 2024 - 16:42
Prof. Dr. Perinçek Kebren Antik Kentini inceledi
Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Doğan Perinçek, Kebren antik kenti yakınında gerçekleştirdiği çalışmalarda fay gözlemlediklerini fakat kenti yıkan depremin kaynağını henüz bulamadıklarını belirtti.
GÜNCEL
14 Mart 2024 - 16:04
Güncelleme: 14 Mart 2024 - 16:42