Prof. Dr. Doğan Perinçek; “Nusret (Nusrat) Mayın Gemisi mayınları dökmek için neden Erenköy Körfezini (Karanlık Limanı) Seçti? Mayınlar hangi yönde denize bırakıldı? Gemi kaptanı, göreve çıkmadan önce özellikle balıkçılardan ne tip bilgiler aldı? Mayınlar neden Çanakkale Boğazının en geniş yerine dizildi? Mayınlar döşenirken boğaz akıntıları dikkate alındı mı?” sorularını 2022 yılında yayınlanan Çanakkale Doğa ve Çevre Dergisi’nde yöneltmişti.
Nusret Mayın Gemisi’nde bulunan mürettebatın aklındakileri okumaya çalışan Perinçek, “Nusret Mayın gemisi boğazın güney kıyısındaki ters akıntıyı kullanarak mayınları döşemiştir. Marmara Denizi yönündeki ters akıntının nedeni burada boğaza tatlı su boşaltan Karamenderes Deresi'nin tatlı sularıdır. Yoğunluğu az olduğu için boğazın tuzlu suları üstünde kalmış ve Çanakkale yönünde, üst ters akıntı oluşturmuştur” dedi.
Çanakkale Boğazı’nın Ege girişinde Seddülbahir ile Erenköy arasının daha geniş olduğunu belirten Perinçek, bu genişliğin nedeninin faylar olduğunu ifade etti. Güzelyalı’dan Ege Denizi çıkışına kadar olan alanda Anadolu yakasında kıyıyı etkileyen 5 fay saptandığına değinen Prof. Dr. Doğan Perinçek, fayların birlikte çalışması ile Erenköy Seddülbahir arası genişlediğini söyledi.
SEDANUR ARIGÜN
GÜNCEL
Yayınlanma: 19 Mart 2024 - 12:40
Prof. Dr. Perinçek, Nusret Mayın Gemisiyle ilgili görüşlerini belirtti
Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Doğan Perinçek, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü’nde 2022 yılında yayınlanan Çanakkale Doğa ve Çevre Dergisi’nde yönelttiği soruları belirterek, Nusret Mayın gemisi boğazın güney kıyısındaki ters akıntıyı kullanarak mayınları döşediğini söyledi.
GÜNCEL
19 Mart 2024 - 12:40