Geçtiğimiz günlerde yürürlüğe giren “7316 Sayılı Kanun” la SGK tarafından sigortalılara verilen ve kamuoyunda rapor parası olarak bilinen geçici iş göremezlik ödeneğinin hesaplanması usulünde değişikliğe gidildi. SGK tarafından yetkili kılınan hastaneden istirahat raporu alınmış olunması kaydıyla;İş kazası ve meslek hastalığı nedeniyle iş göremez hale gelen sigortalılara (SSK ve BAĞKUR),Hastalık nedeniyle istirahatli olan sigortalılara (SSK ve 5550 sk. 5’inci madde kapsamındakiler),Doğum halinde (analık) kadın sigortalılara (SSK ve Muhtarlar-Gelir vergisi mükellefi olanlar-Esnaf ve Sanatkârlar-Tarım BAĞ-KUR’ular),SGK tarafından rapor parası (geçici iş göremezlik ödeneği) verilmektedir.
Yeni düzenleme öncesi 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 17’nci maddesine göre rapor parası hesaplaması; İş kazası, meslek hastalığı, hastalık ile analık hallerinde istirahat raporu alan sigortalıların rapor parasına esas olacak günlük kazanç, son 3 ayda SGK’ya bildirilen ücretlerin toplamı dikkate alınarak ödenen gün sayısına bölünmesi suretiyle hesap edilmekteydi. Günlük kazanç hesap edildikten sonra, yatarak tedavilerde 1/2 ile çarpılarak, ayaktan tedavilerde ise 2/3 ile çarpılarak yapılmaktaydı. Ancak özellikle son 3 ayda sahte sigortalılık yahut ücretlerin usulsüz şekilde yüksek gösterilmesi suretiyle yüksek tutarda rapor parası alınmasına yönelik tespitlerin olmasından ötürü Kanunda değişikliğe gidildi. Yeni durumda hastalık ve analık nedeniyle verilecek istirahatler için günlük rapor parası hesabında son 3 aylık dönem yerine son 12 ay kazançların dikkate alınarak hesaplama yapılacak. Öte yandan İş kazası ve meslek hastalığı nedeniyle alınan rapor parası hesaplamasında ise yine eskisi gibi son 3 ayda SGK’ya bildirilen ücret ve gün sayıları dikkate alınmaya devam edecektir.
Yapılan düzenlemede ilgi çeken hususlardan biri de son 1 yılda belirli bir prim ödemesi olmayan sigortalılara ödenecek rapor parasında üst limit belirlenmesidir. Buna göre son 1 yıl içinde 180 günden az primi olan sigortalılara hastalık ve analık halinde rapor parasına esas olacak günlük ücret, raporun başladığı tarihteki günlük asgari ücretin 2 katıyla sınırlandırılmıştır. 2021 yılı geçerli günlük asgari ücret 119,25 TL olup 2 katı olan 238,50 TL üzerinde günlük ücret alan sigortalı için, ayaktan tedavide, en fazla 238,50 x 2/3 = 159 TL günlük rapor parası ödenecektir.
YAZARLAR
Yayınlanma: 19 Mayıs 2021 - 10:30
Rapor parasında hesaplama değişti
Geçtiğimiz günlerde yürürlüğe giren “7316 Sayılı Kanun” la SGK tarafından sigortalılara verilen ve kamuoyunda rapor parası olarak bilinen geçici iş göremezlik ödeneğinin hesaplanması usulünde değişikl
YAZARLAR
19 Mayıs 2021 - 10:30
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir