Kırmızı et,balık,süt,yağlı tohumlar tek tek baktığımızda hepsi sağlıklı hepsi tüketilmesi gereken besinler.Ancak sağlıklı olarak bu besinleri tükettikten sonra kendinizi kötü hissediyor,vücudunuz ödem yapıyor,bağırsaklarınız az çalışıyor v.s. olabilir.
Gıda intoleransı yani bazı gıdaların tolere edilememesi, tıpkı besin alerjisi gibi vücudun verdiği bir reaksiyondur.Kişi yediği gıdayı sindirmekte zorlanır.Bunun nedeni enzim eksikliği ya da gıdanın içindeki sindirimi zor maddeler olabilmektedir.
Örneğin; toplumda oldukça sık rastlanan laktoz intölersansında, bağırsaklar süt ürünlerinde bulunan süt şekeri laktozu sindirmek için gerekli enzimleri üretemez laktoz intoleransı meydana gelir.Gıda intoleransı olan bireyde; mide ağrısı,şişkinlik,gaz,kramplar,baş ağrısı,deri döküntüsü,yorgunluk,ödem gibi şikâyetler görülebilmektedir.Gıda alerjisi ve gıda intoleransı vakalarında artış yaşandığı tespit edilmekle birlikte,bu iki durumun karıştırıldığı da gözlenmiştir.
Klasik bir besin alerjisi (yer fıstığı ya da kabuklu deniz hayvanlarına alerji gibi), genellikle ani gelişen ya da sıklıkla immun sistemin belli bir besine maruz kalmasıyla şiddetli reaksiyon geliştirmesiyle karakterizedir.Besin alerjisinin semptomları;hapşırma,kızarıklık,deri/cilt iritasyonu,kabartılar,burun akıntısı,aşırı yorgunluk hali,diyare ve kusmadır.Bu semptomlar normalde, 2 saate kadar ertelenebilmelerine rağmen, uyarıcı besinin yenmesi ya da dokunulmasıyla oluşabilmektedir.Aslında her gıdanın kişisel olarak farklılık göstererek alerji yapma potansiyeli vardır.Fakat en ciddi alerjiler genelde şu gıdalardan kaynaklanır: süt, yumurta, balık, kabuklu deniz ürünleri, yer fıstığı, soya fasulyesi, kabuklu yemişler ve buğday.
Gıda alerjisi her yaşta ortaya çıkabilir.Araştırmalar bu konuda genetik faktörlerin önemli olduğunu göstermektedir.Bir çocuğun anne ya da babasında ya da her ikisinde de alerji varsa büyük ihtimalle çocukta da alerji ortaya çıkmaktadır. Ancak bu alerji durumu birçok çocukta büyüdükçe kaybolmaktadır.
Besin intoleransı ile besin alerjisi arasındaki fark nedir?
İntoleransı olan kişilerde; gıda az miktarda tüketildiğinde vücut bunu tolere edebilir.Ancak daha büyük miktarlarda tüketildiğinde rahatsızlık yaratabilir.Gıda intoleransı ciddi gıda alerjisinden farklıdır, çünkü belirli bir gıdaya alerjisi olan kişi o gıdadan çok az bile tüketirse hayati tehlike yaşayabilme riski vardır.Gıda alerjisi doğrudan bağışıklık sistemi tarafından tetiklenirken, gıda intoleransı sindirim sisteminin bir reaksiyonudur.Dolayısıyla gıda intöleransında antikorların etkisi söz konusu değildir. Kişi gıdayı sindirmekte zorlanır.
Besin İntoleransı nasıl oluşur?
Vücudumuzda gıdaların sindirilmesini sağlayan enzimler bulunur.Bu enzimler vücüdun birçok yapısında olduğu gibi sindirim sistemindede vardır.
Besin İntoleransının Sebepleri
Sızıntılı bağırsak sendromu
Bazı bireylede bağırsak duvarında bulunan boşluklar sağlıklı kişilere göre daha büyüktür.Bu yüzden protein molekülleri vücut tarafından tam olarak emilememektedir. Bu emilim bozukluğu gıda intoleransı sebepleri arasındadır.
Bazı ilaçların uzun süreli kulanımı
Uzun süre kullanılan ilaçlar bağırsak florasına zarar zarar verir.Bağırsak florasının bozulması ile kişilerde besin intoleransı görülebilmektedir.
Geçirilen çeşitli hastalıklar
Virüs enfeksiyonları, bulaşıcı bazı hastalıklar, diyabet, kanser, otoimmün bozukluk, endokrin hastalıkları, obezite gibi hastalıklar genellikle bağırsak florasına hasar verirler.
Kötü beslenme
Uzun süre aç kalmak, aşırı yemek yemek, çok fazla şekerli ve işlenmiş yiyecek tüketmek,sürekli aynı tip beslenme bağırsak florasının kompozisyonunu ciddi şekilde değiştirebilen faktörler arasındadır.
Stres ve diğer faktörler
Uzun süreli fiziksel ve piskolojik stres kalıcı hasarlara yol açabilir.
YAZARLAR
Yayınlanma: 29 Ekim 2018 - 13:16
Sağlıklı Diye Tükettiğiniz Besinler Kabusunuz Olmasın
Kırmızı et,balık,süt,yağlı tohumlar tek tek baktığımızda hepsi sağlıklı hepsi tüketilmesi gereken besinler
YAZARLAR
29 Ekim 2018 - 13:16
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir