Yeni düzenlemeye göre, sahipsiz hayvanlar ilgili belediyeler tarafından hayvan bakımevlerine götürülerek rehabilite edilecek ve sahiplendirilene kadar bu merkezlerde barındırılacak. İnsan ve hayvan sağlığı için tehdit oluşturan, kontrol edilemeyen olumsuz davranışlara sahip, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalıkları olan ya da sahiplenilmesi yasak olan hayvanlar için Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 9. maddesi hükümleri uygulanacak.
Belediyelerin, 31 Aralık 2028 tarihine kadar hayvan bakımevleri kurmaları ve rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmeleri için en son kesinleşmiş bütçe gelirlerinin binde 5'ini (büyükşehir belediyeleri için binde 3'ünü) bu amaçla ayırmaları gerekecek. Ayrıca, bu oranların üzerinde yapılan harcamaların yüzde 40'ı Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belediyelere geri ödenecek.
Yasa, yükümlülüklerini yerine getirmeyen belediye yetkililerine 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası öngörüyor. Sahipli hayvanlarını terk edenlere uygulanacak idari para cezası ise 2 bin liradan 60 bin liraya kadar artırıldı.
Çok tartışılan kanun teklifinin Resmi Gazete’de de yayınlanıp kanunlaşması ile birlikte uzun zamandır süren tepkiler artarak devam ediyor.
Resmi Gazete'de yayınlanan yeni kanunun detayları;


İLKİM ERGENE ÇALIK





