Şamanlar, bir din görevlisi, şifacı ya da büyücü olarak tanımlanabilir. Şamanın en temel özelliği, ruhlarla temas duruma geçebilme özelliğidir. Bu gücü sayesinde mistik parçalanma (ölüp dirilme), hastalık tedavisi, kutsama gibi misyonlarını gerçekleştirebilir. Bu teması elbette herkes gerçekleştiremez, bu güce hasıl olmanın genetik kodlarla taşındığı savunulur. Şamanlar genellikle rahatlıkla transa geçebilecek kişiler arasından seçilir. Genellikle de kadınlar arasından seçilir. Olur da erkek bir şaman olsa dahi, giydiği kıyafetler kadın kıyafetleridir. Dini ritüel esnasında giyilen kıyafete manyak denir. Bu elbise garip ve ruhani olduğu söylenen objelerle doludur. Derler ki, Şamanlığın genetik kökenleri vardır ve kimin şaman olup, olamayacağı çocukluğundan belli olur. Tanrılardan işaret alındıktan sonra da çocuğun çok fazla seçeneği yoktur. Ya ölecek, ya delirecek ya da deliliğin sınırlarını aşıp şaman olacaktır. Şamanların özel güçleri vardır. Yaşam üç kademeye bölünmüştür. Gökyüzündeki iyilikler, iyi ruhlar, yer altında kötülükler, kötü ruhlar bulunur. Yeryüzünde ise insanlar vardır.
Çevremizde, ateş yakıp etrafında ilginç danslarla ayin yapan kabilelere rastlamıyoruz elbet. Fakat atalarımız yerleşik hayata geçmeden çok önceleri bu törenleri yaygınca yapardı. Şamanizm bir inanış biçimi olarak dağınık halde yaşayan kabilelerin hayatlarında önemli bir yer tutardı. Tanrı, doğa ve insan üçgenini birbirine bağlayan inanç sistemi olarak özetleyebileceğimiz Şamanizm ile ruhlar alemiyle iletişim kurulurdu. Günümüzde bu inanışın tamamen ortadan kalkmadığını halen bu geleneği sürdüren topluluklar vardır.
Günümüzde sihirbaz, büyücü anlamlarında kullanılan şamanlar, şamanizm inancının temsilcileri sayılır. İnsanları kutsayabilir, ruhlarla konuşabilir, hastalara şifa verebilirlerdi. Mistik kimseler olan bu kişiler sıklıkla transa girerek ruhlar alemine gidip gelir, tanrının isteklerini insanlara aktarırdı. Herkes şaman olamazdı. Ya babadan geçerdi ya da çocukluğundan itibaren bu özellikleri taşıdığı görülen insanlar şaman olabilirlerdi. Ruhlar tarafından seçilmiş yüce kimselerdi. Şamanlar dinsel törenler başta olmak üzere kabilenin her tür etkinliğini yönetirlerdi. Bu törenler esnasında her biri farklı varlığın sembolü olan değişik parçalarla dolu kıyafetler giyerler, davul ve tef benzeri enstrümanlar çalarlardı. Doğadaki birçok sesi taklit edebilme yeteneği olan şamanlar, kendilerinden geçene kadar, yani tanrılarla ve ruhlarla iletişim kurana kadar delicesine dans ederlerdi.
Kötü ruhların saldırısına uğranıldığında veya tanrının başlarına bir felaket getirdiğine inandıklarında insanlar şamanlara gider, şamanlar da tanrıyla bağlantı kurarak bu durumun düzeltilmesi için gerekli mesajları dünyevi aleme iletirlerdi. Çeşitli hayvanların hatta insanların bile tanrılara, hediye olarak kurban edildikleri görülürdü.
ŞAMANLARDAN ÖĞÜTLER
1. Yolda yürürken bulduğun bir kuş tüyünü eve getir, bir vazoya koyabilir, asabilir ya da rafta bulundurabilirsin. Bu cennetten sana gelmiş güçlü bir tılsımdır.
2. Nehirlerden taş topla. Büyük güç ve enerjileri vardır.
3. Tüm gücünle diğer insanlara yardım etmeye çalış. Eğer mutluluk veremiyorsan en azından zarar verme.
4. Zorluklar birer formalitedir. Ciddi zorluklar, daha ciddi olsalar bile hala formaliteden ibarettir. Gökyüzü oradadır, bazen bulutlarla kapanmış olsa bile bazen biraz çaba göstererek, mesela bir uçağa binerek aynı mavi gökyüzüne ulaşmak mümkündür
5. Bir hayale ulaşmak için bazen tüm gereken bir adım atmaktır. Zorluklardan korkmayın, her zaman vardırlar ve olacaktırlar.
6. Günde en az bir saat sessizliğe zaman ayırın.
(Yazının Devamı Haftaya)
YAZARLAR
Yayınlanma: 23 Eylül 2022 - 09:00
Şamanizm-1
Şamanlar, bir din görevlisi, şifacı ya da büyücü olarak tanımlanabilir
YAZARLAR
23 Eylül 2022 - 09:00
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir