Prof. Dr. Doğan Perinçek, Santorini'de yaşanan deprem fırtınasına dair gözlemlerini paylaştı. Prof. Dr. Perinçek, 11 Şubat sabahı saat 10.00 itibarıyla bölgede 4’ten büyük 12 depremin meydana geldiğini ve bunlardan ikisinin 5’ten büyük olduğunu belirtti. Ancak, deprem odaklarının derinleşmesi ve kuzeye yönelmesi, Kolumbo volkanı alanından uzaklaşılması nedeniyle tehlikenin azaldığını ifade etti.
Prof. Dr. Doğan Perinçek'in gözlemleri;
"1- Deprem odak dağılımı yarım daire içinde yoğunlaşmıştır.
2- Depremlerin dağılımını KB-GD doğrultulu olasılı bir fay (siyah kesikli çizgi) ya da buradaki bir bariyer kontrol etmektedir.
3- Depremler; Kolumbo su altı volkanının merkez olduğu alandan, kuzey ve doğu yönde ışınsal dağılmaktadır.
4- 20 ile 40km derinliklerde gerçekleşen depremler, alanın kuzeyinde yeşil elips içinde yoğunlaşmaktadır. Sığ depremler ise güneyde Kolumbo su altı kalderası merkezli yoğunluk göstermektedir.
5- 11 şubat sabahı saat 10.00 itibarıyla derin odaklı depremlerin kuzeyde daha yoğun olduğu görülmektedir.
6- Bu sabah saat 10 itibarıyla 4'den büyük deprem sayısı 12 olup bunlardan 2 tanesi 5 'den büyüktür.
8- Depremlerin oluşum derinliklerinin artmasını ve kuzeye yönelmesi Klumbo volkanı alanından uzaklaşması, tehlikenin geçtiğinin işareti olarak değerlendirilmektedir.
9- Santorini-Kolumbo deprem fırtınası ile ilgili görüşümüz aynıdır. Depremlerin enerjisi ortalama olarak düşmektedir. Her büyük depremde görüldüğü gibi depremlerin zaman zaman sayıca ve büyüklükçe artması doğaldır. Kanımca volkanik patlama riski çok azdır."
Santorini-Kolumbo deprem fırtınasının enerjisinin giderek azaldığını vurgulayan Perinçek, büyük depremlerde zaman zaman artış görülmesinin doğal olduğunu belirtti. Genel değerlendirmesinde, mevcut veriler ışığında volkanik patlama riskinin oldukça düşük olduğunu kaydetti.
HABER MERKEZİ
![](https://www.canakkalekalem.com/images/files/2025/02/67ab07a7c4337.jpg)