Zihinsel engelli, Alzheimer ve benzeri rahatsızlıkları bulunan ve kaybolma ihtimalleri yüksek olan kişilere daha çabuk ulaşılmasını sağlamak amacıyla başlatılan “Sevgi İzi” projesi Çanakkale’de ilgiyle karşılanıyor. Kalıcı dövme olarak yapılan Sevgi İzi’nin Çanakkale uygulayıcısı dövmeci Tuncay Dikici, gazetemize projeyi anlattı. Dikici, Sevgi İzi’nin Çanakkale’de 100’e aşkın kişiye uygulandığını belirtti.
Binlerce yıldır insanların vücutlarına estetik bir görüntü oluşturmak için yaptırdığı “dövme” sanatı, kayıp kişilerin ailesine kavuşmasını sağlıyor. Araştırmacı Gazeteci Müge Anlı’nın canlı yayınında özellikle engelli kayıpların bulunmasını kolaylaştırmak için başlattığı Sevgi İzi projesi Türkiye’nin dört bir yanında uygulanıyor. 2018 yılının başında hayata geçirilen proje kapsamında benibuldular.com adlı siteden zihinsel engelli, alzheimer, işitme engelli ve benzer hastalıklara sahip vatandaşlar için alınan numaralar, engelli bireyin el bileğine işleniyor. Sevgi İzi projesinin Çanakkale bölge sorumlusu Tunç Tattoo’nun sahibi Tuncay Dikici projenin büyük bir faydası olduğunu söyleyerek vatandaşların da bu projeye ilgi gösterdiğini dile getirdi. Kaybolma ihtimalleri yüksek olan kişilerin bileğine sayılardan oluşan bir kodu dövme yapan Tuncay Dikici, her bir dövme yapılan kişinin bilgilerinin sistemde yer aldığını söyledi. Dikici; “Sevgili İzi yapılacak kişinin kodunu sisteme giriyorsunuz. Sistemde kişinin yakınının adresi, telefonu, ikinci-üçüncü kişilerin bilgilerini giriyorsunuz. Kaybolan kişinin bileğini bakan birisi bu sistem sayesinde kodu internet sitesine girip, kaybolan kişini yakınlarına ulaşarak adreslerini öğrenebiliyor. Ya da Karakola götürebilir. Emniyet de bu işin içerisinde” dedi. Sevgi İzi sayesinde bulunan bir kişi örneğini veren Dikici, “4 ay önce Ankara’da yaşayan bir müşteriye yapmıştık. Dövme yaptığımız çocuk evden bir çıkıyor ve Ankara’nın çıkışında bulunuyor. Ardından bileğine bakıp ailesine ulaşıyorlar. Çocuğun annesi Çanakkale’ye gelip teşekkür etmişti” dedi. Sevgi İzi yaptıranların neredeyse yüzde 90’ının rehabilitasyon merkezlerinde eğitim gören engelli bireylerden oluştuğunu söyleyen Dikici, Alzheimer hastalarına da Sevgi İzi yaptığını ve son dönemde gençlerin de Sevgi İzi yaptırdığını söyledi.
“Kimlikten daha detaylı”
Dikici konuşmasının devamında, “Baktığınız zaman çok mantıklı bir olay. Üzerinizde resmen bir kimlik var, hatta kimlikten daha detaylı. Maazallah bir şey olduğunda senin ailene çok kısa sürede ulaşabiliyorlar.” dedi.
YAŞAM
Yayınlanma: 13 Eylül 2019 - 14:46
"Sevgi izi" yaparak kaybolanları buluyor
Zihinsel engelli, Alzheimer ve benzeri rahatsızlıkları bulunan ve kaybolma ihtimalleri yüksek olan kişilere daha çabuk ulaşılmasını sağlamak amacıyla başlatılan “Sevgi İzi” projesi Çanakkale’de ilgiyl
YAŞAM
13 Eylül 2019 - 14:46