Bakan Uraloğlu’nun verdiği bilgilere göre, yılın ilk dokuz ayında 32 bin 445 balon uçuşuyla toplam 700 bin yerli ve yabancı yolcu gökyüzüne taşındı. 2022 yılında ulaşılan 750 bin yolcu rekorunun bu yıl aşılmasının beklendiğini ifade eden Uraloğlu, "Sıcak hava balon turizminde 2024 yılı için hedefimiz tüm zamanların en yüksek yolcu sayısına ulaşmak" dedi.
Bakan Uraloğlu, Türkiye’de sıcak hava balon turizminin hızla büyüdüğüne dikkat çekerek, “Ocak-Eylül döneminde ulaşılan 700 bin yolcu sayısı, 2024 yılının sonunda 2022’deki 750 bin kişilik rekorun kırılacağını gösteriyor. Henüz sezonun tam olarak başlamadığı bu süreçte elde edilen bu rakam, yıl sonunda çok daha yüksek sayılara ulaşabileceğimizi işaret ediyor" şeklinde konuştu.
Türkiye dünyanın en büyük sıcak hava balonu operasyonunu yürütüyor
Türkiye’nin sıcak hava balonculuğu konusunda dünyanın en büyük ticari operasyonlarından birini yürüttüğünü belirten Uraloğlu, ülkede 70 ruhsatlı balon işletmesi bulunduğunu söyledi. Bu işletmelerde toplam 439 sıcak hava balonu ve 712 balon pilotuyla hizmet verildiğini belirten Uraloğlu, “Ayrıca Türkiye'de altı onaylı eğitim organizasyonu ve bir üretim organizasyonu mevcut. Bu, ülkemizin sıcak hava balonu sektöründe ne kadar ileri bir seviyede olduğunu gösteriyor” dedi.
Kapadokya, sıcak hava balonu uçuşlarında zirvede
Sıcak hava balonu uçuşlarının en fazla gerçekleştirildiği yerin Kapadokya olduğunu vurgulayan Uraloğlu, uçuşların %80’inden fazlasının bu bölgede yapıldığını belirtti. Kapadokya’nın kendine özgü iklim ve rüzgar yapısının, balon uçuşlarına yılda ortalama 250 gün imkân tanıdığını dile getiren Bakan Uraloğlu, “Kapadokya’daki bir günlük uçuş sayısına dünyanın diğer bölgelerinde sadece festivallerde ulaşılabiliyor. Bu da Kapadokya’nın sıcak hava balonu turizminde neden zirvede olduğunu net bir şekilde ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı.
Sıcak hava balonları 7 farklı bölgede uçuyor
Türkiye’de sıcak hava balonu uçuşlarının yalnızca Kapadokya ile sınırlı olmadığını belirten Uraloğlu, Pamukkale, Soğanlı, Çat, Ihlara, Afyonkarahisar ve Antalya gibi farklı bölgelerde de balon uçuşlarının yapıldığını kaydetti. Türkiye’nin, gerek uçulan gün sayısı gerekse yolcu hacmi açısından dünya genelinde öncü bir konumda olduğunu belirten Bakan Uraloğlu, bu sektördeki kapasitenin her geçen yıl daha da arttığını sözlerine ekledi.
2024 yılında sıcak hava balonu turizminde Türkiye'nin küresel ölçekte daha büyük başarılar elde etmesi bekleniyor. Turistlerin büyük ilgisini çeken bu etkinlik, özellikle Kapadokya bölgesinin dünyada tanınmasına da büyük katkı sağlıyor.
HABER MERKEZİ
GÜNCEL
Yayınlanma: 06 Ekim 2024 - 00:45
Güncelleme: 06 Ekim 2024 - 00:54
Sıcak hava balonları rekora uçuyor
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2024 yılının sıcak hava balon turizminde rekorlar yılı olacağını belirterek, Ocak-Eylül dönemine ait uçuş ve yolcu istatistiklerini açıkladı.
GÜNCEL
06 Ekim 2024 - 00:45
Güncelleme: 06 Ekim 2024 - 00:54
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir