Çanakkale Kent Konseyi’nin instagram @canakkalekentkonseyi hesabından canlı yayınlanan “Konuşuyorum” programında Fiziki Coğrafya ve Jeoloji Klimatoloji ve Meteoroloji uzmanı Prof. Dr. Murat Türkeş’le Küresel İklim Grevi, yaşanan iklim değişikliği ve kuraklık konuşuldu.
Prof. Dr. Murat Türkeş programda yaptığı konuşmada şunları söyledi; “Yaşanan hem doğal iklim değişikliği hem de insan kaynaklı iklim değişikliği olarak birlikte değerlendirildi. İklimin uzun süreli hem ortalamalarında, değişkenliğinde hem de ekstremlerinden yani aşırı olaylarındaki tüm değişiklikleri kapsıyor ve atmosferdeki tüm değişiklik biçimlerini içeriyor. Çok açık gördüğünüz gibi doğal iklim değişikliğine ek olarak özellikle atmosfere verilen sera gazı salınımını insan kaynaklı iklim değişikliğinin ana katmanlarını oluşturuyor. Ormanların yok edilmesi, arazi kullanımı değişiklikleri ve hatta coğrafyanın yüzey özelliklerinin dönüşmesi bütün bunlar iklim değişikliğini yönlendiren ana etmenler ya da sürdürenler olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye deki sonuçları nelerdir? Sonuçları da tabi doğrudan hemen sanayi devrimiyle birlikte başlamıyor ama 20. yüzyılın özellikle ortasından başlayarak ve son çeyreğinde çok belirgin olarak atmosfer hava sıcaklıklarının dünyanın hemen her yerinde arttığını gözlüyoruz yani bu çok kötü bir artış…” Çanakkale ve çevresiyle ilgili bilgiler de veren Prof. Dr. Murat Türkeş: “Çanakkale’de çevre-ekoloji mücadelesini, termik santraller ve metalik madenciliğe karşı sürdürdüğümüz bu mücadelede aynı zamanda iklim değişikliği, kuraklık, çölleşmenin bilimsel olarak değerlendirilmesinden hep yararlandık. Çünkü Çanakkale, Kazdağları yöresi bütün halinde Biga Yarımadası iklim değişikliği, kuraklık ve çölleşmede etkilenebilirliği orta ve ortanın üzerinde bir coğrafyadır. Buna kayıtsız kalamayız. Kirazlı Balaban ve diğer metalik madencilikle; arazi bozumu, ormanların yok edilmesi hem Çanakkale’nin yerelinde ekosistem bozulumuna, biyoçeşitliliğe zarar veriyor, yer altı suyunun yüzey akışlarının bozulmasına neden oluyor. Ormansızlaşma yoluyla atmosfere daha çok karbondioksit salınımı oluyor. Çanakkale’de 16-17 tane termik santral projesi var. 5 tanesi aktif çalışıyor aynı zamanda toprak kirliliği ve iklim değişikliğine neden olan sera gazlarının artması anlamına geliyor. Çanakkale’nin coğrafyası aynı zamanda iklim değişikliğine yol açan sera gazlarını atmosfere verme açısından da kritik bir durumda. Dolayısıyla Çanakkale merkez ve bir bütün halinde Çanakkale ili ve ilçelerinde yaşayanların Çanakkale’de ne olup bittiğini bilmeye hakkı var. Biz mesela Kirazlı Balaban’da bütün çalışmalarımızda, eylemlerimizde aynı zamanda bilimi kullanarak konunun iklim değişikliği, kuraklık, çölleşme değerlendirmesini de yaptık. Yerelde bu mücadelede bu argümanları da kullanıyoruz.”
ÇEVRE
Yayınlanma: 29 Eylül 2020 - 16:28
"Şiddetli bir kuraklık yaşıyoruz"
Çanakkale Kent Konseyi’nin instagram @canakkalekentkonseyi hesabından canlı yayınlanan “Konuşuyorum” programında Fiziki Coğrafya ve Jeoloji Klimatoloji ve Meteoroloji uzmanı Prof
ÇEVRE
29 Eylül 2020 - 16:28