Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası haziran ayı olağan Meclis Toplantısı ÇTSO Kongre Fuar Merkezinde yapıldı. Toplantıda konuşan ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, şehirdeki sorunların çözümünün her defasında bürokratik engellere takıldığını ifade ederek “Enerji diyoruz, çatımıza GES’i kuralı 4 ay oldu. 4 aydır devreye alamıyoruz. Bizden kaynaklanmıyor, bürokrasiden kaynaklanıyor. 4 aydır yazık günah, bunların daha da pratikleşmesi lazım. Her şeyden önce bürokrasinin kalkması lazım” dedi.
ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, ÇTSO Haziran ayı olağan Meclis Toplantısında konuştu. Semizoğlu, “Geçen hafta 2022 mayıs ayı ihracat rakamlarımız açıklandı. ihracatımız artıyor ama ithalatımız çok daha fazla artıyor. Onun için 10,7 milyar dolar dış ticaret açığımız bizleri daha çok üretmek zorunda olduğumuzu açıklıyor, üretmeye mecburuz ama önümüzdeki bürokratik engellerin de kaldırılması gerekiyor. Enerji diyoruz çatımıza GES’i kuralı 4 ay oldu. 4 aydır devreye alamıyoruz. Bizden kaynaklanmıyor, bürokrasiden kaynaklanıyor. Allah’ın güneşi doğuyor, panele vuruyor elektrik üretiyor. 4 aydır yazık günah, bunların daha da pratikleşmesi lazım. Her birimizin evine, işyerine, oteline, restoranına bunların kurulup teşvik edilmesi lazım. Her şeyden önce bürokrasinin kalkması lazım” dedi.
Meclis Üyesi Burak Kunt da yaptığı konuşmada “Özel ve Kamu bankalarının politika faizi %14, ticari kredilerde bir yıldan daha uzun vadeler için bankalarda önlerini göremiyor ve 24 aydan daha uzun vadeli kredi veremiyorlar. Bu yılın ilk 3 ayında bankalar yıllık kar hedeflerine ulaştı bile. Vatandaş’a %14 den verdileri faizi %30’a satıyorlar. Bu normal ve insaflı bir ticaret anlayışı değil. Bununla ilgili gündem yaratmalı ve sesimizi duyurmamız gerektiğine inanıyorum. İş insanları olarak %20-30 kar ettiğimizde şükrediyoruz. Bankacıların, iş insanlarının güçlü ve kuvvetli bir mali yapısı olmadan ayakta duramayacaklarını anlamaları gerekiyor. Belirtmek istediğim bir diğer husus da dış ticaretin önemi. Artık hepimizin kafasını kaldırıp bu kurlar ile yurt dışına ne satabiliriz bunun fizibilitesini yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Odamız çatısı altından hizmet veren “Dış Ticaret Merkezi” benim gibi başlangıç aşamasında olan birisinin kafasındaki soruların %95’ine çok rahat cevap verebiliyor. Firmalarımızın dış ticaret adımları için hazırlanıp Odamız çatısı altında yurt dışı pazarlara açılmamız gerektiğine inanıyorum. 5-10 kişilik odak firma gruplarıyla bu çalışmaya başlayabiliriz” dedi.
Meclis açılış konuşmalarının ardından Meclis ve Hesapları İnceleme Komisyonu Üyesi Batuhan Eyit tarafından, Hesapları İnceleme Komisyonu’nun 2022 Mayıs ayı mizanı ile ilgili raporunun okundu ve 2022 Mayıs ayı mizanının tetkik ve onayı yapıldı.
EKONOMİ
Yayınlanma: 10 Haziran 2022 - 16:07
"Sorun bizden değil, bürokrasiden kaynaklanıyor!"
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası haziran ayı olağan Meclis Toplantısı ÇTSO Kongre Fuar Merkezinde yapıldı
EKONOMİ
10 Haziran 2022 - 16:07