Pandemi süreci boyunca vitamin, mineral, besin takviyeleri yaşamımızda fazlaca yer almaya başladı.
Bunlardan spirulina aslında bu dönemde popüler olan ve 21. yüzyılın süper besini olarak tanıtılan ama aslında 1500’lü yıllarda Aztekler tarafından tüketilmektedir.
Ayrıca spirulina 2007 yılında Birleşmiş Milletler ve Dünya Tarım Örgütleri tarafından çocuklar ve yetişkinler için güvenli ve faydalı bir besin olarak kabul edilmiştir. Protein, vitamin, mineral ve biyolojik olarak aktif bileşenleri sayesinde destekleyici olarak kullanılabilen doğal bir besindir.
Üretimi özel havuzlarda yapılmaktadır. Olgunlaşan spirulina, sudan çıkarılıp kurutulduktan sonra herhangi bir kimyasal işleme tabi tutulmadan doğal haliyle toz olarak ya da tablet haline getirilerek tüketime sunulmaktadır.
Toz formdaki spirulina, çorbalara, salatalara, enerji barlarına, smoothie'lere, meyve sularına ve kek, muffin, poğaça gibi fırınlanmış ürünlere eklenerek de kullanılabilmektedir.
Spirulina yüzde 70 oranında protein içeriğine sahiptir. Bir yemek kaşığı spirulina 20 kalori, 1 gram yağ, 2 gram karbonhidrat ve 4 gram protein sağlar. Beta karoten, B1, B6 ve B12 vitaminleri, E vitamini, metiyonin, demir, çinko, mangan, selenyum ve bakır gibi çeşitli mineraller içerir.
Protein kaynaklarını sınırlı tüketen vegan ve vejetaryanlar için spirulina kullanılabilecek bir besin desteği olabilir. Vücudun serbest radikalden arınmasını sağlar. Spirulina bitkilerde bulunan selüloz hücre duvarlarına sahip değildir, gastrit ve ülser gibi mide rahatsızlıklarında destekleyici olarak kullanılabilir.
Spirulina antioksidan yapısı sayesinde egzersiz sırasında çabuk yorulmayı önleyebilir, bu sayede egzersiz kapasitesini artırır ve kasların güçlenmesini de kolaylaştırır.
Genel olarak, spirulina insan tüketimi için güvenli olarak kabul edilir, ancak içinde yetiştiği sudaki ağır metalleri emebilir ve bu nedenle toksik maddelerle kirlenmiş olabilir.
Kontaminespirulina tüketildiğinde mide ağrısı, bulantı, kusma, zayıflık, karaciğer hasarı, susuzluk, hızlı kalp atışından, şok ve ölüme kadar giden olumsuzluklarla karşılaşılabilir. Bu nedenle spirulina ürünlerini içerdiği kirleticiler açısından test eden, güvenilir bir markadan satın alıp, aşırıya kaçmadan tüketmeniz önerilir..
Spirulinanın hamile ve emziklilikte kullanımına dair yeterli klinink çalışma mevcut değildir.
Ayrıca:
Deniz ürünleri, deniz yosunu ve diğer deniz bitkilerine alerjisi olanlar
Tiroid hastaları,
Otoimmün bir rahatsızlığı olanlar,
Gut hastaları
Böbrek taşı olanlar,
Fenilketonüri (PKU) hastaları,
Herhangi bir pıhtılaşma önleyici ilaç kullananlar için uygun bir besin değildir.
YAZARLAR
Yayınlanma: 08 Temmuz 2021 - 10:00
Spirulina; besinden fazlası
Pandemi süreci boyunca vitamin, mineral, besin takviyeleri yaşamımızda fazlaca yer almaya başladı
YAZARLAR
08 Temmuz 2021 - 10:00
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir